Τα τρομερά μωρά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όχι μόνο έκαναν τη μεγάλη ανατροπή στη Γλασκώβη, χαρίζοντας στην Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου την άνοδο στη League A του Nations League, αλλά κυριολεκτικά τρέλαναν κόσμο.

Με μέσο όρο ηλικίας στην ενδεκάδα της τα 22,7 έτη η «γαλανόλευκη» έστησε ένα απίστευτο ποδοσφαιρικό πάρτι στο «Χάμπντεν Παρκ» και, συντρίβοντας με 3-0 τη Σκωτία, κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος τους 1-0 του πρώτου αγώνα και να πάρουν τον προβιβασμό στα σαλόνια της διοργάνωσης.

 

Πάντως το πιο σημαντικό είναι ότι η «γαλανόλευκη», με μπροστάρηδες τον απίστευτο Καρέτσα, ο οποίος πέτυχε γκολ στη δεύτερη μόλις συμμετοχή του φορώντας το εθνόσημο και έγινε ο νεότερος σκόρερ της ομάδας μας και του Nations League, τον Τζόλη, τον Κωνσταντέλια και τα άλλα παιδιά, έδειξε ότι το μέλλον της ανήκει.

Ο Κωνσταντελιας με το γκολ του στο 20′ άνοιξε τον δρόμο για τον θρίαμβο της Εθνικής μας, με τον Καρέτσα στο 42΄να κάνει το 2-0 και τον Τζόλη να βάζει το κερασάκι στην τούρτα 13 δευτερόλεπτά μετά την έναρξη του β’ ημιχρόνου.

Με έξι αλλαγές παρέταξε την ομάδα μας στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε σχηματισμό 4-2-3-1, δίνοντας μεταξύ άλλων φανέλα βασικού στον Καρέτσα.

Πιο συγκεκριμένα κάτω από τα δοκάρια παρέμεινε ο Τζολάκης, ενώ την αμυντική τετράδα συνέθεταν οι Βαγιαννίδης, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης και Γιαννούλης.

Οι δύο κεντρικοί χαφ ήταν οι Μουζακίτης, Ζαφείρης, την επιθετική τριπλέτα αποτελούσαν οι Καρέτσας, Κωνσταντέλιας και Τζόλης, με τον Παυλίδη να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σήμερα είναι τα 22,7 έτη,  γεγονός που την καθιστά μια από τις νεαρότερες στην Ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Κωνσταντίνος Καρέτσας, Χρήστος Μουζακίτης και Γιώργος Βαγιαννίδης έκαναν το ντεμπούτο τους στην βασική ενδεκάδα.

Οι Σκωτσέζοι ξεκίνησαν δυναμικά τον αγώνα και είχαν δύο καλές ευκαιρίες στο πρώτο οκτάλεπτο. Η αρχή έγινε στο 6ο λεπτό όταν ο ΜακΓκιν βρήκε εξαιρετικά τον ΜακΤόμινεϊ μέσα στην περιοχή, όμως ο Τζολάκης απέκρουσε το σουτ του. Στην επαναφορά, ο Ρόμπερτσον δεν κατάφερε να βρει στόχο.

Δύο λεπτά αργότερα (8΄) ένα γλίστρημα του Ζαφείρη έδωσε την ευκαιρία στον ΜακΤόμινεϊ να δοκιμάσει το πόδι του από το ύψος της περιοχής, όμως η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο και κατέληξε κόρνερ υπέρ των γηπεδούχων.

 

Τελικά το πρώτο γκολ ήρθε στο 20΄ για την ελληνική ομάδα με υπογραφή Κωνσταντέλια. Ο Καρέτσας τροφοδότησε τον Βαγιαννίδη στα δεξιά, ο οποίος έκανε ιδανική σέντρα προς το σημείο του πέναλτι. Εκεί, ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ εκτέλεσε με ψύχραιμο δεξί πλασέ, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Η Ελλάδα δεν σταμάτησε εκεί και στο 42΄ κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματά της με τον Καρέτσα! Ο Μουζακίτης βρήκε κάθετα τον Γιαννούλη, ο οποίος γύρισε την μπάλα προς τον Κωνσταντέλια. Με έξυπνη πάσα, εκείνος τροφοδότησε τον Καρέτσα, που με εξαιρετικό πλασέ στην κίνηση από τα δεξιά της περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Μάλιστα, έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής, αλλά και του Nations League, σε ηλικία μόλις 17 ετών, 4 μηνών και 4 ημερών! Το προηγούμενο ρεκόρ στην Εθνική το είχε ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος είχε σκοράρει για πρώτη φορά με τη γαλανόλευκη σε φιλικό απέναντι στην Κύπρο το 2008, όντας 18 ετών, 1 μηνός και 18 ημερών.

Σε ό,τι αφορά στο Nations League ξεπέρασε τον Γκάβι, ο οποίος είχε πετύχει το ρεκόρ το 2022 με τη φανέλα της Ισπανίας, σε αγώνα κόντρα στην Τσεχία, σκοράροντας σε ηλικία 17 ετών και 10 μηνών.

Στα 13 δευτερόλεπτα από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, η Ελλάδα έκανε το 3-0, ακυρώνοντας οποιαδήποτε οδηγία του Στιβ Κλαρκ στην ανάπαυλα.

Ο Κωνσταντέλιας έκλεψε την μπάλα έκανε μια πανέξυπνη κάθετη πάσα προς τον Τζόλη, ο οποίος εκτέλεσε υποδειγματικά, ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ σε 3-0!

Στο 66΄ η Εθνική έχασε μεγάλη ευκαιρία και για τέταρτο τέρμα όταν ο Κωνσταντέλιας έβγαλε εξαιρετική πάσα στον Παυλίδη, ο οποίος προσπάθησε με υπέροχο «σκάψιμο» να νικήσει τον Γκόρντον.

Ωστόσο, οι Σκωτσέζοι απομάκρυναν την μπάλα πάνω στη γραμμή, αποτρέποντας το γκολ.

 

Αυτό όμως λίγη σημασία είχε καθώς στο υπόλοιπο του ματς δεν απειληθήκαμε καθόλου, κρατήσαμε το θριαμβευτικό 3-0 κι έτσι λήξη του αγώνα βρήκε την Ελλάδα να πανηγυρίζει την άνοδό της στη League A, με τη Σκωτία στον αντίποδα να υποβιβάζεται στη League B.

Σκωτία-Ελλάδα 0-3

Γκολ: 20΄Κωνσταντέλιας (Ελλάδα), 42′ Καρέτσας (Ελλάδα), 46′ Τζόλης (Ελλάδα)

Κίτρινες: Φέργκιουσον (Σκωτία), Παυλίδης (Ελλάδα), Χερστ (Σκωτία), Μουζακίτης (Ελλάδα)

Σκωτία (Στιβ Κλαρκ): Γκόρντον, Ράλστον, Σούταρ, Χάνλεϊ, Ρόμπερτσον (73΄ Γουίλσον), Γκίλμουρ (55΄ Τίερνι), ΜακΛιν (55΄ Φέργκιουσον), ΜακΓκιν, ΜακΤόμινεϊ, Κρίστι (73΄ Κόνγουεϊ), Άνταμς (55΄ Χερστ)

Ελλάδα (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Τζολάκης – Βαγιαννίδης, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Γιαννούλης – Ζαφείρης, Μουζακίτης (83′ Γαλανόπουλος) – Καρέτσας (72′ Μασούρας), Κωνσταντέλιας (72΄Πέλκας), Τζόλης – Παυλίδης (83′ Ιωαννίδης)

Διαιτητής: Nταβίντε Μάσα Βοηθοί: Φίλιππο Μέλι, Στέφανο Αλάσιο 4oς διαιτητής: Φάμπιο Μαρέσκα VAR: Ντανιέλε Κίφι/ Bαλέριο Μαρίνι

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης