Με δύο παραδοσιακές δυνάμεις και πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες, την Αγγλία και τη Γαλλία, και με δύο ομάδες που έχουν βρεθεί στην τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου από μία φορά στο παρελθόν, το Βέλγιο (1986) και την Κροατία (1998), θα διεξαχθεί η ημιτελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Μια διοργάνωση που εξελίχθηκε σε… ευρωπαϊκή υπόθεση και με τα μεγάλα φαβορί να αποχαιρετούν το ένα μετά το άλλο, τις ομάδες της Λατινικής Αμερικής να καταρρέουν και το ποδόσφαιρο να είναι εμφανώς επηρεασμένο από την παγκοσμιοποίησηΜια διοργάνωση που εξελίχθηκε σε… ευρωπαϊκή υπόθεση και με τα μεγάλα φαβορί να αποχαιρετούν το ένα μετά το άλλο, τις ομάδες της Λατινικής Αμερικής να καταρρέουν και το ποδόσφαιρο να είναι εμφανώς επηρεασμένο από την παγκοσμιοποίηση.
Παράλληλα, το τουρνουά της Ρωσίας απέδειξε ότι οι παραδοσιακές δυνάμεις έχουν «χτυπηθεί» από τη λεγόμενη… ποδοσφαιρική ανομβρία, καθώς βγάζουν όλο και πιο σπάνια τα… ακατέργαστα ποδοσφαιρικά διαμάντια, αλλά και τους σούπερ σταρ που θα κάνουν τη διαφορά. Τα συστήματα πλέον έχουν μπει σε πρώτο πλάνο, με αποτέλεσμα το άθλημα να γίνεται πιο ομαδικό και το ατομικό ταλέντο να περνά σε δεύτερο πλάνο. Για αυτόν τον λόγο η ψαλίδα ανάμεσα στους… μεγάλους και τους μικρούς έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα οι εκπλήξεις να γίνονται όλο και πιο συχνά!

Σε ό,τι αφορά στις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις τα δυσοίωνα μηνύματα φάνηκαν κιόλας από τα προκριματικά! Ιταλία και Ολλανδία απέτυχαν να φτάσουν στα γήπεδα της Ρωσίας, ενώ την ίδια τύχη είχε και η δις πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής, Χιλή.

Στο Μουντιάλ οι αποχωρήσεις των υπερδυνάμεων ξεκίνησαν νωρίς και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, καθώς η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία δεν κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να προχωρήσει πέρα από τους ομίλους. Από την άλλη, η Αργεντινή κατάφερε να περάσει με την «ψυχή στο στόμα», όμως στη φάση των «16» βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Μαζί της έφυγαν από τη διοργάνωση η Ισπανία και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία.

Κάπου εκεί, μια άλλη πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια, η Ουρουγουάη, άρχισε να κάνει όνειρα, αλλά στα προημιτελικά αποχαιρέτησε κι αυτή. Στην ίδια ακριβώς φάση ήρθε και η αποχώρηση του μεγάλου φαβορί της διοργάνωσης, της Βραζιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, η Γαλλία με το Βέλγιο και η Αγγλία με την Κροατία θα αναμετρηθούν με φόντο τον τελικό της 15ης Ιουλίου και με τα προγνωστικά να είναι ανοιχτά, τόσο για τα ημιτελικά όσο και για την κατάκτηση του τροπαίου.

Μπορεί η Γαλλία να δίνει την εντύπωση πως είναι ένα «κλικ» πιο πάνω από τις υπόλοιπες και η Αγγλία να δείχνει ότι διαθέτει το «ιστορικό μέταλλο» και πως είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει», ωστόσο Βέλγιο και Κροατία είναι δύο από τις ομάδες που παρουσίασαν στοιχεία… πρωταθλητή σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα:

Ημιτελική Φάση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρίτη 10 Ιουλίου
21.00: Γαλλία – Βέλγιο (Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη) – ΕΡΤ1

Τετάρτη 11 Ιουλίου

21.00: Αγγλία – Κροατία (Luzhniki Stadium, Μόσχα) – ΕΡΤ1

Σάββατο 14 Ιουλίου

17.00: Μικρός τελικός (Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη) – ΕΡΤ1

Κυριακή 15 Ιουλίου

18.00: Τελικός (Luzhniki Stadium, Μόσχα) – ΕΡΤ1


Ο Κέιν, το Βέλγιο και η… Ευρώπη σε πρώτο φόντο

Έπειτα από 25 ημέρες και 60 παιχνίδια, ολοκληρώθηκε και η προημιτελική φάση του Μουντιάλ. Σύμφωνα με τη FIFA, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στη διοργάνωση ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν τους πρωταγωνιστές του τουρνουά της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι τέσσερις ομάδες της ημιτελικής φάσης είναι από την Ευρώπη (Κροατία, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία), ενώ από τη γηραιά ήπειρο είχαν ξεκινήσει στο Μουντιάλ 14 ομάδες. Η Αφρική έχει αποχαιρετήσει τη διοργάνωση ήδη από τους ομίλους, η Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική στη φάση των «16», όπως και η Ασία, ενώ η Νότια Αμερική έφυγε με τις δύο τελευταίες εκπροσώπους της (Βραζιλία, Ουρουγουάη) στα προημιτελικά.

Στην κορυφή των σκόρερ βρίσκεται έως τώρα ο Χάρι Κέιν της Αγγλίας με 6 γκολ, έστω κι αν δεν σκόραρε στον προημιτελικό με τη Σουηδία, ενώ ακολουθεί ο Ρομέλου Λουκάκου με 4 και ο Ντένις Τσερίσεφ επίσης με 4, ωστόσο η Ρωσία αποκλείστηκε.
Σημειώθηκαν 157 γκολ σε 60 παιχνίδια, με μέσο όρο 2,6 γκολ ανά παιχνίδι.

Συνολικά οι διαιτητές έδειξαν 205 κίτρινες κάρτες (3,5 μέσο όρο ανά ματς) και 4 κόκκινες (0,07).

Έχουν ολοκληρωθεί 46.172 πάσες, με μέσο όρο 769,5 ανά παιχνίδι.

Το Βέλγιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση (14 γκολ), η Βραζιλία που αποκλείστηκε εκείνη με τις περισσότερες επιθέσεις (292), η Ισπανία έχει τις πιο πολλές πάσες (3.120) και η Ρωσία τις πιο πολλές αναχαιτίσεις στην άμυνα (259).

Ο Νεϊμάρ είχε τις περισσότερες προσπάθειες (27), ο Ρώσος Ζόμπνιν έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα (62), ο Σέρχιο Ράμος ολοκλήρωσε τις περισσότερες πάσες (485) και ο Γκιγιέρμο Οτσόα τις πιο πολλές αποκρούσεις (25).

Τα παιχνίδια με τα περισσότερα γκολ (7) έως τώρα ήταν τρία: το Βέλγιο-Τυνησία (5-2), το Αγγλία-Παναμάς (6-1), για τη φάση των ομίλων, αλλά και το Γαλλία-Αργεντινή (4-3) για τη φάση των «16». Εκείνο με τις περισσότερες κάρτες (8) ήταν το Βέλγιο-Παναμάς.

Στο 37ο παιχνίδι παρουσιάστηκε η μοναδική ισοπαλία χωρίς γκολ στους 60 έως τώρα αγώνες της διοργάνωσης!

Μεταξύ των τεσσάρων εθνικών ομάδων που βρίσκονται στα προημιτελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, καμία δεν ήταν στην ίδια φάση πριν από τέσσερα χρόνια.

Ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ρωσίας το 2018, Γαλλία (το 1998) και Αγγλία (το 1966) έχουν κερδίσει το τουρνουά. Το Βέλγιο και η Κροατία έχουν φτάσει στους ημιτελικούς μόνο μία φορά, απέναντι στην ομάδα που στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο: το Βέλγιο το 1986 εναντίον της Αργεντινής του Μαραντόνα και η Κροατία το 1998 κατά της Γαλλίας του Ζιντάν.

Στη μάχη των χορηγών, η Adidas που ξεκίνησε με 12 ομάδες συνεχίζει μόλις με μία, το Βέλγιο, η Nike, πήρε…κεφάλι, αφού από τις 10 ομάδες που είχε στην αρχή, στους «4» πάει με τρεις (Γαλλία, Κροατία, Αγγλία).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης