Στα εξαιρετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του οικονομικού Fair-Play στο ποδόσφαιρο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σεφερίν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο περιοδικό της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Ο Σλοβένος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 2016, αποκάλυψε ότι έχει σημαντικά σχέδια για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος της UEFA μπορεί να μην υπήρξε ποτέ επαγγελματίας παίκτης, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ανέβει στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με σκοπό την αναγέννησή του, αλλά και την προστασία του.
«Το οικονομικό Fair Play λειτουργεί και οι απώλειες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μειώθηκαν περισσότερο από 80% από τότε που ξεκίνησε» είπε ο Σεφερίν, ο οποίος εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη ένα πιο σημαντικό βήμα: η εισαγωγή του συστήματος στις εθνικές ομοσπονδίες και όχι μόνο στους συλλόγους που θέλουν να συμμετέχουν σε διοργανώσεις της UEFA.
«Με αυτόν τον τρόπο οι σύλλογοι μπορούν να ζουν από τα οικονομικά τους και τη σωστή διοίκηση, ανεξάρτητα από το εάν θα συμμετάσχουν στις διοργανώσεις» ισχυρίζεται ο πρόεδρος της UEFA, σχετικά με έναν από τους κανόνες που εισήγαγε ο προκάτοχός του Μισέλ Πλατινί (εκτός του Άνχελ Μαρί Βιγιάρ που ήταν μεταβατικός μέχρι τις εκλογές).
Ο Σεφερίν επιδιώκει, επίσης, τον περιορισμό της δύναμης στις υψηλές θέσεις της ομοσπονδίας: «Οι εντολές για τον πρόεδρο της UEFA και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι περιορισμένες, χρειάζεται νέο αίμα με την πάροδο του χρόνου, να έρθουν άνθρωποι με νέες ιδέες για την προώθηση της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου». Να είναι οι ίδιοι οι παίκτες που θα κυριαρχούν: «Η σοφία των παικτών είναι σημαντική για τη διοίκηση του αθλήματος. Προσφέρουν νέες προοπτικές και την εκτιμώ» τόνισε.
Στόχος του είναι να ενώσει την ποδοσφαιρική κοινότητα, προκειμένου να προστατευτεί το παιχνίδι: «Πρέπει να το κάνουμε μέσα από τον διάλογο και την αλληλεγγύη. Μιλώ για την εργασία σχετικά με το ντόπινγκ, τη χορήγηση αδειών στους συλλόγους, το ”Financial Fair Play”, την ασφάλεια, την ακεραιότητα και τις διακρίσεις, ενώ την ίδια στιγμή η χρηστή εξουσία πρέπει να βασίζεται στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα υλοποίησης. Αναπτύσσουμε την αύξηση της συμμετοχής στο άθλημα μακροπρόθεσμα, που θα είναι βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη».
Για να επιτευχθεί αυτό, ο Σεφερίν υποστηρίζει ότι κάθε χώρα είναι εξίσου σημαντική με την UEFA: «Εμείς περιλαμβάνουμε 55 ομοσπονδίες μέλη και τους προέδρους τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μέσα από μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων δίνοντας περισσότερη σημασία στο εκτελεστικό πρόγραμμα και τις επιτροπές της UEFA. Νομίζω ότι είναι δυνατή για την επίτευξη των κοινών μας στόχων μέσω ανοιχτού διαλόγου, εξετάζοντας τα συμφέροντα των διαφόρων φορέων, αναλύοντας το ευρύτερο περιβάλλον και αναζητώντας κοινές ευκαιρίες με τις εθνικές ενώσεις. Η δική τους συνεισφορά είναι το κλειδί για την UEFA».
Οι φίλαθλοι, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου μέσω στρατηγικής βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και πάνω απ ‘όλα, το ποδόσφαιρο των γυναικών θα έχουν επίσης σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της θητείας του: «Είμαι αποφασισμένος για την ανάπτυξή του και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ιδιαίτερη μελέτη για το ποδόσφαιρο των γυναικών στην UEFA, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη και τη βελτίωσή του. Αναζητώ, επίσης, τρόπους για τη δημιουργία Champions League γυναικών, δείχνοντας μεγαλύτερη προσοχή από εκείνη που έχει ήδη».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ