Πανστρατιά για την «Αγια-Σοφιά» κήρυξαν προσφυγικά σωματεία, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, αλλά και φίλοι της Ένωσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δεκάδες σύλλογοι Μικρασιατών, Κωνσταντινουπολιτών και Ποντίων συστρατεύονται στο πλευρό της ΑΕΚ για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ετοιμάζουν μάλιστα δυναμικές κινητοποιήσεις με τις οποίες θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη στάση του δημάρχου της Ν. Φιλαδέλφειας, Άρη Βασιλόπουλου.

Ο δήμος δεν εγκρίνει την υψομετρική μελέτη, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της ΑΕΚ – η οποία έχει ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, παίρνοντας το πράσινο φως από το αρμόδιο υπουργείο και την Περιφέρεια– για την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του γηπέδου.

«Θα φτάσουμε μέχρι τη Βουλή. Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο μια ΠΑΕ. Σήμερα είναι η ΑΕΚ, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη ομάδα με ρίζες προσφυγικές που θα έχει πρόβλημα. Τα σωματεία μπορούν να κρατήσουν ζωντανή τη μικρασιατική μνήμη. Στο νέο γήπεδο θα υπάρχουν θύρες με ονόματα μικρασιατικών πόλεων, ενώ θα γίνει και το μουσείο, ένα σημαντικό έργο για την ιστορία και τον πολιτισμό», δήλωσε στο pontos-news.gr ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της συγκεκριμένης δράσης και πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών «Ρίζες», Νίκος Καραμπουρνιώτης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας Αρχοντίας Παπαδοπούλου στο pontos-news.gr: «Εμείς, σαν σωματείο που εκπροσωπεί τις αλησμόνητες πατρίδες και την προσφυγιά, είμαστε υπέρ της κατασκευής του γηπέδου. Άλλωστε, δεν θα είναι απλά ένα γήπεδο, αλλά ένα κέντρο αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού. Στις εγκαταστάσεις του θα φιλοξενεί και το Μουσείο Ιστορίας Προσφυγικού Ελληνισμού, έναν χώρο με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Και θέλω να τονίσω ότι θα αντιδρούσαμε όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά για κάθε ομάδα που αντιπροσωπεύει την προσφυγιά».

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», η Ένωση Μαγνησίας Μικράς Ασίας, η Ένωση Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας, ο Σύλλογος Νέο Μελί Μεγάρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», ο Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρίου, η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, η Ένωση Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας, η Ένωση Ποντίων ο «Ακρίτας» είναι μερικά από τα σωματεία που έχουν κινητοποιηθεί. Επιπλέον, αρκετοί ακόμη σύλλογοι είναι καθημερινά σε επαφή με το Συντονιστικό για να ενσωματωθούν στην κοινή δράση.

Ακόμα, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), που αριθμεί πάνω από 200 μέλη στη δύναμή της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στηρίζει τα σωματεία της που παίρνουν μέρος στη δράση του συντονιστικού. Στο γενικό ξεσηκωμό συμμετέχει και η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, η οποία τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας των προσφυγικών σωματείων και τάσσεται στη διάθεση της διοίκησης της ΑΕΚ για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν.

Έντονη είναι και η αντίδραση των οπαδών της Ένωσης που διαδηλώνουν καθημερινά στο δημαρχείο.

Πηγή: pontos-news.gr