Αφιέρωμα στον Γιάννη Αντετοκούμπο φιλοξενούν οι «New York Times». Ο 18χρονος ετοιμάζεται για τα ντραφτ και οι προβλέψεις τον φέρνουν μέσα στην πρώτη 20άδα.

Το άρθρο έχει τίτλο «Η ανάγκη για μία καλύτερη ζωή μπορεί να οδηγήσει στο ΝΒΑ» και αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το νέο του διαβατήριο λέει πως είναι Έλληνας, όμως ο Γιάννης Αντετοκούμπο έχει ζήσει τη σκληρή ζωή του μετανάστη. Πουλούσε τα πάντα στους δρόμους της πόλης για να θρέψει τον εαυτό του και τα αδέλφια του. Την ώρα που άλλες οικογένειες πήγαιναν διακοπές σε νησιά, η δική του άλλαζε διαμερίσματα για να βρει φθηνότερο ενοίκιο. Ο Αντετοκούμπο στα 18 του είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Γεννήθηκε εκεί, μεγάλωσε εκεί, μιλάει άπταιστα Ελληνικά και έχει πάει σε ελληνικό σχολείο. Πρόσφατα έγινε Έλληνας πολίτης. Ο Αντετοκούμπο, γιος Νιγηριανών γονέων, επίσης παίζει μπάσκετ. Και παίζει πολύ καλά. Έτσι λένε οι σκάουτς του ΝΒΑ. Έχουν πάει πολλές φορές στην Ελλάδα και παρακολούθησαν την ικανότητά του να χειρίζεται την μπάλα, να βλέπει το γήπεδο και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις».

Για τις προβλέψεις των αναλυτών σημειώνει: «Αναλυτές του DraftExpress.com και του HoopsWorld.com, ανάμεσα σε άλλους, προβλέπουν πως ο Αντετοκούμπο θα είναι στον πρώτο γύρο του ντραφτ την Πέμπτη. Αν εξελιχθεί όπως ο αγαπημένος του παίκτης, Κέβιν Ντουράν, κάποια ομάδα του ΝΒΑ θα είναι χαρούμενη να τον έχεις στις τάξεις της παίρνοντας την ευκαιρία».

Ο ίδιος ο Αντετοκούμπο από την πλευρά του τόνισε: «Από τη στιγμή που άρχισα το μπάσκετ, το όνειρό μου είναι να γίνω μεγάλος σταρ, να έχουμε λαμπρό μέλλον στο μπάσκετ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αφιέρωμα συνεχίζει: «Άλλοι Έλληνες άσοι δούλεψαν την καριέρα τους μέσα από τις «μικρές» εθνικές ομάδες και τις μετεγγραφές σε επαγγελματικές ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός. Ο Αντετοκούμπο, χωρίς εθνικότητα έως τον Μάιο, οπότε πήρε ελληνικό διαβατήριο, δεν έχει παίξει ποτέ πάνω από την Α2. Μεγάλωσε σε έναν μικρό σύλλογο που λέγεται Φιλαθλητικός, ο οποίος τον απέκτησε έξι χρόνια πριν, τότε που μοιραζόταν ένα δωμάτιο με τα τρία αδέλφια του και προτιμούσαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Υπέγραψε για να παίξει στην Ισπανία την επόμενη χρονιά, εκτός κι αν κάποια ομάδα του ΝΒΑ έχει άλλα πλάνα για αυτόν μετά τα ντραφτ. Με το διαβατήριο στο χέρι, έχει αρχίσει να παίζει για την ομάδα Νέων της Ελλάδας. Πέρα από όλα αυτά όμως, ο Αντετοκούμπο βάζει και τη βοήθεια προς την οικογένειά του μέσα από το μπάσκετ.

Όπως και οι άλλοι μετανάστες στην Ελλάδα, οι γονείς του δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Ο Αντετοκούμπο και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Θανάσης, βοηθούσαν πουλώντας ρολόγια, τσάντες και γυαλιά ηλίου. Κάνοντας αυτό, έχαναν προπονήσεις, αλλά και γεύματα με την ομάδα».

Για τις δυσκολίες που έχει περάσει ο Αντετοκούμπο αναφέρει: «Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο. Μερικές ημέρες δεν πουλούσαμε τίποτα και δεν είχαμε χρήματα για να φάμε. Οι καλές μέρες έφερναν απλώς τα απαραίτητα. Την πληρωμή του ενοικίου, του νερού και του ηλεκτρικού, όπως και την αγορά φαγητού».

Το αφιέρωμα κάνει αναφορά στον Φιλαθλητικό και στον τρόπο με τον οποίο βοήθησε τη μητέρα του Γιάννη Αντετοκούμπο να βρει δουλειά: «Έχεις μπροστά σου τον Μότσαρτ και δεν έχει φαγητό. Τι του δίνεις; Αυτό είναι το δίλημμα. Η απάντηση δεν είναι πάντως το βιολί. Η απάντηση είναι φαγητό».

Για τη σωματοδομή του νεαρού γράφουν οι «New York Times»: «Ο τζένεραλ μάνατζερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Σαμ Πρέστι, ο Ντάνι Φέρι των Ατλάντα Χοκς και ο Ντάριλ Μόρεϊ των Χιούστον Ρόκετς πήγαν στην Ελλάδα για να τον δουν. Ο νέος τζένεραλ μάνατζερ των Τορόντο Ράπτορς, Μασάι Ουγίρι, Νιγηριανός, τον είδε όταν δούλευε για τους Νάγκετς».

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης