Απόλυτος κυρίαρχος, παγκόσμιος πρωταθλητής, ένας ζωντανός ποδοσφαιρικός «μύθος». Ο λόγος για τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος κατέκτησε για 8η φορά στην υπέρλαμπρη καριέρα του τη «Χρυσή Μπάλα» του «France Football» και πρόσθεσε ακόμη ένα λαμπερό «διαμάντι», στο ποδοσφαιρικό… στέμμα του.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σ’ αυτή τη μεγάλη μάχη για τον καλύτερο του κόσμου για το 2023, στην 67η «έκδοση» του θεσμού, ο 36χρονος σούπερ σταρ άφησε πίσω του στο βάθρο του νικητή τον Νορβηγό Έρλινγκ Χάαλαντ (2ος) ο οποίος έκανε το τρεμπλ με τη Μάντσεστερ Σίτι και τον Γάλλο δευτεραθλητή κόσμου με τους «τρικολόρ», Κιλιάν Μπαπέ (3ος).

Σε μία ολόλαμπρη τελετή στο «Théâtre du Châtelet», ο «Pulga» σήκωσε για 8η φορά στα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο, ανεβάζοντας στις τρεις κατακτήσεις τη διαφορά του από έναν άλλον τεράστιο ποδοσφαιριστή, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει κατακτήσει το σχετικό βραβείο 5 φορές.

Ο Μέσι κέρδισε μάλιστα το βραβείο στην πρώτη επαγγελματική του χρονιά εκτός Ευρώπης, έχοντας αφήσει την Παρί έπειτα από δύο χρόνια στο «Παρκ Ντε Πρενς» για την Ίντερ Μαϊάμι της αμερικανικής MLS.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά την κατάκτηση του τροπαίου ο Λιονέλ Μέσι συγκίνησε, καθώς το αφιέρωσε στον αείμνηστο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος αν ζούσε θα είχε σήμερα τα γενέθλιά του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με ψήφισαν. Θέλω να μοιραστώ αυτό το βραβείο με τους συμπαίκτες μου στην εθνική Αργεντινής για αυτά που πετύχαμε. Με τον Χούλιαν Άλβαρες, τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, τον Λαουτάρο, να το μοιραστώ και με το τεχνικό επιτελείο.

Θέλω να πω πολύ καλά λόγια για τον Κιλιάν Εμπαπέ, έκανε φοβερή σεζόν, όπως και ο Χάαλαντ, ήταν εντυπωσιακοί και οι δύο. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα πάρουν αυτό το βραβείο και οι δύο. Είμαι τυχερός γιατί έχω βιώσει τέτοιες βραβεύσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με βοήθησαν καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Αυτό που μου έλειπε ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο, το καταφέραμε και έκτοτε έχω πάρει πολλή αγάπη από τους συμπατριώτες μου. Θέλω φυσικά να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τη σύζυγό μου που ήταν δίπλα μου και στις άσχημες στιγμές.

Με τη βοήθεια της οικογένειάς μου έχω εκπληρώσει όλους τους στόχους μου στο ποδόσφαιρο. Άφησα τελευταίο τον Ντιέγκο Μαραντόνα, λάτρευε το ποδόσφαιρο.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ντιέγκο, δεν υπήρχε καλύτερο μέρος για να του ευχηθούμε καλά γενέθλια. Καλά γενέθλια Ντιέγκο.

Είμαστε εδώ στα γενέθλιά του και το μοιραζόμαστε μαζί του, αυτό το βραβείο το μοιράζομαι με όλους εσάς στην Αργεντινή», τόνισε αρχικά ο οκτάκις κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, για να προσθέσει:

«Όλα τα βραβεία είναι ιδιαίτερα, το πιο σημαντικό είναι αυτό που κατακτάς με την ομάδα σου και όχι οι ατομικές διακρίσεις. Είδαμε την Σίτι που τα κατέκτησε όλα, είναι ωραίο να παίρνεις την αναγνώριση αλλά το πιο σημαντικό βραβείο είναι το ομαδικό».

Η τελική κατάταξη

1. Λιονέλ Μέσι (Παρί / Ίντερ Μαϊάμι)
2. Έρλινγκ Χάλαντ (Μάντσεστερ Σίτι)
3. Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί)
4. Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι)
5. Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι)
6. Βινίσιους (Ρεάλ)
7. Χουλιάν Άλβαρες (Μάντσεστερ Σίτι)
8. Βίκτορ Όσιμεν (Νάπολι)
9. Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι)
10. Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ)
11. Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ)
12. Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπαρτσελόνα)
13. Γιασίν Μπουνού (Σεβίλλη / Αλ Χιλάλ)
14. Ιλκάι Γκιντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι / Μπαρτσελόνα)
15. Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα)
16. Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ / Αλ Ιτιχάντ)
17. Κβίχτσα Κβαρατσχέλια (Νάπολι)
18. Τζουντ Μπέλιγχαμ (Ντόρτμουντ / Ρεάλ)
19. Χάρι Κέιν (Τότεναμ / Μπάγερν)
20. Λαουτάρο Μαρτίνες (Ίντερ)
21. Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο)
22. Κιμ Μιν-Γιάε (Νάπολι / Μπάγερν)
23. Αντρέ Ονανά (Ίντερ / Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
24. Μπουκαγιό Σακά (Άρσεναλ)
25. Γιόσκο Γκβάρντιολ (Λειψία / Μάντσεστερ Σίτι)
26. Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν)
27. Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ)
28. Ραντάλ Κολό Μουανί (Άιντραχτ / Παρί)
29. Μάρτιν Έντεγκααρντ (Άρσεναλ)

30. Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι)

Στις γυναίκες η Χρυσή Μπάλα κατέληξε στην Ισπανίδα διεθνή, Αϊτάνα Μπονμάτι.

Στον Χάαλαντ το βραβείο «Γκερντ Μίλερ» 

Στον Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος… φόρτωσε τις αντίπαλες εστίες με 56 γκολ τη σεζόν 2022/23 κατέληξε το βραβείο «Gerd Muller» του «France Football» για τον κορυφαίο επιθετικό της σεζόν.

Ο Νορβηγός σούπερ σταρ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Μάντσεστερ Σίτι στην πορεία της προς το τρεμπλ (Premier League, FA Cup, Champions League) και ήταν εκείνος που σήκωσε το τρόπαιο του καλύτερου φορ, που πήρε το όνομά του από τον θρυλικό φορ της Μπάγερν και της εθνικής Γερμανίας, Γκερντ Μίλερ.

Σαν ένα… μήνυμα για τα προσεχώς, καθώς θεωρείται δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια θα είναι πρωταγωνιστής και διεκδικητής κάθε χρόνο στη μάχη για τη «Χρυσή Μπάλα» του «France Football» και τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

«Ευχαριστώ την ομάδα μου και τον Πεπ Γκουαρδιόλα που με αφήνουν να είμαι ο εαυτός μου. Ευχαριστώ την οικογένειά μου και όσους με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Ευχαριστώ όσους είναι κοντά μου», δήλωσε ο Χάαλαντ, ο οποίος άφησε πίσω του στη μάχη των σκόρερ τους Μπαπέ (2ος), Κέιν (3ος), Μέσι (4ος) και Λεβαντόβσκι (5ος).

Νικητής του βραβείου Kopa ο Τζουντ Μπέλιγκχαμ

Ο Τζουντ Μπέλινγχαμ, πρωταγωνιστής τόσο με τις φανέλες των Ντόρτμουντ και Ρεάλ, όσο και με αυτή ης Εθνικής Αγγλίας, κατέκτησε το «βραβείο Kopa» που δόθηκε για πέμπτη φορά απ’ το «France Football» για τον κορυφαίο νεαρό ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Ο 20χρονος διεθνής Άγγλος επιθετικός, που μόλις πριν από δύο μέρες (28/10) έκρινε το μεγάλο clasico ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, με δύο γκολ, άφησε πίσω του τους Καμαβινγκά (Ρεάλ), Μουσιάλα (Μπάγερν Μονάχου), Πέδρι (Μπαρτσελόνα) και Γκάβι (Μπαρτσελόνα).

Έπειτα από μία διετία όπου το βραβείο κατέληγε σε χέρια παικτών της Μπαρτσελόνα (Πέδρι 2021, Γκάβι 2022) ο Μπέλινγχαμ κυριάρχησε στο συγκεκριμένο βραβείο, επιβεβαιώνοντας πως αυτή την στιγμή είναι ένας απ’ τους κορυφαίους νεαρούς παίκτες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πριν από τους Πέδρι και Γκάβι σ’ αυτή την σπουδαία ατομική διάκριση είχαν φτάσει οι Κιλιάν Μπαπέ (2018) και Ματάις ντε Λιχτ (2019).

Το βραβείο Socrates κατέληξε στα χέρια του Βινίσιους για την κοινωνική του δράση

Κορυφαία ομάδα στους άνδρες αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Μάντσεστερ Σίτι


Κορυφαία ομάδα γυναικών αναδείχθηκε η Μπαρτσελόνα

Στον Εμιλιάνο Μαρτίνες το βραβείο «Λεβ Γιάσιν» 

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Αργεντινής και καθοριστικός σε όλη την πορεία της «αλμπισελέστε» ως την κορυφή του κόσμου, κατέκτησε το βραβείο «Lev Yachine» από το France Football για τον κορυφαίο γκολκίπερ του 2023 στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Λίγο πριν την απονομή της «Χρυσής Μπάλας», ο Αργεντινός γκολκίπερ της Άστον Βίλα, έφτασε μία πολύ σπουδαία ατομική διάκριση, όντας ο άνθρωπος που οδήγησε με τις αποκρούσεις του την Αργεντινή μέσα απ’ τη διαδικασία των πέναλτι, στην πρόκριση επί της Ολλανδίας στα προημιτελικά του Μουντιάλ, ενώ ήταν καθοριστικός και στον τελικό με τη Γαλλία, τόσο με την επέμβασή του στην τελευταία φάση της παράτασης στο πλασέ του Κολό Μουανί, όσο και στη «ρώσικη ρουλέτα» απ’ τα έντεκα βήματα.


Ο Μαρτίνες παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Τιμπό Κουρτουά (νικητής στο βραβείο του 2022), ενώ ξεπέρασε σπουδαίους τερματοφύλακες όπως οι Ονάνα και Μπόνο.

Η απονομή του βραβείου ήταν τρομερά συγκινητική, καθώς ο Μαρτίνες το παρέλαβε απ’ τον πατέρα του με τον ίδιο να βουρκώνει: «Από μικρό με πήγαινε στα γήπεδα. Χωρίς τη βοήθεια των συμπαικτών μου, τίποτα δεν θα γινόταν. Πάντα είναι ωραίο να κερδίζεις με την ομάδα, την οικογένεια, το μεγαλύτερο βραβείο το έχω κερδίσει», τόνισε ο Μαρτίνες, και πρόσθεσε: «Νιώθω υπερήφανος που είμαι εδώ με την ομάδα μου, βλέπω και άλλους γκολκίπερ που θαυμάζω όπως για παράδειγμα ο Έντερσον».

Η τελική κατάταξη στους τερματοφύλακες

1. Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα)

2. Έντερσον (Μάντσεστερ Σίτι)

3. Γιασίν Μπουνού (Σεβίλλη)

4. Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ)

5. Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα)

6. Αντρέ Ονανά (Ίντερ/Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

7. Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ/Φενέρμπαχτσε)

8. Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ)

9. Μάικ Μενιάν (Μίλαν)

10. Μπρις Σαμπά (Λανς)

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα με την Aitana Bonmati

 

 Ο Τζιμπρίλ Σισέ

Ο Χάαλαντ με το άλλο του μισό...

 

Στην τελετή και η Αμάντα Ίλεστεντ της Άρσεναλ

H άφιξη του προέδρου της UEFA, Aλεξάντερ Τσέφεριν

Και ο Αζάρ έδωσε το «παρών» στην τελετή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης