Διαβάστε το προφίλ των αντιπάλων, που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές ομάδες στα πλέι οφ του Europa League. Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ, ΑΕΚ-Ντιναμό Τιφλίδας, ΠΑΟΚ-Καρπάτι Λβιβ και Ολυμπιακός Βόλου-Παρί Σεντ Ζερμέν τα ζευγάρια.

Το προφίλ της Μακάμπι Τελ Αβίβ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όνομα: Μακάμπι Τελ Αβίβ
Έτος ίδρυσης: 1906
Έδρα: “Μπλούμφιλντ” (14.700 θέσεις)
Τίτλοι: 18 πρωταθλήματα Ισραήλ, 5 Σούπερ Καπ Ισραήλ, 2 Πρωταθλήματα Ασίας

Στο δρόμο του Παναθηναϊκού βρέθηκε η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία… συστήθηκε στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, από τους περυσινούς αγώνες της με τον Ολυμπιακό, τον οποίο και είχε αποκλείσει από τους ομίλους του Europa League.

H αντίπαλος του «τριφυλλιού» στα πλέι οφ της διοργάνωσης, την περασμένη σεζόν τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να βρεθεί αντιμέτωπη με τους «πράσινους» απέκλεισε στον δεύτερο προκριματικό γύρο την Χαζάρ από το Αζερμπαϊτζάν (3-1, 0-0) και στον τρίτο προκριματικό γύρο τη βοσνιακή Ζελέζνιτσαρ (2-0, 8-0).

Στον πάγκο της ομάδας του Ισραήλ βρίσκεται ο Μότι Ίβανιρ, ενώ από το ρόστερ της ξεχωρίζει ο Ρομπέρτο Κολαούτι, ο οποίος αγωνίζεται ως σέντερ φορ και είναι πολιτογραφημένος Ισραηλινός, αν και έχει γεννηθεί στην Αργεντινή.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει στεφθεί 18 φορές πρωταθλήτρια Ισραήλ, ενώ έχει κατακτήσει και 22 φορές το Κύπελλο.

Το ρόστερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ:

Τερματοφύλακες:
Λέβι, Χαΐμοφ

Αμυντικοί:
Σαμπάν, Κοέν, Ζιβ, Βέρεντ, Νιβάλντο, Παβίσεβιτς, Στρουλ.

Μέσοι:
Άλμπερμαν, Ισραίλεβιτς, Μεντουντζανίν, Μιχά, Γείνι, Λογκάσι, Νταχάν, Περέτς, Κεχάτ, Ζιζόφ.

Επιθετικοί:
Ιτζάκι, Νταμπούρ, Ατάρ, Κουνατέ, Σαμπά, Κολαούτι.

Το προφίλ της Ντιναμό Τιφλιδας

Eτος ίδρυσης: 1925
Eδρα: «Μπόρις Παϊχάτζε» (55.000 θέσεων)
Τίτλοι: 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 2 πρωταθλήματα Σοβιετικής Ενωσης, 2 κύπελλα Σοβιετικής Ενωσης, 13 πρωταθλήματα Γεωργίας, 9 κύπελλα Γεωργίας, 5 super cup Γεωργίας, 1 κύπελλο Κοινοπολιτείας

Το εμπόδιο της Ντιναμό Τιφλίδας θα πρέπει να ξεπεράσει η ΑΕΚ, για να καταφέρει να βρεθεί στους ομίλους του Europa League.

Η αντίπαλoς της «Ένωσης» την περασμένη σεζόν κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Γεωργίας, ενώ εδρεύει στο «Μπόρις Παϊχάτζε» (55.000 θεατών) στην πρωτεύουσα της χώρας.

Για να φτάσει στα πλέι οφ του Europa League χρειάστηκε να αποκλείσει στον πρώτο προκριματικό γύρο τη Μιλσάμι από τη Μολδαβία με δύο νίκες (2-0, 3-1), στον δεύτερο γύρο την ουαλική Γιανέλι (1-2, 5-0) και στον τρίτο την ισλανδική Ρέικιαβικ με δύο νίκες (4-1, 2-0).

Κορυφαία στιγμή στην ιστορία της είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1981. Η Ντιναμό Τιφλίδας έχει κατακτήσει 13 φορές το πρωτάθλημα, ενώ την τροπαιοθήκη της κοσμούν επίσης και 9 Κύπελλα.

Στον πάγκο της αντιπάλου της ΑΕΚ κάθεται ο Καταλανός Άλεξ Γκαρσία, που έχει δουλέψει στα τμήματα υποδομών της ομάδας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ντιναμο Τιφλίδας έχει βρεθεί στο παρελθόν τρεις φορές στο δρόμο ελληνικών ομάδων.

Η πρώτη χρονολογείται τη σεζόν 1980/81, όταν και απέκλεισε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων την Καστοριά (0-0 στην Ελλάδα, 2-0 στη Γεωργία).

Το δεύτερο αντάμωμά της με ελληνική ομάδα έλαβε χώρα τη σεζόν 2004/05, όταν αναμετρήθηκε στη φάση των ομίλων με τον Πανιώνιο, από τον οποίο ηττήθηκε με 5-2 στη Νέα Σμύρνη, σε ένα ματς που είχε χαρακτηριστεί «ύποπτο» για τη διακύμανση του σκορ.

Τέλος, τη σεζόν 2008/09 έπαιξε με τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και αποκλείστηκε, χάνοντας με 3-0 στην Αθήνα και με τη ρεβάνς στην Τιφλίδα ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0).

Το ρόστερ της Ντιναμό Τιφλίδας 

Τερματοφύλακες: Ιόσεμπ Γκρισικασβίλι, Γκιόργκι Λόρια, Τορνίκε Ζαρκούα, Γκιόργκι Ναντιράντζε.

Αμυντικοί: Γκούλβερτ Τομασβίλι, Γίρι Χόμολα (Τσεχία), Σότα Κάσια, Γκιόργκι Ρεκχιασβίλι, Λεβάν Κακουμπάβα.

Μέσοι: Νικολόζ Πιρτσχαβάλα, Τζαμπούλ Τζιγκαουρί, Αλεξάντερ Κοσκάντζε, Λέβαν Χμαλάντζε, Γκιόργκι Καχεϊλισβίλι, Γκιόργκι Τεκτουρμανίντζε, Γκόγκα Μπεράια, Νταβίντ Ολικάντζε, Κάρλες Κότο (Ισπανία), Ιρακλί Λεκβτάντζε, Σεμίρ Χατζίμπουλιτς (Σερβία), Σίσκο (Ισπανία), Νίκα Κβεκβεσκίρι.

Επιθετικοί:
Βαχτάνγκ Φαντσχάβα, Σάντρο Ιασβίλι, Λάντο Αχαλάια, Αλμπέρτο Γιαγκούε (Ισπανία), Ρομπερτίνιο (Βραζιλία), Ντόναλντ Τζουσέ.

Το προφίλ της Καρπάτι Λβιβ

Όνομα: Καρπάτι Λβιβ
Έτος ίδρυσης: 1963
Έδρα:
“Ukraina Stadium” (28.050 θέσεις)
Τίτλοι:
1 Kύπελλο Σοβιετικής Ένωσης (1969)

Η Ουκρανική Καρπάτι Λβιβ έμελλε να είναι το τελευταίο εμπόδιο, που καλείται να ξεπεράσει ο ΠΑΟΚ, προκειμένου να καταφέρει να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Η αντίπαλος του «δικέφαλου» του Βορρά, η οποία εδρεύει στο «Ukraina Stadium» χωρητικότητας 28,000 θεατών, την περασμένη αγωνιστική περίοδο κατέλαβε την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα Ουκρανίας.

Για να φτάσει στα πλέι οφ του Europa League η Καρπάτι Λβιβ χρειάστηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ιρλανδικής Σεντ Πάτρικς, την οποία απέκλεισε με δυο νίκες μέσα έξω (2-0, 3-1).

Προπονητής της είναι ο Όλεγκ Κονόνοφ, ενώ μεγάλο αστέρι της θεωρείται ο 26χρονος Ουκρανός μέσος, Ιγκόρ Κουντόμπιακ, ο οποίος είναι και εκ των αρχηγών της ομάδας.

Το ρόστερ της Καρπάτι Λβιβ

Τερματοφύλακες: Τλούμακ, Μπογκατίνοφ , Ντάνκοβιτς

Αμυντικοί: Μιλόσεβιτς, Οστσίπκο, Πετρίβσκι, Γκόμες, Μπαλαζιτς, Γκίρσκι, Φεντέτσκι.

Μέσοι: Γκόντγουϊν, Κουντόμπιακ, Γκόλοντιουκ, Τκάτσουκ, Κραβτσένκο, Χούντουμα, Τίστικ, Οζάρκιφ, Αβελαρ.

Επιθετικοί: Γκουρούλι, Ζένγιοφ, Βορόνκοφ, Κοπόλεβιτς, Μάρτινιουκ, Χόρντιτσικ, Μαρτίνες, Πατσέκο.

Το προφίλ της Παρί Σεντ Ζερμέν

Ονομα: Παρί Σεν Ζερμέν
Έτος ίδρυσης: 1970
Έδρα: Παρκ Ντε Πρενς (48.000)
Τίτλοι: 2 Πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ, 2 Σούπερ Καπ, 1 Κυπελλούχων, 1 Ιντερτότο

Ένα… θαύμα αναζητεί ο Ολυμπιακός Βόλου για να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Europa League, καθώς η κληρωτίδα στη Νιόν της Ελβετίας τον έφερε αντιμέτωπο στα πλέι οφ της διοργάνωσης με την Παρί Σεν Ζερμέν.

H γαλλική ομάδα, η οποία μετράει μόλις 41 χρόνια ζωής, την περασμένη σεζόν τερμάτισε τέταρτη στο Σαμπιονά, ενώ ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο, όπου ηττήθηκε από τη Λιλ.

Έδρα της PSG, χρώματα της οποίας είναι το μπλε και το κόκκινο, είναι το «Παρκ ντε Πρενς», χωρητικότητας 48.000 θεατών.

Μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1996. Επίσης έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1986 και 1994), οκτώ Κύπελλα και δύο Λιγκ Καπ.

Στον πάγκο της Παρί κάθεται ο Αντουάν Κομπουαρέ, ενώ χρέη τεχνικού διευθυντή έχει αναλάβει ο άλλοτε παίκτης της ομάδας και προπονητής των Μίλαν και Ίντερ, Λεονάρντο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «ηνία» των Παριζιάνων ανέλαβε πρόσφατα ένα γκρουπ επιχειρηματιών από το Κατάρ, που προχώρησε σε ηχηρές μεταγραφές όπως των Παστόρε, Σισόκο και Ματουιντί.

 Το ρόστερ της Παρί Σεντ Ζερμέν

Τερματοφύλακες: Νικολά Ντουσέζ, Αλφόνς Αρέολα, Σαλβατόρε Σιρίγκου (Ιταλία).

Αμυντικοί:
Σεαρά (Βραζιλία), Μαμαντού Σακχό, Μίλαν Μπίσεβατς (Σερβία), Σιακά Τιέν (Ακτή Ελεφαντοστού), Ζουμανά Καμαρά, Σιλβέν Αρμάν, Κριστόφ Ζαλέ, Λοΐκ Λαντρέ.

Μέσοι:
Νενέ (Βραζιλία), Ζερεμί Μενέζ, Ματιέ Μποντμέρ, Μπλεζ Ματουιντί, Γκράντι Ενγκογί (Κονγκό), Κλεμάν Σαντόμ, Μοχάμεντ Σισόκο (Μάλι), Νέεσκενς Κεμπανό.

Επιθετικοί:
Πεγκί Λιουντουλά, Γκιγιόμ Ορό, Μεβλούτ Ερντίνκ (Τουρκία), Λορίς Αρνό, Κέβιν Γκαμέιρο, Ζαν Οντ Μορίς, Ζαν Κριστόφ Μπαεμπέκ.

Η προϊστορία της Παρί με ελληνικές ομάδες

16/09/1992 Παρί Σεν Ζερμέν-ΠΑΟΚ 2-0 (Γουεά 13`, 24`)
Κύπελλο UEFA (1ος γύρος, Α` αγώνας)
Γήπεδο: Παρκ ντε Πρενς

01/10/1992 ΠΑΟΚ-Παρί Σεν Ζερμέν 0-3, στα χαρτιά
(Το ματς διεκόπη στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και ενώ ήταν 0-2 υπέρ της Παρί)
Κύπελλο UEFA (1ος γύρος, Β` αγώνας)
Γήπεδο: Τούμπα

06/03/1997 Παρι Σεν Ζερμέν-ΑΕΚ 0-0
Κύπελλο Κυπελλούχων (προημιτελικά, Α` αγώνας)
Γήπεδο: Παρκ ντε Πρενς

20/03/1997 ΑΕΚ – Παρί Σεν Ζερμέν 0-3
(Λοκό 21`, 43`, 80`)

Κύπελλο Κυπελλούχων (προημιτελικά, Β` αγώνας)
Γήπεδο: Νέα Φιλαδέλφεια

13/12/2006 Παρί Σεν Ζερμέν-Παναθηναϊκός 4-0
(29’, 47’ Παουλέτα, 52’, 54’ Καλού)
Κύπελλο UEFA (φάση ομίλων)
Γήπεδο: Παρκ Ντε Πρενς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης