Την κρίσιμη στιγμή, την ώρα που ο πρόεδρος τη ομάδας εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με τους σωματοφύλακές του, ο κόσμος στις κερκίδες πάγωσε. Δεν είδαν όλοι το περίστροφο περασμένο στην ζώνη του Ιβάν Σαββίδη. Αντιλήφτηκαν ωστόσο πώς κάτι πολύ σοβαρό συνέβαινε.
Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πάνω στον χλοοτάπητα τα γνωρίζουμε πια όλοι και με λεπτομέρειες. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Η παρέμβαση μας αφορά τον κόσμο στις κερκίδες. Τους οπαδούς, ακόμη και τους φανατικούς, ακόμη και τους οργανωμένους, τους παθιασμένους. Διατήρησαν όλοι την ψυχραιμία τους. Συμπεριφέρθηκαν υποδειγματικά. Διέσωσαν ότι μπορούσε πια να διασωθεί. Η ομάδα εξετέθη δια του προέδρου της. Οι Παοκτζήδες όχι.
Το βλέμμα του παρατηρητή έπεσε πάνω στον Βιεϊρίνια, ένα παλικάρι 32 ετών. Ο άνθρωπος αντελήφθη αμέσως την κατάσταση. Επιχείρησε να κατευνάσει τον εξοργισμένο και μαινόμενο πρόεδρο του. Προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα. Ήταν έκδηλο πως αναλογιζόταν τις επιπτώσεις. Διατηρούσε τη διαύγεια του.
Συνηθίζουμε ως κοινωνία να τσουβαλιάζουμε τα πάντα και να ισοπεδώνουμε . Μας αρέσει να γενικεύουμε. Σε μία όμως δραματική συγκυρία όπως αυτή, οφείλουμε να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Άλλο ο πρόεδρος, άλλο η φανέλα και άλλο ο κόσμος που την λατρεύει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κόσμος του ΠΑΟΚ ενήργησε από ένστικτο και κράτησε όρθια την φανέλα. Οι πρόεδροι έρχονται και παρέρχονται. Η φανέλα μένει εκεί σαν σφραγίδα.
Η βία στο ποδόσφαιρο δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα. Η βία στα ελληνικά γήπεδα δεν είναι αποκλειστικότητα του Δικεφάλου του Βορά. Η βία είναι καταδικαστέα ανεξαρτήτως χρώματος ή προέλευσης.
Την αρένα εφηύραν οι Ρωμαίοι. Οι Έλληνες είχαν επιλέξει άλλη έκφραση αθλητικής δραστηριότητας. Ήταν οι αγώνες στην Ολυμπία, τους Δελφούς, τα Νέμεα. Με κανόνες και αισθητική. Με κώδικα τιμής. Με απαγορεύσεις και αυστηρές ποινές για όλους. Ισχυρούς ή όχι.
Στην Ελλάδα της απόλυτης γενίκευσης ξεχνάμε πολλά πράγματα και αγνοούμε εκουσίως συγκεκριμένα γεγονότα. Τώρα είναι η Τούμπα αλλά χθές και προχθές συνέβησαν πράγματα και θαύματα κάπου αλλού. Μια μικρή αναδρομή δεν θα έβλαπτε κανέναν.
23 Φεβρουαρίου 2012 – Ανατίναξη του φούρνου του διαιτητή Κωνσταντινέα
10 Απριλίου 2016 – Έκαψαν το αυτοκίνητο του Δημήτρη Κανελλάκη
19 Ιουλίου 2016 – Επίθεση στον Παναγιώτη Δημητρίου
4 Νοεμβρίου 2016 – Απειλές σε μέλος της νέας ΚΕΔ Τσαχειλίδη ότι θα τον σκοτώσουν και ενώ μπροστά του ήταν τα παιδιά του
8 Νοεμβρίου 2016 – Φωτιά στο σπίτι του Γιώργου Μπίκα στην Χαλκιδική
28 Νοεμβρίου 2016 – Φωτιά στο αυτοκίνητο του προέδρου της ΕΠΣ Λέσβου Σταύρου Ψαρόπουλου, που λίγες μέρες πριν τάχθηκε υπέρ του Γραμμένου
26 Νοεμβρίου 2017 – Φωτιά στο αμάξι του προέδρου της ΕΠΣ Άρτας, Γιώργου Τρομπούκη
27 Δεκεμβρίου 2017 – Τρισέλιδη τρομοκρατική επιστολή η οποία συνοδευόταν από σφαίρα δέχτηκε ο Γραμμένος
27 Ιανουαρίου 2018 – Ξυλοδαρμός του δημοσιογράφου Ασβεστά που είχε ως αποτέλεσμα πολλαπλές βλάβες
29 Ιανουαρίου 2018 – Ξυλοδαρμός του οπαδού της ΑΕΚ που έκανε μήνυση στους Κασάμι – Περέιρα για τον αγώνα κυπέλου κόντρα στον Ολυμπιακό
1 Φεβρουαρίου 2018 – Έκρηξη σε κατάστημα αλυσίδας επίπλων που ανήκε στον γνωστό φίλο του ΠΑΟΚ και μέλος του συμβουλίου της ΕΠΣΜ, Γιάννη Διαμαντίδη.
20 Φεβρουαρίου 2018 – Επίθεση από αγνώστους με μαχαίρι και όπλο στον Αμρ Ουάρντα.
Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή. Υπήρξε κάποιο σκάνδαλο KORIOPOLIS, υπήρξε κάποιο άλλο για τα στημένα παιγνίδια στο ποδόσφαιρο. Υπήρξαν πρόσωπα που έπεσαν «στα μαλακά» και άλλα που νομίζουν ότι έχουν διασφαλίσει το ακαταδίωκτο. Ναι υπάρχει ένας Μπέος, ένας Μαρινάκης, υπήρξε ένας Βαρδινογιάννης κουμπουροφόρος και αυτός σε γήπεδο. Υπήρξαν και άλλοι ονομαστοί.
Αναφέρουμε τις ημερομηνίες και τα ονόματα για να μην κατηγορηθούμε για απώλεια μνήμης είτε για πολιτικό Αλτσχάϊμερ.
Θα έπρεπε το ποδόσφαιρο να ανήκει σε αυτούς που το αγαπούν και σε εκείνους που το δοξάζουν. Δυστυχώς στις σύγχρονες κοινωνίες το ποδόσφαιρο το διαφεντεύουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ακόμη και έτσι υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κανόνων. Μπορεί να στοιχίσει. Μπορεί και να στοιχίσει ακριβά αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ωστόσο κανείς δεν μπορεί να συμψηφίζει ευθύνες . Άλλες αυτές του προέδρου, του κάθε προέδρου, και άλλες εκείνες της κερκίδας. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον κράτησαν όρθιο την κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να συνεχίσουν.