Εκτενές αφιέρωμα για το θέμα της διαδοχής του Αντώνη Νικοπολίδη, κάτω από τα γκολπόστ της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, έκανε η FIFA.

Στο εν λόγω αφιέρωμα παρουσιάστηκαν οι τρεις υποψήφιοι να αντικαταστήσουν τον έμπειρο πορτιέρο στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, που δεν είναι άλλοι από τους Κώστα Χαλκιά, Αλέξανδρο Τζόρβα και Μιχάλη Σηφάκη.

Αναλυτικά, το αφιέρωμα της FIFA, που τιτλοφορείται «Η ζωή μετά τον Νικοπολίδη»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ελληνας τερματοφύλακας-θρύλος Αντώνης Νιικοπολίδης άφησε βαριά κληρονομιά στη θέση του για πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μακράς και επιτυχημένης καριέρας του, κέρδισε τη «μάχη» από πολλούς διεκδικητές της θέσης του, ανάμεσα στους οποίους και οι Κώστας Χαλκιάς, Αλέξανδρος Τζόρβας και Μιχάλης Σηφάκης.

Η παραπάνω τριάδα διεκδικεί πλέον την θέση του βασικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής και αυτό που μένει να φανεί είναι το ποιος θα αναλάβει την δουλειά, να ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρ που έθεσε ο ασύγκριτος Νικοπολίδης.

Ο Χαλκιάς καιροφυλακτούσε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 για μια θέση τόσο στην ομάδα του όσο και στην πατρίδα του. Ερχόμενος από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, μετακόμισε στον Απόλλωνα Αθηνών ως δανεικός, παίρνοντας εμπειρία, πριν επιστρέψει στους Πράσινους, για να διεκδικήσει τη θέση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιθανότητες ώστε να επιλεγεί για τη θέση του βασικού τερματοφύλακα ήταν εναντίον του όμως. Μπροστά από αυτόν βρίσκονταν ο έμπειρος Πολωνός διεθνής Γιόζεφ Βάντσικ και ο προαναφερθείς Νικοπολίδης, ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να φτιάχνει το όνομά του.

Για τις επόμενες τρεις σεζόν, ο Χαλκιάς φόρεσε τα γάντια του, λίγες περισσότερες από 20 φορές, πριν μετακινηθεί ξανά, αυτή τη φορά στον Ηρακλή, όπου έκανε μία σειρά σταθερών εμφανίσεων για να κερδίσει μία επιστροφή στην ομάδα της Αθήνας στο τέλος της σεζόν 2002/03.

Ο Νικοπολίδης όμως ήταν και πάλι μπροστά του στις επιλογές, αλλά με τον Χαλκιά να είναι «μαθητευόμενός» του για την επόμενη σεζόν, όταν το Νο 1 της εθνικής ομάδας αποφάσισε να αλλάξει καράβι και να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό.

Ομως, αντί να πάρει τη θέση που δικαιούταν ανάμεσα στα δοκάρια του Παναθηναϊκού, ο Χαλκιάς προτίμησε να μεταγραφεί στο εξωτερικό, αφήνοντας τη θέση του στον Τζόρβα, ένα ακόμη προϊόν των ακαδημιών της ομάδας. Αυτός ύστερα από αρκετούς δανεισμούς σε άλλες ομάδες ανά την χώρα, έκανε γρήγορα τη θέση δική του.

Η μετακόμιση του Χαλκιά στο εξωτερικό δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν. Την ατυχή σεζόν στην Αγγλία ακολούθησε μία ακόμη στην Ισπανία. Ωστόσο, ο Άρης τον πήρε πίσω στην Ελλάδα το 2006, όπου γρήγορα πήρε τη θέση του βασικού αντί του Σηφάκη, που πλέον είναι η πρώτη επιλογή στον σύλλογο και ο οποίος ήταν δεύτερη επιλογή στον Ολυμπιακό πίσω από τον Νικοπολίδη. Δύο χρόνια μετά, ο Χαλκιάς μετακόμισε στην άλλη άκρη της πόλης και τον ΠΑΟΚ, όπου βρίσκεται ακόμη.

Με το τρίο των «φρουρών», να έχουν γίνει αναντικατάστατοι στις ομάδες τους και τον Νικοπολίδη να αποφασίζει να εγκαταλείψει το διεθνές ποδόσφαιρο το 2008, ο Ότο Ρεχάγκελ πρέπει να αποφασίσει σε ποιον θα δώσει τη φανέλα του βασικού στη Νότιο Αφρική. Ο καθένας τους έχει κάνει αρκετά για να την κερδίσει.

‘‘Είχαμε και καλές και κακές στιγμές στα χρόνια με την εθνική ομάδα’’ λέει ο Νικοπολίδης, θυμούμενος την εποχή που ανέβαζε τον πήχη για την επόμενη γενιά. ‘‘Το πιο σημαντικό πράγμα όμως, ήταν ότι ήμασταν ‘οικογένεια’. Τα νέα παιδιά πρέπει να δείξουν την ίδια αγάπη για την ομάδα που έδειξαν και οι παλαιότεροι. Ενώ όσοι από τους παλιούς έχουν μείνει ακόμη, πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ’’.

Παρόλο που κανείς δεν ξέρει ποιον από τους τρεις θα επιλέξει ο έμπειρος Γερμανός τεχνικός για την τελική φάση, ο Τζόρβας και ο Χαλκιάς φαίνεται πως έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να επιλεγούν στη θέση όπου ο γκριζομάλλης τερματοφύλακας άφησε πίσω του, επιβραβευόμενοι για την μεγάλη υπομονή τους.

Ο Σηφάκης είναι το αουτσάιντερ ανάμεσα στους τρεις. Του δόθηκε μία αναπάντεχη ευκαιρία στο τελευταίο φιλικό της Ελλάδας κόντρα στη Βόρειο Κορέα, όπου τον βρήκε ένας τραυματισμός, που θα μπορούσε να του στερήσει τη συμμετοχή του στα τελικά. Τη θέση του στο παιχνίδι πήρε ο Τζόρβας, ο οποίος έχει αγωνιστεί περισσότερο από κάθε άλλον στα τελευταία παιχνίδια, ενώ στη διάρκεια των προκριματικών, ο Ρεχάγκελ συνήθιζε να προτιμά τον Χαλκιά.

Όποιος πάντως και να επιλεγεί για το εναρκτήριο παιχνίδι κόντρα στη Νότιο Κορέα στις 12 Ιουνίου, μπορούν πάντα να ελπίζουν, αφού και ο Νικοπολίδης χρειάστηκε να περιμένει για επτά γεμάτα χρόνια, πριν πάρει τη θέση του Βάντσικ στον Παναθηναϊκό. Απόδειξη ότι στη δουλειά του τερματοφύλακα η υπομονή είναι τελικά αρετή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης