Μετά από δώδεκα αγωνιστικές ημέρες με παιχνίδια για τους ομίλους, έφτασε η ώρα των προημιτελικών του Euro 2008. Το τουρνουά της Αυστρίας και της Ελβετίας πήρε… φωτιά από την Πέμπτη το βράδυ με το πολύ καλό παιχνίδι της Γερμανίας με την Πορτογαλία.

Τα “πάντσερ” έστησαν το δικό τους πάρτι στο “Σεντ Γιάκομπ” της Βασιλείας και κέρδισαν, σε ένα χορταστικό παιχνίδι με πέντε γκολ, 3-2 τους Πορτογάλους. Τα γκολ του Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, του Μίροσλαβ Κλόζε και του Μίκαελ Μπάλακ, δεν ισοσταθμίστηκαν από αυτά του Νούνο Γκόμεζ και του Χέλντερ Ποστίγκα, με αποτέλεσμα η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ (ο οποίος λόγω τιμωρίας είδε το παιχνίδι από τις σουίτες του γηπέδου) να πανηγυρίσει την μεγάλη πρόκριση. Έτσι, η Γερμανία έγινε η πρώτη ομάδα που μπήκε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ωστόσο, να τονίσουμε ότι ο διαιτητής της αναμέτρησης Πέτερ Φρόιντφελντ συνέχισε τις κακές διαιτησίες που έχουμε δει ως τώρα, καθώς θα μπορούσε να ακυρώσει το γκολ του Μπάλακ, ο οποίος στην προσπάθειά του να σκοράρει το τρίτο τέρμα των Γερμανών έκανε φάουλ.

Αουτσάιντερ στη Βιέννη

Η Γερμανία μετά το παιχνίδι της Παρασκευής ανάμεσα στην Κροατία και την Τουρκία, θα αναμετρηθεί με τους Τούρκους στους “4” της διοργάνωσης. Οι Κροάτες, μετά το “τρία στα τρία” των ομίλων, δεν κατάφεραν να δώσουν συνέχεια στις καλές εμφανίσεις και τα θετικά αποτελέσματα και να εξασφαλίσουν μια θέση ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Το αξιοσημείωτο για τους “χρβάτσκι” είναι ότι παρουσιάζουν ένα πολύ καλό σύνολο για πρώτη φορά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, όπου είχαν κατακτήσει την τρίτη θέση.

Από την άλλη, η Τουρκία με νέα μεγάλη ανατροπή, άφησε εκτός τουρνουά και την Κροατία. Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ διέψευσε όλα τα εις βάρος της προγνωστικά με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Αφού, δέχθηκε γκολ στο 119′ και έχανε ένα λεπτό πριν το τέλος της παράτασης με 1-0, ισοφάρισε στις καθυσετρήσεις και επικράτησε με 3-1 στα πέναλτι.

Η αρχή των ανατροπών έγινε στον αγώνα με τη συνδιοργανώτρια Ελβετία. Το 1-0 του 32’, έγινε 1-1 με γκολ του Σεμίχ στο 52’, ενώ η πρώτη ανατροπή των γειτόνων ολοκληρώθηκε δύο λεπτά μετά τα ενενήντα, όταν ο Αρντά έστειλε τη μπάλα για δεύτερη φορά στα δίχτυα του Μπενάλιο. Όμως οι Τούρκοι δεν έμειναν εκεί. “Έγραψαν” μεγαλύτερη ανατροπή στην αναμέτρηση με την Τσεχία. Στο 75’ το σκορ ήταν 2-0 υπέρ της ομάδας του Κάρελ Μπρούκνερ, αλλά ένα γκολ του Τουράν στο 75’ και δύο του Νιχάτ στο 87’ και το 89’ άλλαξαν όλο το σκηνικό και έδωσαν τη δυνατότητα στους Τούρκους να μπουν ανάμεσα στις “8” καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Πλέον, οι Τούρκοι ρίχνονται στη μάχη των προημιτελικών με ανεβασμένη ψυχολογία, αλλά και τον τίτλο του αουτσάιντερ να τους συνοδεύει.

Τετράδα… δυναμίτης

Το Σάββατο αναμένεται να γίνει ένα από τα πιο χορταστικά σε θέαμα παιχνίδια, ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Ρωσία. Οι “οράνιε” αναδείχθηκαν θριαμβευτές στον όμιλο του “θανάτου”, πετυχαίνοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και αποδίδοντας το καλύτερο ποδόσφαιρο από όλες τις ομάδες. Η καλή παρουσία τους στη φάση των ομίλων δεν εγγυάται ότι θα πάνε το ίδιο καλά και στη συνέχεια. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ομάδες “πετούσαν” στους ομίλους και στα νοκ άουτ παιχνίδια παρουσίασαν κακό πρόσωπο. Ωστόσο, το βάθος της ομάδας του Μάρκο Φαν Μπάστεν είναι μεγάλο και αναμένεται να… σκορπίσει και τη Ρωσία, όπως έκανε με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Από την άλλη, η Ρωσία, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με τη “βαριά” ήττα από την Ισπανία με 4-1, ανασύνταξε τις δυνάμεις της και πέτυχε τις δύο νίκες που ήθελε. Ο Γκους Χίντινκ μπορεί να έχει υπερεκτιμηθεί ως προπονητής, αλλά σίγουρα πρόκειται για έναν ικανό και πολύ καλό τεχνικό, που μπορεί να διαχειριστεί με σωστό τρόπο τα παιχνίδια. 

 

Τα προημιτελικά ολοκληρώνονται την Κυριακή με την αναμέτρηση της Ισπανίας με την Ιταλία. Οι “φούριας ρόχας” πέρασαν άνετα στα προημιτελικά από τον όμιλο της Εθνικής μας, έχοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Αντίθετα, η “σκουάντρα ατζούρα”… προβλημάτισε ιδιαίτερα με την παρουσία της, αλλά κατάφερε τελικά να πάρει το εισιτήριο, βοηθούμενη και από τη νίκη της Ολλανδίας επί της Ρουμανίας. Ο Ντοναντόνι αμφισβητείται έντονα από τους Ιταλούς αλλά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το σκοπό του τον έχει πετύχει. Η Ισπανία έχει αποδώσει καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά η Ιταλία, ακόμα και όταν δε βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, ξέρει να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει.