Στην αφαίρεση των μεταλλίων που είχαν κατακτήσει τέσσερις αθλητές το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας προχώρησε η ΔΟΕ, μετά από επανεξέταση των δειγμάτων τους, σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα.

Ο Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ χάνει το χρυσό στη σφαιροβολία, ο Λευκορώσος Ιβάν Τικόν (αναφέρεται και ως Τσικάν) το ασημένιο στη σφυροβολία, ενώ στις γυναίκες η επίσης Λευκορωσίδα Ιρίνα Γιατσένκο και η Ρωσίδα Σβετλάνα Κριβέλιοβα χάνουν τα χάλκινα μετάλλια από τη δισκοβολία και τη σφαιροβολία, αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει ότι υπάρχει και ένα 5ο θετικό δείγμα που επανεξετάστηκε και αφορά κάτοχο μεταλλίου, αλλά το όνομα θα ανακοινωθεί αργότερα (ισως και απόψε) επειδή καθυστέρησε η διαδικασία.

Τα δείγματα των αθλητών από το 2004 διατηρήθηκαν για διάστημα οκτώ χρόνων κα εξετάστηκαν εκ νέου από το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Λοζάνης.

Συγκεκριμένα η εξέταση έγινε μέσα στο καλοκαίρι και πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ώστε να μην περάσουν τα οκτώ χρόνια που προβλέπει ο κανονισμός για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών διεξήχθη στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και δυστυχώς πιάστηκαν ντοπέ και οι δύο νικητές.

Ο Μπιλόνογκ κάπως ετεροχρονισμένα βέβαια, αλλά στις γυναίκες είχε αναλυθεί άμεσα το δείγμα της τότε νικήτριας, Ιρίνα Κορζανένκο, το οποίο ήταν θετικό σε στανοζολόλη.

Έτσι της είχε αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο με αποτέλεσμα να επιβραβευτεί η συμπατρώτισσά της Κριβέλιοβα (έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση όπως και ο Μπιλόνογκ) που από την 4η θέση ανέβηκε στην 3η.

Η ΔΟΕ αφαιρεί έτσι και το δικό της μετάλλιο, αν και η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι δεν πρόκειται να το επιστρέψει.

Από την πλευρά του ο Μπιλόνογκ είχε πάρει την πρώτη θέση με 21.16μ, με δεύτερο τον σπουδαίο Αμερικανό σφαιροβόλο Άνταμ Νέλσον, ο οποίος είχε κάνει επίσης 21.16μ, αλλά με μία μόνο έγκυρη βολή (την πρώτη), αφού όλες οι υπόλοιπες ήταν άκυρες.

Περιπετειώδης ήταν και η πορεία των μεταλλίων στη σφυροβολία ανδρών, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.

Το χρυσό είχε πάρει αρχικά ο Ούγγρος Αντριαν Ανους από τον οποίο αφαιρέθηκε για παράβαση του κανονισμού ντόπινγκ και δόθηκε στο Ιάπωνα Κόχι Μουροφούσι για να ανεβεί με τη σειρά του στη 2η θέση ο Τσικάν με τρίτο τον Τούρκο Ασρέφ Απάκ, που ανέλπιστα πήρε το χάλκινο και πλέον θα κάνει δικό του το ασημένιο μετάλλιο.

Στη δισκοβολία γυναικών η Γιατσένκο κατετάγη 3η πίσω από την Αναστασία Κελεσίδου που ήταν 2η και τη Ρωσίδα Ναταλία Σάντοβα που πήρε το χρυσό και η οποία επίσης τιμωρήθηκε δύο φορές (2001 και 2006) κατά τη διάρκεια της καριέρας της από την IAAF για παραβάσεις του κανονισμού ντόπινγκ.

Τα δείγματα από τους Αγώνες της Αθήνας του 2004 ανέβηκαν έτσι από τα 26 συνολικά στα 31, τα περισσότερα που έχουν ανιχνευθεί ποτέ σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης