Toυ Μπάμπη Παπαφιλιππάκη
«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις» αναφέρει σε ένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα ο μεγάλος Κωνσταντίνος Καβάφης.

Στόχος του Αλεξανδρινού ποιητή είναι να προτρέψει τον ταξιδιώτη να ζήσει και να απολαύσει τις χαρές της διαδρομής, αδιαφορώντας για το αν θα καταφέρει αν φτάσει στην… Ιθάκη.

Στις πρώτες 14 αγωνιστικές ημέρες του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου είδαμε πολλές μάχες ανάμεσα σε Δαυίδ και Γολιάθ, με τις ομάδες που θεωρούνταν μεγάλα φαβορί στα χαρτιά να τα βρίσκουν… σκούρα στον αγωνιστικό χώρο…Και μπορεί για αρκετές ομάδες να σταμάτησε το ταξίδι στο Μουντιάλ της Ρωσίας στη φάση των ομίλων και για άλλες να αποτελεί… πραγματικό βουνό η διεκδίκησή του βαρύτιμου τροπαίου στα γήπεδα της Ρωσίας, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι αυτά τα εθνικά συγκροτήματα αποκόμισαν εμπειρίες και συγκινήσεις στο πρώτo μισό της διοργάνωσης που μένουν χαραγμένες στο μυαλό για μία ζωή.

Στις πρώτες 14 αγωνιστικές ημέρες του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου είδαμε πολλές μάχες ανάμεσα σε Δαυίδ και Γολιάθ, με τις ομάδες που θεωρούνταν μεγάλα φαβορί στα χαρτιά να τα βρίσκουν… σκούρα στον αγωνιστικό χώρο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο συγκεκριμένο Μουντιάλ σημειώθηκε μία «επανάσταση των μικρών».

Κι αυτό γιατί εθνικά συγκροτήματα που έφεραν την «ταμπέλα» των αουτσάιντερ κοίταξαν στα… μάτια ομάδες-μεγαθήρια, που διαθέτουν παίκτες, που κοστίζουν πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ και στους συλλόγους τους είναι σταρ.

Φυσικά σημαντικό ρόλο στο ότι στη συγκεκριμένη διοργάνωση η ψαλίδα φαίνεται ότι έχει μικρύνει αρκετά ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς του Μουντιάλ, παίζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές των φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου παίζουν σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο που έχουν αυτές οι ομάδες στις χώρες τους έχουν και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Έτσι παίκτες που φερ’ ειπείν αγωνίζονται στη Ρεάλ ή στη Μπαρτσελόνα και σε άλλα τέτοια βεληνεκούς κλαμπ έχουν να αντιμετωπίσουν και την κόπωση από τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Αυτό το γεγονός εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι «μικροί» του Μουντιάλ και αντιπαρατάσσοντας στον αγωνιστικό χώρο το πάθος και τη δίψα για διάκριση κατάφεραν να κάνουν το Μουντιάλ της Ρωσίας ένα από τα πιο αμφίρροπα της τελευταίας 20ετίας.
Η Ν. Κορέα που έριξε τη… χαριστική βολή στη Γερμανία
Το μεγαλύτερο «κάζο» φυσικά στην φάση των ομίλων του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου υπέστη η Γερμανία.

Τα «πάντσερ», τέσσερα χρόνια μετά την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου στα γήπεδα της Βραζιλίας, μπήκαν στη διοργάνωση ως ένα από τα πιο μεγάλα φαβορί για να κατακτήσουν την πιο υψηλή κορυφή του Έβερεστ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και τη Ρωσία.

Εντούτοις το συγκρότημα του Γιοακίμ Λεβ τελικά πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής για την πατρίδα του αρκετά νωρίς και συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, χωρίς να καταφέρει να ξεπεράσει τη φάση των ομίλων.

Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου για τη «νασιοναλμανσαφτ» ήχησε στην πρεμιέρα της στη διοργάνωση. Ήττα με 1-0 από το Μεξικό με τους Γερμανούς να είναι με το… καλημέρα στα σχοινιά.

Και μπορεί ο Κρόος να λύτρωσε την ομάδα του με το γκολ του στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων απέναντι στη Σουηδία, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των «πάντσερ» για την πρόκριση, ωστόσο ήταν γραφτό να το βρουν από τους Νοτιοκορεάτες.

Ναι, από τους πολεμιστές Taegeuk (σ.σ.: το σύμβολο στην κορεατική σημαία, το οποίο συνδέεται με τις φιλοσοφικές αξίες του ταοϊσμού), οι οποίοι μολονότι δεν είχαν καμία ελπίδα πρόκρισης στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής, παίζοντας για τη φανέλα, όχι μόνο κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα των Γερμανών, που είχαν κρυφτεί κάτω από το χαλί μετά την επεισοδιακή νίκη επί των Σουηδών, αλλά και με δύο γκολ στις καθυστερήσεις πέτυχαν μία από τις σημαντικότερες νίκες, αν όχι τη σημαντικότερη, της ιστορίας τους.

Οι «μικροί» που δυσκόλεψαν την Αργεντινή και τη Βραζιλία

Φυσικά την τύχη ή για να ακριβολογούμε την ατυχία των Γερμανών λίγο έλειψε να έχουν κι άλλες ομάδες, ωστόσο έστω και την ύστατη στιγμή τη… γλίτωσαν.

Το πιο τρανό παράδειγμα ακούει στο όνομα Αργεντινή. Ο Μέσι και η παρέα του μπήκαν με μεγάλες προσδοκίες στη διοργάνωση, ωστόσο είδαν τους Ισλανδούς στην πρεμιέρα (1-1) να τους προσγειώνουν ανώμαλα.

Ακολούθησε η ήττα με κάτω τα χέρια από την Κροατία, που εν τέλει κόντρα στα προγνωστικά θριάμβευσε στον 4ο όμιλο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, με αποτέλεσμα το ματς με τους φιλότιμους Νιγηριανούς να αποκτήσει χαρακτήρα τελικού για την «αλμπισελέστε».

Και μπορεί η Αργεντινή να ξεκίνησε ιδανικά το ματς με τους «σούπερ αετούς», με τον Λιονέλ Μέσι να σκοράρει για πρώτη φορά στη διοργάνωση, ωστόσο το γκολ των Αφρικανών άγχωσε τους Αργεντινούς, που εν τέλει έσωσαν την παρτίδα με το γκολ του Ρόχο στο τέλος.

Μάλιστα η «ψυχοβγαλτική» νίκη της ομάδας του Σαμπάολι έστειλε στο… νοσοκομείο τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος, αφού πανηγύρισε με τη ψυχή του το πρώτο γκολ του Μέσι και πριν το ημίχρονο πήρε έναν υπνάκο, προσπαθώντας να χαλαρώσει, ξέσπασε στο 2-1 της ομάδας του, υψώνοντας τα μεσαία του δάκτυλα. Στη συνέχεια, όπως είναι γνωστό, αποχώρησε υποβασταζόμενος από τα επίσημα, πριν καταλήξει σε κέντρο υγείας για να ελέγξει ότι όλα τελικά βαίνουν καλώς με την υγεία του.

Πάντως νωθρό ξεκίνημα στη διοργάνωση, χάνοντας βαθμούς (1-1) απέναντι σε έναν υποδεέστερο αντίπαλο, πραγματοποίησε και η Βραζιλία απέναντι στην Ελβετία, η οποία εν τέλει κατάφερε να ακολουθήσει τη «σελεσάο» στους 16 της διοργάνωσης.

Το συγκρότημα του Πέτκοβιτς άγχωσε τον Νεϊμάρ και τους άλλους αστέρες των Βραζιλιάνων, απέσπασε έναν πολύτιμο βαθμό που στη συνέχεια αποδείχθηκε καθοριστικός ώστε να πάρει την πρόκριση, καθώς η γκέλα της στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων κόντρα στην Κόστα Ρίκα έγινε αφού η Σερβία έχανε με 2-0 στο άλλο παιχνίδι και ουσιαστικά είχε τεθεί εκτός συνέχειας.

Και μιας και μιλάμε για τους Κοσταρικανούς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι «Los Ticos» πήγαν να κάνουν κι αυτοί τη… ζημιά στην ομάδα του Τίτε, η οποία κατάφερε με γκολ των Κουτίνιο και Νεϊμάρ στις καθυστερήσεις να επικρατήσουν 2-0, σπάζοντας το ρόδι με μπόλικο άγχος και αρκετά καρδιοχτύπια στα γήπεδα της Ρωσίας.

Οι Ιρανοί που έπεσαν μαχόμενοι!

Μετά κόπων και βασάνων πήρε εξάλλου το τρίποντο και η Γαλλία απέναντι στην Αυστραλία, ενώ και η Αίγυπτος, που εν τέλει απογοήτευσε στο Μουντιάλ, θα έχει να θυμάται ότι στο ματς της πρεμιέρας κοίταξε στα μάτια την Ουρουγουάη, η οποία έκαμψε την αντίσταση των «Φαραώ» με γκολ στα τελευταία λεπτά.
Για το πάθος τους και τη μαχητικότητά τους στα γήπεδα της Ρωσίας οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα θυμούνται και τους Ιρανούς, που μολονότι αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης, έκλεψαν την παράσταση κι έτυχαν αποθεωτικής υποδοχής στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης από 4.000 κόσμο!
Άλλωστε ο Ανσαριφάλντ και η… παρέα του, εκτός από τη νίκη απέναντι στο Μαρόκο, στρίμωξε στα… σχοινιά την Ισπανία, χάνοντας με το ισχνό 1-0, ενώ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Πορτογαλία στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική, τη στιγμή μάλιστα που και οι Μαροκινοί λίγο έλειψε να βάλουν… φωτιά στις πρώτες δύο θέσεις του ομίλου με την ισοπαλία (2-2) που απέσπασαν από τους «φούριας ρόχας».
Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι θα συμβεί στη συνέχεια της διοργάνωσης, στη φάση των ομίλων χορτάσαμε από συγκινήσεις, εκπλήξεις, ανατροπές που μας αποζημίωσαν για το μέτριο θέαμα που βλέπουμε μέχρι στιγμής στο τουρνουά.
Ας ελπίσουμε ότι τα θεωρικά αουτσάιντερ θα παλέψουν μέχρις εσχάτων και στα νοκ-άουτ παιχνίδια και θα βάλουν δύσκολους γρίφους στους θεωρητικά μεγάλους που συνεχίζουν στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Το αν θα τα καταφέρουν λίγη σημασία έχει. Άλλωστε σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.