Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε την Παρασκευή (13/1) τα αιτήματα της ουκρανικής ομάδας Σαχτάρ Ντόνετσκ και οκτώ ρωσικών συλλόγων, που αμφισβήτησαν τα μέτρα που έλαβε η FIFA σχετικά με τα συμβόλαιο παικτών και προπονητών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αυτές οι διαιτησίες εκδόθηκαν από δύο χωριστές επιτροπές, αλλά και οι δύο «απέρριψαν τα αιτήματα και επιβεβαίωσαν την προσβαλλόμενη απόφαση», υπογραμμίζεται σε δελτίο τύπου του CAS.
«Και οι δύο επιτροπές τόνισαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση ήταν συνέπεια ενός θεμιτού σκοπού, υπό το φως του καταστατικού της FIFA, και ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν ήταν υπερβολικά δυσανάλογα και εμπίπτουν στη σφαίρα εκτίμησης που παρέχεται στη FIFA από την ελβετική νομοθεσία», υπογραμμίζεται.
Το δικαστήριο δεν αιτιολόγησε λεπτομερέστερα την απόφασή του, αναφέροντας ότι οι λόγοι θα κοινοποιηθούν στους διαδίκους «σύντομα».
Η Σαχτάρ Ντόνετσκ διεκδίκησε αποζημίωση 40 εκατομμυρίων ευρώ από τη FIFA, θεωρώντας ότι έχει πληγεί οικονομικά μετά την αποχώρηση ορισμένων παικτών της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τον Ιούνιο του 2022, η FIFA ανακοίνωσε την επιλογή αναστολής των συμβολαίων, αλλά στη συνέχεια, όμως, έδωσε προθεσμία σε παίκτες και προπονητές για να καταλήξουν σε συμφωνία με τον σύλλογο τους έως τις 30 Ιουνίου 2023.
Ο γενικός διευθυντής της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Σεργκέι Πάλκιν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πολλοί διεθνείς παίκτες» «έφυγαν από τον σύλλογο με μεταγραφές μηδενικού κόστους» μετά την απόφαση της FIFA.
Όσον αφορά τους ρωσικούς συλλόγους, η FIFA είχε προσφέρει στους παίκτες και τους προπονητές τη δυνατότητα μονομερούς αναστολής των διεθνών τους συμβολαίων τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει υπάρξει αμοιβαία συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.
Οι οκτώ ρωσικοί σύλλογοι που είχαν προσβάλει την απόφαση της FIFA, για τους ίδιους λόγους με τον ουκρανικό σύλλογο, είναι η Ζενίθ Αγίας Πετρούπολης, η Ντιναμό Μόσχας, η Σότσι, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Κράσνονταρ, η Λοκομοτίβ Μόσχας, η Ροστόφ και η Ρουμπίν Καζάν.