Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του πρόεδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ότι «η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 βοήθησε να μπει το Κατάρ στον διεθνή χάρτη, αλλά και στη σημαντική βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα», ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της FIFA, Αλασντέρ Μπελ, δήλωσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι το Κατάρ έχει σημειώσει «πραγματική, απτή» πρόοδο στην αντιμετώπιση ζητημάτων εργατικών δικαιωμάτων, καθώς προετοιμάζεται να φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου στον πλανήτη.

Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στο Κατάρ τίθεται τακτικά από ΜΚΟ μετά την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο μικρό αλλά πλούσιο κράτος του Κόλπου, το 2010, ενώ, πρόσφατα, αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου να υποστηρίξουν την εκστρατεία τους για αποζημίωση από την FIFA και το Κατάρ των εργαζομένων στα εργοτάξια της διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπελ, μιλώντας κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Αθλητική διακυβέρνηση και κοινωνικά δικαιώματα: η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Κατάρ», εξήγησε τον ρόλο της FIFA σχετικά με την υποστήριξη θεμάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα:

«Είμαστε ένας αθλητικός οργανισμός, αλλά με ισχυρή δέσμευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι αληθινό. Υπήρξε σαφής πρόοδος στη βελτίωση των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων στο Κατάρ, μια διαδικασία στην οποία η FIFA ήταν πολύ δραστήρια, και αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και τη Διεθνή Ένωση Συνδικάτων (ITUC), μεταξύ άλλων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA ήταν επίσης ένας σημαντικός καταλύτης για να αλλάξει θετικά η νομοθεσία στο Κατάρ» πρόσθεσε, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες εργασίας για τους μετανάστες εργαζόμενους, με τη βρετανική εφημερίδα “The Guardian” να είναι εκείνη που αποκάλυψε αριθμό 6.500 νεκρών στα εργοτάξια του Μουντιάλ.

«Υπήρξε πραγματική, απτή πρόοδος στο Κατάρ. Έχουμε εργαστεί σκληρά με τις αρχές του Κατάρ και τις ΜΚΟ. Οι συνθήκες εργασίας στους χώρους του Παγκοσμίου Κυπέλλου θέτουν τα πρότυπα στο Κατάρ. Το 2020 περίπου 250.000 άνθρωποι μπόρεσαν να αλλάξουν δουλειά, λόγω αυτών των μεταρρυθμίσεων. Σχεδόν 300.000 εργαζόμενοι επωφελήθηκαν από την καθιέρωση του κατώτατου μισθού. Θα εξετάσουμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, για να διασφαλίσουμε ότι θα διαρκέσουν. Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ θα είναι το πρώτο μεγάλο αθλητικό γεγονός με διαρκή θετική επίδραση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» συμπλήρωσε ο Μπελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σημαντικό όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει να μην χαθεί μετά το τουρνουά. Μόλις σβήσουν τα φώτα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι σημαντικό αυτές οι αλλαγές να παραμείνουν και επίσης να εξαπλωθούν ευρύτερα στη Μέση Ανατολή» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης