Για την πρόθεση της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) να μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχουσών ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα μίλησε ο γενικός γραμματέας Νίκος Νικολόπουλος, στο web radio της ΕΟΚ. «Η κοινή γραμμή και πεποίθηση είναι ότι πρέπει να μειωθούν οι ομάδες. Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα πρωταθλήματα, πρέπει οι πρωταθλητές και οι ομάδες που θα υποβιβάζονται να βγαίνουν από μία διαδικασία και σειρά αγώνων που δε θ’ αφήνει καμία ομάδα αδιάφορη στη διάρκεια της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος,» επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ.
Αναλυτικά, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ και πρόεδρος της επιτροπής Πρωταθλημάτων, Νίκος Νικολόπουλος, δήλωσε:
Για το αν προετοιμάζονται ήδη οι προκηρύξεις για την επόμενη σεζόν: «Υπάρχει μια ηρεμία σε σχέση με την καθημερινή μας επαφή με τις ομάδες, όμως προετοιμαζόμαστε για τις προκηρύξεις και με βάση ότι αλλάζουμε πάρα πολλά πράγματα, δεν υπάρχει ηρεμία. Γίνεται μια αναδιάρθρωση εκ βάθρων και μαζί με την αλλαγή του καταστατικού και των κανονισμών που έγιναν και ψηφίστηκαν απ’ την Γ.Σ. στις 18 Μαΐου αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα. Είμαστε σε εγρήγορση και περισσότερο να βγάλουμε γρήγορα τις προκηρύξεις για να προετοιμαστούν και οι ομάδες, γιατί επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις».
Για τις βασικές κατευθύνσεις που υπάρχουν: «Το κύριο ήταν ότι έπρεπε να κάνουμε ανταγωνιστικά και δυνατά πρωταθλήματα με υγιείς και ισχυρές ομάδες. Αυτό δεν το προϋποθέτει ο αριθμός ομάδων στα πρωταθλήματα. Λόγω κάποιων ομάδων, κάποια πρωταθλήματα δεν ήταν ανταγωνιστικά και δεν ήταν άξια παρακολούθησης. Αυτό θέλουμε να το εξαφανίσουμε εντελώς, με την έννοια ότι θα πρέπει να φέρουμε τον κόσμο στα γήπεδα να παρακολουθήσει μπάσκετ κάποιας ποιότητας. Αυτό δε μπορούσαν να το προσφέρουν κάποιες ομάδες, δικαιολογημένα οι περισσότερες. Αυτή ήταν η 1η μας σκέψη, πώς θα φτιάξουμε και θ’ αναβαθμίσουμε την ποιότητα των πρωταθλημάτων».
Για το τι συμφωνήθηκε ότι πρέπει να διορθωθεί: «Η κοινή γραμμή και πεποίθηση είναι ότι πρέπει να μειωθούν οι ομάδες. Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα πρωταθλήματα, πρέπει οι πρωταθλητές και οι ομάδες που θα υποβιβάζονται να βγαίνουν από μία διαδικασία και σειρά αγώνων που δε θ’ αφήνει καμία ομάδα αδιάφορη στη διάρκεια της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος».
Για τις επικείμενες κινήσεις και αλλαγές: «Προβαίνουμε σε αναδιάρθρωση, η οποία θα ισχύσει απ’ το τέλος του επόμενου πρωταθλήματος. Οι όμιλοι των πρωταθλημάτων της Β’ και Γ’ Εθνικής θα διαφοροποιηθούν, για να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο των 4 ομίλων των 14 ομάδων στη Γ’ Εθνική, των 2 ομίλων των 14 ομάδων στη Β’ Εθνική και του ενός ομίλου της Α2, όπου δεν αλλάζει η μορφή της, απλά ο τρόπος ανάδειξης του πρωταθλητή και αυτών που θα υποβιβαστούν. Αυτό προϋποθέτει διάθεση, διάρκεια, οικονομική ευρωστία των ομάδων και πάνω απ’ όλα φερεγγυότητα. Για πρώτη φορά δίνουμε βάση στην έξωθεν καλή μαρτυρία της ομάδας και βλέπουμε και τον παίκτη. Αρχής γενομένης απ’ το τέλος της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, θα ελεγχθούν ενόψει της μεθεπόμενης αγωνιστικής περιόδου οι ομάδες της Α1 και της Α2 ανδρών και γυναικών στο αν και κατά πόσο ήταν αξιόπιστες και φερέγγυες στις συμφωνίες που είχαν κάνει τους αθλητές και τους προπονητές τους. Όπου προκύψει διαφορά και μη τήρηση των συμφωνηθέντων, οι ομάδες δε θα δικαιούνται μεταγραφές».
Για τη μείωση των ομάδων στη Γ’ Εθνική: «Στη Γ’ Εθνική γίνεται ένας «βίαιος» υποβιβασμός, γιατί φέτος ξεκινήσαμε με 61 ομάδες και το καινούργιο πρωτάθλημα το 2022-23 θα ξεκινήσει με 73 σύμφωνα με την περσινή προκήρυξη. Αυτό είναι τρελό. Δεδομένου ότι απ’ τις 17 που ανέβαιναν τις κάνουμε 16, δε μπορούμε να φτάσουμε εύκολα μέσα σε 2 χρόνια στον αριθμό 56 που θέλουμε. Δε θέλουμε να το τραβήξουμε κι άλλο, γιατί θα παρατείνουμε την κακή ποιότητα και ήδη η σκέψη ήταν για πολύ νωρίτερα, αλλά δε βγαίνει. Απ’ το 2024-25 θα έχουν αυτήν τη μορφή τα πρωταθλήματα. Φέτος ευελπιστούμε να έχουμε 6 ομίλους των 12 και με βάση αυτό κάνουμε το σχεδιασμό μας».
Για τις κινήσεις της Ομοσπονδίας για διευκόλυνση των σωματείων: «Οι ομάδες θα διεκδικούν την παραμονή, θα διεκδικούν πιθανά μπόνους ανάλογα και με τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, η οποία έχει αναλάβει την κάλυψη όλων των εξόδων όλων των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων. Από 18 χρονών και κάτω δεν πληρώνει κανείς τίποτα. Ο πρόεδρος παλεύει για την «εφεύρεση» περισσότερων πόρων, προκειμένου να βοηθήσει τα σωματεία. Θα εκπλαγείτε όταν θα μάθετε τη διαδικασία και την πριμοδότηση των σωματείων της Α2, προκειμένου να στηρίξουν τα Ελληνόπουλα και τις μικρές ηλικίες με απώτερο στόχο και σκοπό να έχουμε παίκτες έτοιμους για τις Εθνικές ομάδες».
Για τη σκέψη του Final-8 στο Κύπελλο: «Το Κύπελλο θα γίνει με ομάδες Γ’ Εθνικής, Β’ Εθνικής και Α2. Όσες ομάδες της Γ’ Εθνικής δηλώσουν συμμετοχή, θα ξεκινήσουν να παίζουν μεταξύ τους, όπου θα σταματήσουν στους 5-6 νικητές. Παράλληλα, θα έχουν ξεκινήσει και οι ομάδες της Β’ Εθνικής, οι οποίες θα σταματήσουν στους 12-13. Μαζί με αυτές από Γ’ και Β’, θα προστεθούν οι ομάδες της Α2, ώστε να μας κάνουν τον «μαγικό» αριθμό των 32 ομάδων. Από ‘κει κι έπειτα, θα παίξουν όλες μεταξύ τους κανονικά σε νοκ-άουτ και ο ένας νικητής θα μπει μαζί με τις άλλες 7 από την Α1 σε ένα Final-8».