Λιγότερα σφυρίγματα, περισσότερος χρόνος παιχνιδιού, αλλά διπλό ποσοστό πέναλτι. Σε σύγκριση με το Euro 2016, η διαιτησία σε αυτό το Euro, αφήνει περισσότερο περιθώριο στους παίκτες, ακόμα κι αν φέρει το αποτύπωμα του το VAR.
Οι αριθμοί στο τέλος της φάσης των «16» επιβεβαιώνουν τις καλές εντυπώσεις που εξέφρασαν οι παίκτες από την έναρξη του τουρνουά, αφού οι διαιτητές φαίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο να προσπαθούν να μην σταματάνε το παιχνίδι.
Ο μέσος αριθμός φάουλ ανά παιχνίδι μειώθηκε από 25,3 σε 22,4 μετά τα πρώτα 36 παιχνίδια, σύμφωνα με τα στοιχεία της UEFA. Όσον αφορά τις κίτρινες κάρτες, ακολουθούν την ίδια τάση με μείωση κατά 3,6 σε 2,7 ανά παιχνίδι κατά μέσο όρο.
Ως αποτέλεσμα, ο πραγματικός χρόνος παιχνιδιού αυξήθηκε σε 58 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα από 56 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα το 2016. «Είμαι απόλυτα ενθουσιασμένος, έτσι θέλουμε να βλέπουμε ποδόσφαιρο», είπε ο πρώην Τσέχος διεθνής, Κάρελ Πομπόρσκι, φιναλίστ Euro-1996 και ημι-φιναλίστ του 2004.
Ωστόσο, δεν δόθηκαν οδηγίες στους διαιτητές για να σφυρίζουν λιγότερο, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής των διαιτητών από την UEFA, Ιταλός, Ρομπέρτο Ροζέτι. «Ο ρόλος μας είναι να πάρουμε τη σωστή απόφαση», επέμεινε. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι γίνονται λιγότερα λάθη αυτή τη στιγμή».
Έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλη η επίδραση του VAR, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός Euro. Για παράδειγμα, ο αριθμός των πέναλτι έχει διπλασιαστεί από 7 σε 14 με τον ίδιο αριθμό αγώνων. Και το VAR χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση 179 περιστατικών σε 36 αγώνες.
Από αυτό το σύνολο, η απόφαση που ελήφθη στο γήπεδο αρχικά, διορθώθηκε μόνο 12 φορές, για οφσάιντ στις μισές περιπτώσεις. «Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία όσον αφορά την παρέμβαση VAR, γιατί ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το ποδόσφαιρο ως έχει», δήλωσε ο Ροζέτι. «Ο στόχος είναι να παρέμβουμε για ξεκάθαρα και προφανή λάθη , ελάχιστη παρέμβαση για μέγιστο όφελος».
Όμως δεν έλειψε και η κριτική στους διαιτητές του VAR: «Το VAR είναι πολύ καλό όταν κρίνουμε μια θέση οφσάιντ έως το χιλιοστό, αλλά απουσιάζει όταν πρόκειται για κατάφωρα φάουλ που αξίζουν κόκκινη κάρτα», έγραψε για παράδειγμα η βελγική εφημερίδα La Derniere Heure.