«Μόνο κατά τη διάρκεια του final push, της τελικής προσπάθειας μέχρι την κορυφή δηλαδή, το σώμα “ καταναλώνει” 40.000 θερμίδες μέσα σε μερικά 24ωρα… Σκαρφαλώνεις εκεί όπου πετούν τα αεροπλάνα. Μια τέτοια ανάβαση είναι μια πάλη με την ίδια σου την ύπαρξη, αφού ο εγκέφαλος σου στέλνει μήνυμα να επιστρέψεις πίσω, όταν αντιμετωπίζεις εκεί τις κακουχίες του βουνού. Είναι τότε που, πρέπει η αγάπη για το “ παραπάνω” να υπερισχύσει αυτών των μηνυμάτων του σώματος».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει την υπερπροσπάθεια ενός ορειβάτη ο Αντώνης Συκάρης, ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε στη διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2 των 8611 μέτρων, μια ανάβαση που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα.
Για τον μοναδικό Έλληνα που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8000 μέτρων, η νέα χρονιά φέρνει μια νέα διαδρομή στην πορεία για τον μεγάλο στόχο, να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα πατήσει στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου (άνω των 8000 μέτρων), ολοκληρώνοντας το λεγόμενο ορειβατικό Grand Slam, και ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα σκαρφαλώσει όλες αυτές τις κορυφές σε ηλικία άνω των 55 ετών.
Ο υπερορειβάτης έχει παράλληλα στα σχέδιά του να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα καταφέρει να σκαρφαλώσει και το «82 κορυφές Χ 4.000+ μέτρα» στις Άλπεις. Όλα αυτά ενώ ακόμη κι όταν βρίσκεται στην Ελλάδα εξακολουθεί κάθε στιγμή να αναζητά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, ώστε να βρίσκεται «…στα βουνά, στην “ παιδική χαρά”» του, εκεί όπου νιώθει πάντα ευτυχισμένος, «σαν μικρό παιδί», όπως σχολίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζωή σαν περιπέτεια» και το 2022 με έξι «οχτάρες» κορυφές

«Η ζωή αυτή, η ζωή που ζω εδώ και 32 χρόνια, είναι όλη μια περιπέτεια, τέτοια που δεν θέλω να σταματήσω να βιώνω και έρχονται πολλές τέτοιες στιγμές το 2022», προσθέτει ο κορυφαίος ορειβάτης, ο οποίος ξεκινά την προετοιμασία του σε αλπικό περιβάλλον με μια αποστολή στις Άλπεις, στη βόρεια Ιταλία, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, στις 11 Ιανουαρίου, προγραμματίζει δράσεις στην οροσειρά του Καυκάσου και την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης -μια από τις Επτά Κορυφές (Seven Summits)- το Elbrus (Ελμπρούς), μια «χειμερινή ανάβαση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει κανένας Έλληνας» με σχοινοσυντρόφους του τον Θωμά Νταβαρίνο, ορειβάτη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων και τον Πάρη Κοργιέτη από τα Ιωάννινα.
Ο Αντώνης Συκάρης θα βρεθεί στη συνέχεια στη Νορβηγία στα μέσα του Φεβρουαρίου, ενώ στις 5 Απριλίου θα ξεκινήσει το «πολύ μεγάλο ταξίδι για τη συνέχεια της κατάκτησης των κορυφών πάνω από τα 8000 μέτρα, την προσπάθεια κατάκτησης των εννέα που απομένουν από τις 14». Η εκκίνηση της προσπάθειας αυτής θα γίνει με το Dhaulagiri των 8167 μέτρων και το Makalu των 8485 μέτρων στο Νεπάλ. Θα ακολουθήσουν στο Πακιστάν η 3η αποστολή, το Broad Peak των 8051 μέτρων και η 4η αποστολή στο K2 των 8611 μέτρων, ενώ το 2022 προγραμματίζεται να τελειώσει με την 5η αποστολή στο Cho oyu των 8188 μέτρων και την 6η στο Shishapangma με τα 8027 μέτρα, αυτή τη φορά στην Κίνα. Ο στόχος είναι η φετινή προσπάθεια να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, με τον έμπειρο ορειβάτη να εκτιμά πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου του 2022.
«Μέσα από αυτό το μεγάλο ταξίδι, ευελπιστώ να έχουμε πολλές επιτυχίες, ενώ το άριστο, το βέλτιστο θα είναι να πετύχω και τις έξι κορυφές, κάτι φυσικά πολύ δύσκολο, αν και σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Άλλωστε η ελπίδα, η αγάπη γι’ αυτή την…. παιδική μου χαρά, τα βουνά, θα συνεχιστεί ούτως ή άλλως!», σχολιάζει.
Καθώς έχει ξεκινήσει, μάλιστα, την προετοιμασία του λίγο πριν αρχίσουν νέες αναβάσεις, ο Αντώνης Συκάρης αρνείται ευγενικά κάποια… θεσσαλονικιώτικα γευστικά πιάτα και εξηγεί πως είναι αδύνατο να χαλαρώσει διατροφικά με τις υπερβολές των γιορτινών τραπεζιών καθώς το ειδικό του πρόγραμμα δεν τις «επιτρέπει». Γιατί, όμως, τέτοια αυστηρότητα; «Τα γλυκά των γιορτών και το πολύ φαγητό γενικά μπορούν να προσθέσουν σπλαχνικό λίπος που είναι μη αποδεκτό καθώς η απόλυτη αντοχή είναι πολύ σημαντική, όπως καταλαβαίνει κανείς σε αυτά τα υψόμετρα…», εξηγεί.

Ορειβασία και βουνό όλο το χρόνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενασχόληση του με το βουνό, η αφοσίωση, είναι πια διαρκής. Δύο καθημερινές προπονήσεις, τρέξιμο, ποδήλατο, σκαρφάλωμα σε βράχια και πάγο, ενδυνάμωση σε γυμναστήριο και crossfit, διατροφή. «Είναι μια… full time job πια η ορειβασία χωρίς να είναι “ επάγγελμα”, αφού δεν κερδίζω χρήματα απ’ αυτήν. Είναι η ζωή μου πια…», απαντά ο Αντώνης Συκάρης, ερωτηθείς για το πρόγραμμα προετοιμασίας του στην Ελλάδα πριν από το γεμάτο αναρριχήσεις 2022.
Στα 32 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, έχει ανέβει με επιτυχία 169 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 65 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία, Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία), ενώ έχει ανέβει στα ορεινά συγκροτήματα των Άλπεων, όπως και στις Άνδεις, τα Ιμαλάια, το Καρακορούμ, τα Canadian Rocky Mountains και το Παμίρ. Έχει σκαρφαλώσει σε 63 κορυφές πάνω από τα 4000 μ. στις Άλπεις, ενώ ήταν και αρχηγός πολλών και σημαντικών ορειβατικών αποστολών από το 1996 μέχρι σήμερα, με τελευταία αυτή για την κορυφή Annapurna των 8091 μέτρων, στο Νεπάλ, το 2021.
Οι δυσκολότερες στιγμές που έχει ζήσει μέχρι σήμερα πάντως ο Έλληνας ορειβάτης στην καριέρα του καταγράφηκαν μέσα στο 2021 και στο Κ2, αποστολή που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον πλανήτη. «Οι απώλειες σχοινοσυντρόφων είναι πάντα συνταρακτικές. Αυτό που έζησα όταν βρεθήκαμε πέρυσι τον χειμώνα εκεί 22 ορειβάτες από πολλά μέρη του κόσμου και οι πέντε έχασαν τη ζωή τους, όπως και να έχει ένα γεγονός που από μόνο του σοκάρει. Ήταν άνθρωποι που ήξερα από προηγούμενες αναβάσεις, έζησα στο βουνό αυτό, άνθρωποι που χάθηκαν κοντά μου, μπροστά μου και αυτά είναι βιώματα που σε στιγματίζουν…», εξομολογείται ο Αντώνης Συκάρης.

Υπερορειβάτης και… παππούς

Ο Έλληνας αθλητής είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Oρειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Oμοσπονδίας Ορειβασίας και Aναρρίχησης ΕΟΟΑ από το 1991, ο 29ος μόλις αθλητής που επιλέχθηκε από την κορυφαία Marmot Mountain Europe σε όλο τον κόσμο, μέλος του Team 100 Mentors και, όταν πατά σε ελληνικά χώματα, συχνά γίνεται ομιλητής σε εταιρείες, πανεπιστήμια, εκδηλώσεις όπως το TEDx με τον ρόλο του inspirational- motivational speaker, πάντα όμως έχει την Ελλάδα στο στήθος.
Με 607 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιτυχημένες αναβάσεις σε 63 κορυφές πάνω από 4000 μέτρα και 50 κορυφές πάνω από 3000 μέτρα και 29 κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα, ο γεννημένος τον Μάιο του 1962, πατέρας της Βιολέτας και του Γιάννη και… παππούς της μικρής Ίριδας, Αντώνης Συκάρης, τονίζει κατ’ επανάληψη πως καμία δεν είναι τόσο συγκλονιστική όσο εκείνη στην οποία ανοίγει την ελληνική σημαία φτάνοντας σε μια κορυφή: «Θέλω παντού να φαίνομαι αυτό που είμαι, ο ορειβάτης που κατάγεται από την Ελλάδα! Είμαι υπερήφανος για αυτό και θέλω να διαδώσω πως ένας Έλληνας θέλει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα σκαρφαλώσει και τις 14 “ οχτάρες” κορυφές αλλά και τις 82 κορυφές πάνω από τα 4000 μέτρα σε ηλικία πάνω από τα 55. Θέλω, εφόσον οι στόχοι επιτευχθούν, να γίνει γνωστό πως αυτό το έχει κάνει ένας Έλληνας», καταλήγει ο υπεραθλητής της ορειβασίας.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης