Με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο, θεώρησα «απρέπεια» να μη συναντηθώ με τον γνωστότατο προπονητή Τάκη Λεμονή, φίλο από τα ποδοσφαιρικά του νιάτα, τότε που ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Εθνικό. Για μένα –ίσως και για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους – ο Λεμονής αποτελεί κεφάλαιο στον κλάδο του, έχοντας δείγμα γραφής πολύ ενωρίς. Τότε που από «βοηθός» του Γιάννη Μαντζουράκη ο Κόκκαλης τον εμπιστεύτηκε, τον έριξε στα βαθειά και γεύτηκε νταμπλ, αλλά και μερικές καλές επιτυχίες στο ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Ο Λεμονής, μετά το «πρόωρο» διαζύγιο (ένεκα «ασυμφωνίας χαρακτήρων») με τον Πανιώνιο, δέχτηκε πρόταση από την Ομόνοια, τη δημοφιλέστερη ομάδα της Κύπρου.

«Συζήτησα με τον πρόεδρο Μιλτιάδη Νεοφύτου περίπου δέκα ώρες. Από αυτές, το οικονομικό θέμα κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Όπως καταλαβαίνεις, στο πρόσωπο αυτού του επιτυχημένου κατασκευαστή, ανακάλυψα έναν άνθρωπο έτοιμο να «χτίσει» μια δυνατή ομάδα και δώσαμε τα χέρια έτσι απλά».

Ο Νοφύτου πήρε στα χέρια του την διοίκηση πρόσφατα. Το σύστημα στην Κύπρο δεν έχει καμία σχέση με χαρτοφυλάκια και…πολυμετοχικά σχήματα. Μοιάζει περίπου με αυτό της Ρεάλ Μαδρίτης. Ψηφίζεται ως πρόεδρος κάποιος, και είναι υποχρεωμένος να βάλει χρήματα και να κοιτάξει μπροστά. Αν αποτύχει, στη γενική συνέλευση παραδίδει την ηγεσία και «πάμε γι άλλα».

Η Ομόνοια απολαμβάνει σήμερα το 60% των προτιμήσεων των φιλάθλων. Εντούτοις την τελευταία επταετία οι φίλοι της θεωρούν πως διανύθηκαν «πέτρινα χρόνια». Ο Λεμονής, αλλάζοντας κατά 95% το ρόστερ, είναι υποχρεωμένος πλέον να φτιάξει μια καινούργια ομάδα και να φτάσει στον τίτλο. Χρήματα ξοδεύτηκαν αρκετά, το μπάτζετ της Ομόνοιας σχεδόν ξεπερνά εκείνο της ΠΑΕ ΑΕΚ (κάπου 14 εκατομμύρια ευρώ!).

Θα ήταν συνεπώς πολύ ενδιαφέρον να ζήσουμε διπλή αναμέτρηση της κυπριακής ομάδας με την ΑΕΚ και εδώ που τα λέμε δεν ήθελε πολύ να προκύψει…Λέει ο Λεμονής:

«Αν αντιμετωπίζαμε μετά από ένα μήνα τη ρουμανική Βασλούι, τα πράγματα μάλλον θα ήταν θετικά για’ μας. Όμως, όπως θα διαπιστώσετε έχω στα χέρια μου κάπου 18 νέους παίκτες, και χρειάζεται αρκετή δουλειά για να εφαρμόσουμε στον αγωνιστικό χώρο ό,τι διδάσκεται στον πίνακα».

Οι πληροφορίες που έφερε από τη Ρουμανία ο βοηθός προπονητής Μιχάλης Καβαλιέρης (συμπαίκτης παλαιά του Λεμονή στον Λεβαδειακό του άρχοντα Μιχάλη Σκλαπάνη) ήταν χαρακτηριστικές.

Η Βασλούι είναι μια καινούργια δύναμη στο ρουμανικό πρωτάθλημα, με πρόεδρο έναν παλιό διαιτητή (!) της χώρας, ο οποίος, ξαφνικά βρέθηκε με εκατομμύρια στην Τράπεζα (τον μπαγάσα!). Επένδυσε στην ομάδα και έβαλε τον πήχη ψηλά. Αντιμετωπίζοντας την Ομόνοια έδειξε μαχητικότητα και τελικά κατάφερε να προκριθεί «στις λεπτομέρειες», για να βρεθεί τώρα αντιμέτωπη της ΑΕΚ.

«Πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ ώστε να αποφύγει περιπέτειες. Η Βασλούι είναι υπολογίσιμη ομάδα και διαθέτει τον ενθουσιασμό της «πρωτάρας». Πιστεύω ο Μπάγιεβιτς να εκτιμήσει καλά τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσει».

Τον Λεμονή τον απασχόλησε η υπόθεση πρόκρισης στο Γιουρόπα Καπ, όμως δεν ήταν αυτοσκοπός του.

«Αν περάσουμε έχει καλώς. Εμάς μας ενδιαφέρει ο τίτλος στην Κύπρο, εκεί πονάει ο σύλλογος. Με τη βοήθεια του Θεού, της διοίκησης και των παιδιών, πιστεύω να τα καταφέρουμε».

Στα χέρια του, το άλλοτε φτωχόπαιδο από τον Κολωνό, φρόντισε να «φτάσουν» μερικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές με αξιόλογη καριέρα ως τώρα. Ο Χρήστος Καρυπίδης ήρθε από την Χαρτς, ο Χρήστος Πατσατζόγλου από τον Ολυμπιακό, οι Χρήστου, Γραμμόζης δέχτηκαν αμέσως μόλις του έγινε πρόταση από τον κόουτς. Όμως το στοίχημα του Λεμονή αφορά κυρίως την «τριπλέτα» της Λάρισας που ο εκεί πρόεδρος Πηλαδάκης αποφάσισε να μη συνεχίσει συνεργασία μαζί τους.

Είναι ο τερματοφύλακας Στέφανος Κοτσιόλης, ο νεαρός κυνηγός Τάσος Κυριάκος και ο Πολωνός Ματιέι Ζουράφσκι, με προίκα συμμετοχή σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και 78 αγώνες με τη φανέλα της εθνικής Πολωνίας.

Παράλληλα, ένας αδικημένος (από αλλεπάλληλους τραυματισμούς) Κύπριος κυνηγός, ο Μιχάλης Κωνσνταντίνου, ήρθε στην Ομόνοια με στόχο ν’ αποτελέσει τον «πύργο ελέγχου» μέσα στην αντίπαλη περιοχή, αξιοποιώντας τις σέντρες του αρχηγού Αλωνεύτη και το ταλέντο του «ακατέργαστου» 20χρονου ταλαντούχου Κύπριου Χριστοφή.

Λεμονής: «Η Ομόνοια σήμερα αντιστοιχεί στην Κύπρο κάτι σαν τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα. Διατέθηκαν περισσότερα από 8.500 εισιτήρια διαρκείας, αριθμός ιδιαίτερα αξιόλογος για το κυπριακό πρωτάθλημα. Το γήπεδό μας (ΓΣ «Παγκύπρια», χωρητικότητας 22.000 ψυχών) πιστεύω να γεμίζει όχι μόνο στα μεγάλα παιγνίδια. Όσο για την διοίκηση, μπορεί να βρίσκεται σε μια αθλητική Λέσχη, εντούτοις διοικεί με επαγγελματική νοοτροπία. Ρίξτε μια ματιά στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τρία σύγχρονα γήπεδα προπονήσεων, αποδυτήρια με όλα τα κομφόρ, τέλεια όλα».

«Δεξί χέρι του Λεμονή, ορίστηκε ο Χρηστάκης Γεωργίου, έμπιστος του προέδρου, δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας, ένας άνθρωπος μορφωμένος και…γνώστης του αντικειμένου, αφού στα νιάτα του υπήρξε ποδοσφαιριστής και είχε καλή σχέση με τη μπάλα. Θα είναι ο διευθυντής ποδοσφαίρου.

Ο κόσμος της Ομόνοιας έχει ενθουσιαστεί και περιμένει πολλά από τον Λεμονή και τις μεταγραφικές επιλογές του. Ο κόουτς πιάνει δουλειά στις εννιά το πρωί και φεύγει από το προπονητήριο με τη δύση του ήλιου. Η Κική (σύζυγος) μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Ξέρει καλά ότι ο άνδρας της έχει «μεγάλη τρέλα» με τη δουλειά του και του συμπαραστέκεται όσο το δυνατό πιο καλά.

Όσο για τον Ολυμπιακό; Ο Λεμονής δύσκολα τον βγάζει από τη σκέψη του:

«Ακούω διάφορα για τον Σωκράτη Κόκκαλη εδώ, όμως του λόγου μου δεν μπορώ ούτε να πιστέψω ούτε να συνηγορήσω. Για μένα ο Κόκκαλης ήταν η μεγάλη μου ευκαιρία, αυτός που μου έδωσε την αφορμή να γίνω καλός στη δουλειά μου πιστεύοντας στον εαυτό μου. Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε εξαιρετικό δρόμο, έχει αποκτήσει πλέον την εμπειρία να πολεμάει, να υπερέχει και να προχωράει».

Τελικά τι σημαίνει «πείρα»;

«Εμπειρία, φίλε μου, είναι να θυμάσαι διαρκώς τα λάθη που έχεις κάνει».

Αυτή είναι η φιλοσοφία του 49χρονου Παναγιώτη Λεμονή. Ενός εξαιρετικού, άλλοτε, ποδοσφαιριστή, που αγάπησε την προπονητική και μπήκε στο χώρο της όχι με… αρθρογραφία, αλλά με …μονόστηλο! Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Λεμονής έκανε τα πρώτα του βήματα (μαζί με Σαργκάνη) στις Ακαδημίες της Σχολής Γείτονα, πριν τον φωνάξουν οι γνωστές επαγγελματικές δυνάμεις της χώρας, όπου εργάστηκε με απόλυτη επιτυχία.