Ο Ολυμπιακός προσπάθησε στο «Παλέ ντε Μπερσί», στον τελικό του Final-4 της Ευρωλίγκα, όμως δεν τα κατάφερε. Μια Μπαρτσελόνα ανώτερη από τους «ερυθρόλευκους», αγωνίστηκε καλύτερα σε άμυνα και επίθεση και κατάφερε να πάρει τη δεύτερη… κούπα της ιστορίας της, «πυροβολώντας» τους «ερυθρόλευκους» τόσο έξω από τα 6.25, όσο και μέσα στη ρακέτα. Το τελικό σκορ 86-68 έδωσε στους Καταλανούς το τρόπαιο και άφησε τον Ολυμπιακό… φιναλίστ.

Το παιχνίδι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός ξεκίνησα δυνατά και πέτυχε το πρώτο καλάθι με σουτ τριών πόντων του πρώτου σκόρερ της Ευρωλίγκα, Λίνας Κλέιζα. Η Μπαρτσελόνα αντέδρασε και προηγήθηκε με σερί 5-0 (5-3), ενώ στη συνέχεια οι δύο φιναλίστ εναλλάσσονταν στο σκορ με προβάδισμα ενός πόντου.

Στο 6ο λεπτό ένα τρίποντο του Ναβάρο έφερε την Μπαρτσελόνα στο +4 (12-8), όμως ο Τεόντοσιτς με πέντε προσωπικούς πόντους διαμόρφωσε το σκορ στο 14-13.

Πάντως ο Σέρβος που ταλαιπωρήθηκε από γαστρεντερίτιδα έδειξε καταπονημένος και έτσι στην άμυνα δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Ρούμπιο. Ο τελευταίος ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων και έφερε τους «μπλαουγκράνα» και πάλι σε διαφορά ασφαλείας (17-13).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπαρτσελόνα… έτρεξε ένα σερί 10-0, το οποίο έσπασε με τρίποντο ο Τσίλντρες και έτσι προηγήθηκε με 24-16. Η κακή αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού συνεχίστηκε σε όλο το δεκάλεπτο με αποτέλεσμα η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη να βρεθεί στο -9 με τη λήξη της περιόδου με το σκορ στο 28-19.

/bestof/!2010/090510/olumpiakos%201.flv

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες άλλαξαν τον αμυντικό τους σχεδιασμό σε «ζώνη» και το… πλήρωσε με τρίποντο, αλλά ο Μπουρούσης με δικό του σουτ τριών πόντων απάντησε και μείωσε πάλι στους 9 πόντους (31-22).

Η διαφορά συνέχισε μέχρι τα μέσα της περιόδου να κυμαίνεται από 9 έως 11 πόντους υπέρ της «Μπάρτσα». Οι Καταλανοί συνέχισαν να «πυροβολούν» με τρίποντα και στα τρία λεπτά πριν από το ημίχρονο συνέχισε να προηγείται, με το σκορ στο 43-30.

Ο Ναβάρο με νέα «βόμβα» έξω από τα 6.25μ. έφερε την ομάδα του στο 46-32, ενώ οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με το σκορ στο 47-36.

Με επιμέρους σκορ 6-2 στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός μείωσε στο 49-42, ενώ με ένα τρίποντο του Ναβάρο και ένα του Τσίλντρες ο δείκτης «έγραψε» 52-45, υπέρ των Καταλανών.

Ο Σενεγαλέζος Ντονγκ, ένα πολύ αθλητικός παίκτης με γκολ-φάουλ έφερε ξανά την ομάδα του στο +8 (55-47), ενώ ο Σάδα με καλάθι τριών πόντων «γκρέμισε» τη μείωση του σκορ από τον Ολυμπιακό και πέτυχε το 58-47. Μέχρι το 30’ η Μπαρτσελόνα έδειχνε να ελέγχει το ματς και με περισσότερο ενθουσιασμό έκλεισε την περίοδο έχοντας προβάδισμα 14 πόντων (64-50).

Στον επίλογο, η Μπαρτσελόνα με καλή άμυνα και σταθερά καλή επίθεση άνοιξε περισσότερο τη διαφορά και έφτασε να προηγείται με 19 πόντους (71-52).

Με ένα μικρό σερί 5-0 από τα καλάθια του Κλέιζα και του Τσίλντρες ο Ολυμπιακός μείωσε σε 71-57 (-14) και λίγο αργότερα σε 76-65 (-11).

Το ματς ολοκληρώθηκε και τυπικά 1.23’’ πριν το τέλος ο Κλέιζα έκανε το πέμπτο του φάουλ, εισέπραξε και τεχνική ποινή με αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα να φύγει και πάλι με 15 πόντους μπροστά. Το τέλος του αγώνα βρήκε του Καταλανούς πρωταθλητές Ευρώπης με το τελικό σκορ 86-68.

Τα δεκάλεπτα: 28-19, 47-36, 64-50, 86-68.

Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 12, Πεν, Τσίλντρες 15, Βούιτσιτς 2, Βασιλόπουλος 9, Μπουρούσης 9, Χαλπερίν, Κλέιζα 13, Μαυροκεφαλίδης 1, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 10, Σχορτσιανίτης 6.

Μπαρτσελόνα: Μπαζίλε 6, Τρίας, Ρούμπιο 9, Λάκοβιτς, Ναβάρο 21, Βάσκεθ 6, Ντονγκ 7, Μόρις 8, Σάδα 7, Λόρμπεκ 8, Μάικλ 14, Γκριμάου.

* MVP του φάιναλ φορ της Euroleague αναδείχθηκε ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος με τους 21 πόντους που σημείωσε στο σημερινό τελικό συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της ομάδας του.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Έγινε ένα πολύ δυνατό ματς. Θεωρώ ότι δημιουργήθηκε μια διαφορά στο πρώτο δεκάλεπτο από κάποια εύκολα λάθη που έδωσαν την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να αποκτήσει ρυθμό και να πετύχει εύκολα καλάθια. Προσπαθήσαμε να κοντρολάρουμε το παιχνίδι, αλλά τα ποσοστά μας στα τρίποντα δεν θα μπορούσαν να μας κρατήσουν σε όλο το ματς. Στο τρίτο δεκάλεπτο με παιδιά που δεν είχαν κουραστεί στο παιχνίδι της Παρασκευής μειώσαμε τη διαφορά, αλλά και πάλι δεν είχαμε υπομονή, με συνέπεια κάποια χαμένα ριμπάουντ και κάποιες χαμένες να δώσουν την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να ξεφύγει και πάλι. Αισθάνομαι ότι η διαφορά δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα. Οι παίκτες μου πάλεψαν, θα ήθελαν να έχουν ενέργεια, αλλά η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια. Είναι μια ομάδα που προσπαθεί έξι χρόνια και τα κατάφερε. Εμείς προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Συγχαρητήρια στα παιδιά.

Φτάσαμε μέχρι τον τελικό και αυτό που κρατάω είναι πως η ομάδα βελτίωσε κομμάτια του παιχνιδιού της. Έπαιξε με μία ομάδα που χτίζεται εδώ και έξι χρόνια. Ήρθαμε εδώ για να διεκδικήσουμε το τρόπαιο και αν βελτιώσουμε τον τρόπου που σκεφτόμαστε σε σχέση με τον τρόπο που τρέχουμε θα είμαστε πολύ καλύτεροι. Το έχουμε βελτιώσει ήδη φέτος και αυτό φαίνεται από τα νούμερα, αλλά πρέπει να κάνουμε ένα βήμα ακόμη».

-Σε ερώτηση για το γρήγορο game του Ολυμπιακού στην αρχή και κατά πόσο ήταν λάθος σαν στρατηγική ο Παναγιώτης Γιαννάκης απάντησε: «Έχει να κάνει με τον τρόπο που τρέχεις. Εμείς κάποιες στιγμές κάναμε σουτ εκτός ισορροπίας και αυτό έδωσε στην Μπαρτσελόνα αιφνιδιασμό. Ποτέ δεν θέλω να εκβιάζουμε τα τελειώματά μας. Συμβαίνει καμιά φορά, γιατί οι παίκτες θέλουν να δώσουν το κάτι παραπάνω».

-«Κάθε παίκτης που μάχεται και προσπαθεί, θέλει να φτάσει στο αποτέλεσμα. Θεωρώ πως ήταν υπερβολική η τεχνική ποινή στον Κλέιζα. Δεν έπρεπε να δοθεί. Μάλλον ήταν νευρικός ο διαιτητής (Μπραζάουσκας). Πρέπει να προσπαθούμε να παίζουμε και με αυτό το τρόπο, παρότι δεν είναι αντιμετωπίσιμο να φας σε μια επίθεση επτά πόντους», συνέχισε.

«Φυσιολογικά ένα παιδί που πέρασε δύο βράδια με γαστρεντερίτιδα, δεν είχε την ενέργεια που θα θέλαμε», το σχόλιο για τον Τεόντοσιτς.

Πάτρικ Μπέβερλι: «Ο Ναβάρο είναι πολύ καλός παίκτης και άξιζε το τρόπαιο του ΜVP. Είχε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Πάντως, δεν είναι ο καλύτερος παίκτης που έχω αντιμετωπίσει» ανέφερε ο Αμερικανός του Ολυμπιακού, για να παραδεχθεί στη συνέχεια πως… «η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη και δίκαια κέρδισε το Ευρωπαϊκό. Σε μια εκπληκτική σεζόν με την ομάδα φτάσαμε μέχρι εδώ. Έχω μάθει πολλά από τον Παπαλουκά και τον Τεόντοσιτς. Είναι ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Δεν ξέρω τι θα γίνει με το μέλλον μου. Δεν ξέρω αν θα μπορώ να αγωνιστώ στο ΝΒΑ. Μ’ αρέσει εδώ και θα ήθελα να είμαι και τη νέα χρονιά».

Θοδωρής Παπαλουκάς: «Η Μπαρτσελόνα είχε μεγαλύτερη διάθεση, περισσότερο πάθος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Εμείς από τη μεριά μας, κάναμε την προσπάθειά μας. Πήγαμε να γυρίσουμε το παιχνίδι και εκεί δεχθήκαμε δύο τυχερά καλάθια που μας έκοψαν τα πόδια. Ένα από αυτά ήταν το τρίποντο στη λήξη του χρόνου… Ο κόσμος ήρθε εδώ, μας στήριξε και τον ευχαριστούμε πολύ. Ήταν σαν να παίζαμε στον Πειραιά. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να ικανοποιήσουμε αυτούς και τους εαυτούς μας. Δεν σταματά η ζωή εδώ. Επόμενος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Πρέπει να καθαρίσουμε το μυαλό μας, να ξεκουραστούμε και να προετοιμαστούμε για το πρωτάθλημα».

Λίνας Κλέιζα: «Η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη και στον τελικό αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ήταν πολύ δύσκολο να παίξουμε καλή άμυνα απέναντί τους, ενώ υπερείχαν απέναντί μας κάτω από τα καλάθια, με τους δύο ψηλούς που είχαν. Πρέπει να δούμε και τί κάναμε λάθος στην επίθεση καθώς δεν ήμασταν αυτοί που θα έπρεπε», οι δηλώσεις του Λιθουανού για το κομμάτι του τελικού, ενώ αναφορικά με το μέλλον του στους «ερυθρόλευκους» είπε: «Αν ο Ολυμπιακός με θέλει θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να μείνω».

Γιάννης Μπουρούσης: «Το φαβορί νίκησε δίκαια. Είναι καλύτερη ομάδα και το απέδειξε μέσα στο γήπεδο. Είχαμε πολύ κακές επιλογές στην επίθεση. Κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι κρίθηκε εκεί, χάθηκε στην επίθεση. Να αναφέρουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο μας. Το να ζητήσουμε συγγνώμη είναι λίγο».

Σκούνι Πεν:
«Δεν μπήκαμε καλά στο πρώτο δεκάλεπτο και αυτό μας στοίχισε. Δεν είχαμε τη φλόγα που απαιτείται σε τέτοια ματς και αν δεν το έχεις αυτό, δεν μπορείς να κερδίσεις μια ομάδα σαν την Μπαρτσελόνα. Είναι απίστευτοι. Μας ‘πονάει’ που δεν κερδίσαμε για τον κόσμο μας! Έχουμε υπέροχο κοινό, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Ένας από τους λόγους που με στεναχώρησε που δεν τα καταφέραμε ήταν ο κόσμος μας».

Έραζεμ Λόρμπεκ: «Είχαμε πει να παίξουμε καλή άμυνα και να σταματήσουμε τα ατού του Ολυμπιακού. Όλα ήταν ιδανικά, καθώς φορτώσαμε και τον Κλέιζα γρήγορα με φάουλ και αποδιοργανώσαμε το παιχνίδι τους. Ξέραμε πως πρέπει να παίξουμε καλή άμυνα. Σίγουρα δεν παίξαμε όπως με την ΤΣΣΚΑ, αλλά σήμερα είχαμε εξαιρετική επίθεση. Είναι μια πολύ καλή ομάδα (ο Ολυμπιακός) και δίκαια έφτασε μέχρι τον τελικό. Δεν είμαι μέλος της για να ξέρω πως λειτουργεί. Είναι, όμως, μια πολύ καλή ομάδα και δίκαια έφτασε στον τελικό».

Χουάν Κάρλος Ναβάρο: «Είχαμε τον έλεγχο και στα τέσσερα δεκάλεπτα. Δίκαια κερδίσαμε το τρόπαιο, κόντρα σε μια δυνατή ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός. Ο πρώτος μου ευρωπαϊκός τίτλος με την Μπαρτσελόνα το 2003 ήταν πολύ δυνατό συναίσθημα, αλλά το δεύτερο τρόπαιο ήταν κάτι που ονειρευόμουν και πίστευα από την αρχή της σεζόν».

Ρίκι Ρούμπιο:
«Η άμυνα μας ήταν το κλειδί της νίκης. Είναι καταπληκτική η αίσθηση του πρωταθλητή Ευρώπης και αφιερώνω το τρόπαιο στους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης