Για την έναρξη της δίκης των στημένων μίλησε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει κληθεί ως μάρτυρας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Sentra 103,3:

Για την έναρξη της δίκης των στημένων αγώνων:
«Ξεκινάει το μικρό μέρος. Δεν είναι η κυρίως υπόθεση. Υπάρχει η πλέον η δικονομική δυνατότητα ο εισαγγελέας εφετών και το δικαστικό συμβούλιο να προσδιορίζουν τα πρόσωπα και αν μπορούν να χωρίζουν τις δίκες όσον αφορά τα πλημμελήματα όταν παραγράφονται γρήγορα και τα κακουργήματα.

Έτσι τώρα χωρίστηκαν οι κατηγορούμενοι σε αυτούς της Βόρειας Ελλάδα και είναι οι κατηγορούμενοι που αφορούν συγκεκριμένες συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με τους άλλους κατηγορούμενους. Νομίζω όμως ότι μπορούν να υπάρξουν και δικονομικά προβλήματα».

Για το πότε θα οριστεί η κύρια δίκη; «Όπως ορίστηκε και αυτή ξαφνικά, μην εκπλαγείτε, εάν συμβεί κάτι ανάλογο με την κύρια δίκη. Αυτή τη στιγμή δεν έχω γνώση, είμαι μάρτυρας, εάν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος απολογίας των κατηγορουμένων, γιατί σε μεγάλο βαθμό είχαν κληθεί πολλοί και απολογήθηκαν.

Υπάρχει η περίπτωση κάποιοι να κληθούν τυπικά. Δηλαδή να κληθούν ως κατηγορούμενοι τυπικά και όχι ουσιαστικά. Μην εκπλαγείτε αν έχουν ολοκληρωθεί οι απολογίες να πληροφορηθείτε ένα πρωί ότι το δικαστικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να παραπέμψει όλους ή κάποιους στο ακροατήριο και ότι η δίκη ορίζεται για τον… Νοέμβριο».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να παραγραφούν τα αδικήματα;
«Οποιοδήποτε κακούργημα που προβλέπεται η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η παραγραφή είναι 20 χρόνια. Για οποιοδήποτε άλλο κακούργημα η παραγραφή είναι 15 χρόνια».

Για το αν με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν θα υπάρξουν καταδίκες και ποιες είναι ανώτερες ποινές που μπορεί να επιβληθούν; «Σε αυτά τα αδικήματα δεν προβλέπεται ποινή ισοβίου καθείρξεως. Η ανώτερη ποινή που προβλέπεται είναι από πέντε χρόνια ως είκοσι χρόνια χωρίς ελαφρυντικό.

Η αναγνώριση ελαφρυντικού μπορεί να διαφοροποιήσει εντελώς το επίπεδο της ποινής. Θέλω να σας πω όμως ότι δεν το έχω κάνει ποτέ σε όλα αυτά χρόνια που είμαι δικηγόρος, να προβλέψω μια καταδίκη ή μία αθώωση.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν υπάρχει διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Έχω πάντως απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

Να ξέρετε όμως ότι δεν υπάρχει η τέλεια δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και υπάρχει ο ρόλος του ανθρωπίνου σφάλματος όπως υπάρχει σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας. Η ελληνική δικαιοσύνη όμως στην Ελλάδα λειτουργεί».

Επιμέλεια: Γιώργος Περράκης