Ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ, ο «Ήρωας της Σεβίλλης», αφού απέκρουσε τέσσερα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1986 στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα, πέθανε σε ηλικία 65 ετών στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ρουμανικός σύλλογος.
Λίγο νωρίτερα την απώλειά του είχε κάνει γνωστή με ανακοίνωσή του μέσω βίντεο στο Facebook, ο Μαρσέλ Πούσκας. Με δάκρυα στα μάτια, ο σημερινός πρόεδρος της Πιάτρα Νεμτ, πρώην παίκτης της Στεάουα και της Ραπίντ Βουκουρεστίου, ανακοίνωσε τον θάνατο του καλού του φίλου:
«Ένας άνθρωπος που έφερε χαρά σε ένα ολόκληρο έθνος πέθανε. Μόλις πριν από εβδομάδες, μιλήσαμε και ήταν γεμάτος ζωή και σχέδια για το μέλλον. Μας άφησες πολύ νωρίς, φίλε μου», είπε.
Η Στεάουα Βουκουρεστίου περιόρισε την Μπαρτσελόνα σε ισοπαλία 0-0 μετά την παράταση, τον πρώτο τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου που τελείωσε χωρίς γκολ, και παρόλο που έχασε τα δύο πρώτα πέναλτι κέρδισε τη διαδικασία με 2-0 χάρη στον ηρωικό Ντούκανταμ, που απέκρουσε και τα τέσσερα πέναλτι των Καταλανών.
Η ήττα ήταν καταστροφικό πλήγμα για την Μπαρτσελόνα, η οποία τότε δεν είχε κατακτήσει ποτέ το Κύπελλο πρωταθλητριών. Οι Καταλανοί θα έπρεπε να περιμένουν άλλα έξι χρόνια για να διεκδικήσουν τον πρώτο τους τίτλο, που πέτυχαν με το γκολ του Ρόναλντ Κούμαν στον τελικό του 1992 εναντίον της Σαμπντόρια στο Λονδίνο.
«Ήταν ένα παιχνίδι λογικής. Αφού απέκρουσα το πρώτο πέναλτι από τον Αλεχάνκο, έβαλα τον εαυτό μου στη θέση του πέναλτι, σκεπτόμενος: “Αν ο τερματοφύλακας είχε αποκρούσει πέναλτι προς τα δεξιά, τι θα έκανα τώρα;» είπε στην ιστοσελίδα της UEFA χρόνια αργότερα.
«Ο τερματοφύλακας κανονικά θα άλλαζε προς τα αριστερά, οπότε πήγα δεξιά. Και αυτό φάνηκε καλύτερα στο τρίτο πέναλτι, όταν ήμουν 100% σίγουρος ότι ο Πίτσι Αλόνσο θα στόχευε και προς τα δεξιά…».
Ο θρίαμβος της Στεάουα σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη κέρδισε την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου.
Η νίκη παραμένει το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου, τη μοναδική φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που μια ρουμανική ποδοσφαιρική ομάδα προχώρησε μέχρι το τέλος και έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
«Όταν επιστρέψαμε σπίτι την επόμενη μέρα, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι μας περίμεναν στο αεροδρόμιο Otopeni», είπε ο ντουκαντάμ, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος της Στεάουα Βουκουρεστίου.
«Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο, υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που μας χειροκρότησαν μέχρι να φτάσουμε στο γήπεδο. Ήταν μια φανταστική ατμόσφαιρα, κάτι που το ζεις μόνο μία φορά στη ζωή ή ποτέ», είχε πει.
Ο Ντουκαντάμ, ο οποίος έκανε δύο εμφανίσεις για τη Ρουμανία στην καριέρα του, αναδείχθηκε Ρουμάνος ποδοσφαιριστής της χρονιάς και τερμάτισε όγδοος στην κατάταξη της «Χρυσής Μπάλας» εκείνη τη χρονιά.
Η καριέρα του 27χρονου τότε Ντουκαντάμ διακόπηκε λίγο μετά τον τελικό λόγω μιας σπάνιας αιματολογικής διαταραχής, με αποτέλεσμα να διακόψει τρία χρόνια από το παιχνίδι πριν τελικά αποσυρθεί το 1991.
Αφού αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, ο Ντουκαντάμ εργάστηκε για την Αστυνομία συνόρων στην Αράντ, αλλά αποσύρθηκε νωρίς για ιατρικούς λόγους.
«Η FCSB (Στεάουα Βουκουρεστίου) εκφράζει τη λύπη όλων των παικτών και των εργαζομένων του συλλόγου για την απώλεια του θρυλικού Χέλμουτ Ντουκανταμ, ο οποίος πέθανε σήμερα», ανέφερε στο Instagram. «Ο σύλλογός μας εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια που θρηνεί».
Ο θρυλικός τερματοφύλακας γεννήθηκε στο χωριό Σέμλατς, στην Αράντ, την 1η Απριλίου 1959. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο το 1975 και στη συνέχεια εντάχθηκε στη Στεάουα Βουκουρεστίου το 1983, σύμφωνα με το HotNews.ro.
Ο Ντουκαντάμ κατάκτησε επίσης δύο τίτλους πρωταθλήματος κι ένα Κύπελλο Ρουμανίας, ενώ το 1986 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της χρονιάς.
Νικητής της λαχειοφόρου αγοράς για τις βίζες στις ΗΠΑ που διοργανώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, ο Ντουκαντάμ μετανάστευσε το 2003 με την τότε σύζυγό του, Ίλντικο, και ένα από τα δύο παιδιά τους. Ωστόσο, σύντομα επέστρεψε στην Αράντ, μη μπορώντας να προσαρμοστεί στη ζωή στις ΗΠΑ.
Ο Ντουκαντάμ αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα υγείας σε όλη του τη ζωή, το πρώτο αμέσως μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στον τελικό του 1986 κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Ένας θρόμβος αίματος εμπόδισε την κυκλοφορία στο χέρι του, απαιτώντας τρεις επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις στο χέρι του τα επόμενα χρόνια.
Το 2004, ο πρώην παίκτης της Στεάουα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο λόγω συσσώρευσης υγρών. Πριν από τρεις μήνες, ο Ντουκαντάμ υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βουκουρεστίου για διευρυμένη αορτή, τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και αντικατάσταση βαλβίδας.
«Έχω 20 φάρμακα που πρέπει να παίρνω καθημερινά. Μερικά είναι για την πήξη του αίματος, την κυκλοφορία, την αρτηριακή πίεση, το στομάχι μου ή για γαστρική προστασία», είπε κάποτε ο Ντουκαντάμ.
Στις 25 Μαρτίου 2008, ο Ντουκαντάμ παρασημοφορήθηκε από τη Ρουμανική Προεδρία με το παράσημο “Sports Merit” για τον ρόλο του στη νίκη της Στεάουα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1986. Στις 11 Αυγούστου 2010 αποδέχτηκε την τιμητική προεδρία του ποδοσφαιρικού συλλόγου FCSB (Στεάουα Βουκουρεστίου), θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2020.