Σε μία πρωτοφανή απαξίωση του επιχειρηματικού σχεδίου του Έλληνα εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη να εξαγοράσει τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Νότιγχαμ Φόρεστ προχώρησε η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Sun».
Σε άρθρο της, στην έντυπη έκδοση της Τετάρτης, με τον τίτλο «Εφιάλτης», η εφημερίδα επισημαίνει τις πολύ σοβαρές εκκρεμότητες που έχει ο επιχειρηματίας με την ελληνική Δικαιοσύνη όσον αφορά στην κατηγορία των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων.
Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει στην επισήμανσή της ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ελεύθερος έχοντας καταβάλει εγγύηση και πως κατηγορείται για σειρά κακουργημάτων. Ο Έλληνας επιχειρηματίας συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες, δηλώνοντας αθώος.
Το άρθρο της «Sun» έχει ως εξής:
Οι οπαδοί της Νότιγχαμ Φόρεστ μπορεί να θεωρούν ότι η προοπτική του υποβιβασμού της ομάδας τους στην τρίτη κατηγορία είναι ήδη αρκετά άσχημη. Ωστόσο, οι δύο φορές πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονται κοντά στο να αποκτηθούν από έναν Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζει ΑΚΟΜΑ κατηγορίες για στημένους αγώνες.
Ο πάμπλουτος πλοιοκτήτης Βαγγέλης Μαρινάκης απλώς περιμένει το πράσινο φως από τους υπευθύνους της Football League προκειμένου να ολοκληρώσει την αγορά του συλλόγου από τον Φαουάζ Αλ-Χασαουί. Η Φόρεστ έχει βιώσει μια πενταετία χάους υπό τον ιδιοκτήτη από το Κουβέιτ, Φαουάζ Αλ-Χασαουί. Εννέα προπονητές έχουν περάσει σε αυτό το διάστημα, -κανένας τους δεν άντεξε πάνω από 14 μήνες- κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης που άφησε την ομάδα να χαροπαλεύει.
Ωστόσο, ακόμα κι αν το σύνολο του Μαρκ Γουορμπάρτον πάρει το αποτέλεσμα που θέλει κόντρα στην Ίπσουιτς την Κυριακή και παραμείνει στην Championship, οι ανησυχίες του δεν θα έχουν τελειώσει. Και αυτό επειδή περιμένει στη γωνία μια σκοτεινή φιγούρα από την Ελλάδα.
O 49χρονος Μαρινάκης είναι ελεύθερος με εγγύηση και αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για κακουργήματα που σχετίζονται με στήσιμο αγώνων και δημιουργία – διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε αποτελέσματα αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σε νομικούς όρους, κατηγορείται για δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, εκβιασμό και επηρεασμό αποτελεσμάτων αγώνων σκοπίμως και βιαίως, με τη χρήση παράνομων μεθόδων και κατ’ εξακολούθηση.
Ο Μαρινάκης έχει επίσης απαγόρευση ενασχόλησης σε όλες τις σχετιζόμενες με το ποδόσφαιρο δραστηριότητες στην Ελλάδα, περιμένοντας το αποτέλεσμα της νομικής υπόθεσής του. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να ενεργεί ως πρόεδρος του συλλόγου του Ολυμπιακού τους τελευταίους 22 μήνες.
Αρχικά είχε κατηγορηθεί για πέντε κακουργήματα τον Ιούνιο του 2015. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Δημόσιος Κατήγορος ζήτησε τη δίωξη του Μαρινάκη για τέσσερις κατηγορίες και τον απήλλαξε για την πέμπτη.
Ζήτησε επίσης την παραπομπή του για την επαναλαμβανόμενη και συνεχιζόμενη παραβίαση των περιοριστικών όρων του Μαρινάκη που σχετίζονται με την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.
Ο Μαρινάκης αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει επισήμως κατηγορηθεί για στήσιμο αγώνων σε υψηλό επίπεδο ωθεί τους υπευθύνους της Football League σε διεξοδικό έλεγχό του.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα της έρευνας για το «σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης», όπως ονομάστηκε, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμα καταλήξει σχετικά με αυτήν την υπόθεση, για τον Μαρινάκη και τους άλλους 27 κατηγορουμένους.
Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ελλάδα την περυσινή χρονιά, ο Μαρινάκης και κάποιοι από τους φερόμενους ως συνεργούς του έχουν κάνει τουλάχιστον 14 αιτήσεις στο δικαστήριο, απαιτώντας την εξαίρεση του Δημόσιου Κατηγόρου από την υπόθεση.
Η Δικαιοσύνη απέρριψε τις αιτήσεις και ο Δημόσιος Κατήγορος, στα τέλη του Σεπτέμβρη, κατέθεσε πρόταση για παραπομπή σε δίκη του Μαρινάκη και 27 άλλων, ενώ απήλλαξε έξι άτομα.
Μια επιτροπή δικαστών δεν έχει αποφασίσει ακόμα, εδώ και οκτώ μήνες, σχετικά με το αν θα παραπέμψει σε δίκη τον Μαρινάκη και τους υπολοίπους.
Εν τω μεταξύ, οι φίλαθλοι της Φόρεστ μπορεί να αναρωτιούνται για την πιθανότητα, ακόμα κι αν αποφύγουν τελικά το καυτό τηγάνι (υποβιβασμός), να υποχρεωθούν στη συνέχεια να πηδήξουν στη φωτιά.