Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τη «βόμβα» μεγατόνων στον χάρτη των διασυλλογικών διοργανώσεων, η οποία είχε προαναγγελθεί από το απόγευμα της Κυριακής να σκάει τελικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Ως γνωστόν, μερικές ώρες νωρίτερα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι 12 ομάδες-κολοσσοί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία υπέγραψαν για τη σύσταση της κλειστής, European Super League.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα λοιπόν αποδείχθηκαν σωστά μέχρι… κεραίας.
Κι αυτό γιατί οι Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ, που είναι τα 12 ιδρυτικά μέλη της κλειστής Λίγκας, γνωστοποίησαν πως ξεκινούν τη δράση τον Αύγουστο.
Μάλιστα το έπραξαν αυτό, αψηφώντας τις απειλές και τις προειδοποιήσεις της UEFA (και των ομοσπονδιών τους), η οποία μάλιστα επρόκειτο τη Δευτέρα να ανακοινώσει το νέο φορμάτ του Champions League.
Εντούτοις, είδε λίγες ώρες νωρίτερα να την προλαβαίνει στη… στροφή η ευρωπαϊκή Super League, με την ιδρυτική ανακοίνωσή της, όπου αναλύεται το φορμάτ της νέας κλειστής λίγκας, το οποίο θα έχει το πρότυπο της Euroleague.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου οι ομάδες, που αποτελούν ιδρυτικά μέλη της λίγκας, αναφέρουν ότι προχώρησαν στη δημιουργία της με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.
Μάλιστα, πρόεδρος αυτής της νέας προσπάθειας θα είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ.
Αναμένεται πλέον η αντίδραση από πλευράς UEFA και ομοσπονδιών που απειλούν με μεγάλες κυρώσεις ομάδες και παίκτες, αποκλεισμούς από τις εθνικές διοργανώσεις και άλλα.
Δείτε την ιδρυτική ανακοίνωση των ομάδων της Super League:
«Δώδεκα από τις κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.
Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.
Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.
Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης.
Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι κια ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.
Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας.
Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα.
Τι προβλέπει το format της κλειστής λίγκας:
*20 συμμετέχουσες ομάδες, με 15 ιδρυτικά μέλη και έναν μηχανισμό προκριματικών για πέντε επιπλέον ομάδες που θα προκρίνονται κάθε χρόνο με βάση τα αποτελέσματα τους την προηγούμενη σεζόν.
*Μεσοβδόμαδες αναμετρήσεις με όλες τις ομάδες να εξακολουθούν να συμμετέχουν στα εγχώρια πρωταθλήματα τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εθνικό καλαντάρι, το οποίο παραμένει η καρδιά του αθλήματος.
*Αρχή τον Αύγουστο με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο γκρουπ των 10 ομάδων που θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας αναμετρήσεις, με τις τρεις πρώτες κάθε ομίλου να προκρίνονται στα προημιτελικά.
*Οι τέταρτοι και οι πέμπτοι θα παίζουν σε διπλούς αγώνες πλέι-οφ για τις δύο τελευταίες θέσεις.
*Διπλοί νοκ-άουτ αγώνες από εκεί και μετά μέχρι τον τελικό που θα γίνεται τον Μάιο σε ουδέτερη έδρα.
Τι είχε προηγηθεί
Το απόγευμα της Κυριακής η «βόμβα» στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχε προαναγγελθεί από δημοσιεύματα.
Τι έλεγαν αυτά; Ότι 12 κορυφαίες ομάδες από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία υπέγραψαν για τη σύσταση της κλειστής, European Super League.
Όπως ανέφεραν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, στη συμφωνία αυτή για τη δημιουργία της κλειστής, European Super League περιλαμβάνονται οι Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ από την Αγγλία, οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία και οι Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ από την Ιταλία.
Η συγκεκριμένη είδηση όπως είναι φυσικό έθεσε σε συναγερμό την UEFA, η οποία προσπαθούσε το τελευταίο διάστημα να προλάβει αυτή την εξέλιξη, με την αναδιοργάνωση του Champions League από 32 σε 36 ομάδες από τo 2024.
Μάλιστα, όπως προαναφέραμε, το τελικό πλάνο για την αλλαγή του φορμάτ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αναμενόταν να ανακοινωθεί τη Δευτέρα (19/4) μετά το συμβούλιο της εκτελεστικής επιτροπής.
Οι απειλές από UEFA, ομοσπονδίες και λίγκες για αποκλεισμό των ομάδων της Super League
Πάντως η UEFA δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Πιο συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία φρόντισε να απαντήσει άμεσα στην έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών, περί συμφωνίας 12 ομάδων (έξι αγγλικών, τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League, απειλώντας αυτές τις ομάδες με αποβολή από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμό των ποδοσφαιριστών τους από τις εθνικές ομάδες.
Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, από κοινού με τις ομοσπονδίες των τριών εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες λίγκες (Premier League, La Liga, Lega Seria A), όπου τονίζει ότι θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα, τόσο σε αθλητικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.
Παράλληλα, η UEFA εκφράζει τις ευχαριστίες της στους γερμανικούς και γαλλικούς συλλόγους που αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Super League, για την οποία αναφέρει ότι «στηρίζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».
In a joint statement from UEFA, English FA and others any clubs in the new proposed super league will not be able to play domestic, European or World level tournaments. Players may not be able to play for their national teams also. Incredible pic.twitter.com/aLcmwyj9Ff
— DaveOCKOP (@DaveOCKOP) April 18, 2021
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
«Η UEFA, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Premier League, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF) και η LaLiga, και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIGC) και η Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι κάποιοι αγγλικοί, ισπανικοί και ιταλικοί σύλλογοι ίσως σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας κλειστής, αποκαλούμενης Super League.
Αν αυτό συνέβαινε, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι εμείς -UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη μας- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειες μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.
Θα εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα σε εμάς μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, με σκοπό να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητική αξία. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη FIFA και τις έξι συνομοσπονδίες, στους εμπλεκόμενους συλλόγους θα απαγορευθεί να παίζουν σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και στους παίκτες τους δεν θα επιτρέπεται να εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες.
Ευχαριστούμε τους συλλόγους άλλων χωρών, ειδικά τους γαλλικούς και γερμανικούς συλλόγους, που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να ενωθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, αν αυτό ανακοινωθεί. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών συνεχίζεται για πολύ καιρό. Αρκετά».
FIFA: «Απορρίπτουμε την κλειστή αποσχιστική λίγκα, ενθαρρύνουμε τις ψύχραιμες συζητήσεις»
Αντίδραση όμως όσον αφορά στη δημιουργία της European Super League δεν υπήρξε μόνο από την UEFA, καθώς, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση του ιδρυτικού μανιφέστο της ESL, τοποθετήθηκε επί του θέματος και η FIFA.
Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία με ανακοίνωσή της διατράνωσε ότι απορρίπτει τη δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIFA:
«Κατόπιν πολλών αιτημάτων από ΜΜΕ και όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται άτεγκτη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.
Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν. Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας “κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας”, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.
Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου».
Αντιδράσεις από Μακρόν και Τζόνσον
Το θέμα της δημιουργίας της κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας δεν άργησε να πάρει και πολιτικές διαστάσεις, με τον Εμανουέλ Μακρόν να χαιρετίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν στην δημιουργία της ESL.
«Η προεδρία της Γαλλίας χαιρετίζει τη θέση των γαλλικών ομάδων να μην αποδεχθούν να συμμετάσχουν στην European Super League η οποία απειλεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του αθλητικού πνεύματος. Το γαλλικό κράτος θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα που έλαβαν οι LFP, FFF, UEFA και FIFA για την προστασία της ακεραιότητας των εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων» αναφέρει η τοποθέτηση της γαλλικής προεδρίας.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον με ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα προκαλέσει ζημιά, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ομάδες πρέπει να λογοδοτήσουν στους φιλάθλους και την κοινότητα του ποδοσφαίρου.
«Τα σχέδια για την European Super League θα ήταν πολύ ζημιογόνα για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές Αρχές για να αναλάβουν δράση. Θα χτυπούσαν στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα ανησυχήσουν τους φιλάθλους σε όλη τη χώρα. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους τους και στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου πριν να κάνουν περαιτέρω βήματα» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Plans for a European Super League would be very damaging for football and we support football authorities in taking action.
They would strike at the heart of the domestic game, and will concern fans across the country. (1/2)
— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 18, 2021