Συνέντευξη: Ανδρέας Αθανασούλης
Ξεκάθαρη θέση κατά του 7ου ξένου παίκτη στις ομάδες της Basket League πήρε ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών μίλησε στη «Ζούγκλα» για το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει και έχει φέρει έντονες αντιδράσεις.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να ταυτιστεί με επτά Αμερικάνους και να βλέπει 5 εναντίον 5 Αμερικανών. Για ποιο λόγο οι χορηγοί να συνεχίσουν να μετέχουν στο πρωτάθλημα και να στηρίζουν αυτές τις ομάδες;», αναρωτήθηκε ο παλαίμαχος σέντερ, που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα τόσο με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων:
«Σε μία τοπική κοινωνία κανένας φίλαθλος δεν θέλει να ταυτιστεί με ένα προϊόν που πάει σε κατηγορία NBDL. Μειώνεται ο χρόνος των Ελλήνων και στην προπόνηση και στο παιχνίδι. Αποκλείουμε αρκετούς Έλληνες από τη Basket League. Στην πραγματικότητα ένας παίκτης εάν δεν παίξει στη Basket League δεν μπορεί να παίξει στην Εθνική ομάδα».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ σχολίασε το φαινόμενο των ξένων αθλητών σε ομάδες της A2 και στις χαμηλότερες κατηγορίες: «Οι ομάδες βιάστηκαν να δείξουν τον μηδενικό σχεδιασμό που έχουν μακροπρόθεσμα για το ελληνικό μπάσκετ, παίρνοντας πάρα πολλούς παίκτες αυτής της κατηγορίας.
Στην πραγματικότητα δεν επενδύουν στις ακαδημίες, δεν έχουν καθόλου ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες, δεν επενδύουν σε κάποιο προπονητήριο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ένας ξένος αθλητής σε τρεις σεζόν σε μία εθνική κατηγορία είναι το ίδιο κόστος με ένα προπονητήριο. Εκεί κάνουν το λάθος οι πρόεδροι».
Η φετινή περίοδος στο μπάσκετ ξεκίνησε με το Κύπελλο Ελλάδας. Πολλές ομάδες δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν, καθώς δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος μετακίνησης. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης ανέφερε:
«Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των εθνικών κατηγοριών. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι τι είναι εθνική κατηγορία, γιατί κάποιος θέλει να είναι εκεί. Θα πρέπει να απαγορεύεται σε κάποιους ανθρώπους που αυτοσκοπός τους είναι μία πολιτική βλέψη είτε δημοτική, είτε βουλευτική να αναλαμβάνουν ομάδες με σκοπό την προβολή τους και όχι την ανάπτυξη του αθλήματος. Θα πρέπει επιτέλους να εστιάσουμε σε ένα μοντέλο στο πώς θα γεμίσουμε τη χώρα προπονητήρια μπάσκετ και όχι πώς θα γεμίσουμε ομάδες που κυνηγάνε μία άνοδο και σε τρία χρόνια δεν υπάρχουν κυριολεκτικά στην κατηγορία».
Για τον ρόλο και τις δράσεις του ΠΣΑΚ, υπογράμμισε: «Φέτος το 3on3 είχε μία τεράστια επιτυχία. Έπαιξαν σχεδόν 7.000 παιδιά σε 8 διαφορετικές πόλεις. Στα δικά μας 3on3 η συμμετοχή είναι πάντα δωρεάν. Δεν υπάρχει κανένα ηλικιακό όριο, καμία δέσμευση, ούτε σε φύλλο, ούτε σε εθνικότητα. Με σύνθημα “τάπα στη βία και στον ρατσισμό” ανοίγουμε τις πόρτες σε οποιονδήποτε θέλει να παίξει μπάσκετ. Νομίζω ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από το παιχνίδι στο δρόμο. Την επόμενη χρονιά ετοιμαζόμαστε να το αναπτύξουμε με περισσότερες πόλεις, με κεντρικό χορηγό τον ΟΠΑΠ, ο οποίος εκτίμησε την προσπάθεια που κάνουμε και μας στηρίζει, όντας ο ονοματοδότης των 3on3 από την επόμενη σεζόν και φυσικά με στρατηγικές συνεργασίες. Το 3on3 είναι η βάση για να γνωρίσει κάποιος το μπάσκετ, να ασχοληθεί με αυτό και να το συνεχίσει και να το αναπτύσσει σε κάποια ομάδα.
Το άλλο κομμάτι είναι η στήριξη των μελών σε κομμάτι που έχει να κάνει με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε για τους αθλητές της Α2 και της Α1 σε σωστά πλαίσιο. Νομική υποστήριξη για όποιον αθλητή χρειάζεται και σίγουρα να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των αθλητών, τα οποία έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, όπως είναι τώρα η αύξηση των ξένων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας αθλητής είναι το νομικό κομμάτι. Να μην έχει πληρωθεί από κάποια ομάδα, να μην έχει τηρηθεί κάποιο συμβόλαιο και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ένας τραυματισμός».
Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών αναφέρθηκε στην Εθνική ομάδα, το Super Cup που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο και στη συμμετοχή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα.
«Το Super Cup είναι μία πολύ ωραία ιδέα και διοργάνωση και εμείς τη στηρίζουμε. Θεωρώ ότι αναπτύσσει το άθλημα και είναι μία τεράστια προβολή πριν τα επίσημα παιχνίδια και πρέπει να γίνεται, όπως πρέπει να γίνεται και το All Star Game και κάθε εκδήλωση που κάνει ο ΕΣΑΚΕ και είναι για την ανάπτυξη του αθλήματος.
Η Εθνική έβαλε τις βάσεις για να γεμίσει ο κόσμος τα γήπεδα. Αυτά που είδαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο στα φιλικά της Εθνικής δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια και για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ο Γιάννης είναι ένας παράγοντας που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθός του ακόμα και το πώς μπορεί να αναπτύξει το άθλημα στη χώρα μας. Κυρίως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθός του αθλητή. Στο ματς που έχασε η Εθνική μπορούσε να χάσει ο οποιοσδήποτε. Η Γερμανία ήταν πραγματικά μια ανίκητη ομάδα εκείνη την ημέρα. Στηρίζω την Εθνική και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο.
Όσον αφορά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό είναι ξεκάθαρα ο καθρέφτης του ελληνικού μπάσκετ προς τα έξω. Είναι διαφήμιση. Ο κόσμος πάει στα γήπεδα και βλέπει τα ματς της Ευρωλίγκας, τα παρακολουθεί στην τηλεόραση. Είναι το υψηλότερο επίπεδο μπάσκετ στην Ελλάδα».