Το να παραδέχεται κανείς αδυναμίες και μάλιστα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό άθλημα όπως είναι το τένις, όπου ο τενίστας ή τενίστρια…
Newsroom
02.06.2021 | 13:23
UPD:02.06.2021, 13:41
Το να παραδέχεται κανείς αδυναμίες και μάλιστα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό άθλημα όπως είναι το τένις, όπου ο τενίστας ή η τενίστρια αντιμετωπίζει στο τερέν κατάματα τον αντίπαλο, θέλει δύναμη, κυρίως ψυχική. Γιατί τελικά το τένις παίζεται και κερδίζεται σε μεγάλο ποσοστό στο κεφάλι. Η νίκη προϋποθέτει ψυχική ισορροπία.
Ντροπαλό κορίτσι
Έτσι δεν ήταν καθόλου αυτονόητο αυτό που έκανε χθες η Ναόμι Οσάκα. Μετά την πρώτη νίκη της στο Roland Garros τα βρόντηξε και εγκατέλειψε. Αλλά όχι μόνο αυτό. Αποκάλυψε μια άγνωστη μέχρι στιγμής πτυχή του ψυχικού της κόσμου, ότι από το 2018 αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης. Η παραδοχή έγινε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης σε ένα μακροσκελές κείμενο. Ανέφερε ότι περνά σε τακτά διαστήματα φάσεις κατάθλιψης και ότι αυτό της συνέβη όταν ξαφνικά ένα ντροπαλό κορίτσι μετατρέπεται σε αθλητικό πρότυπο. Προηγήθηκε αντιπαράθεση με τους διοργανωτές που την πίεσαν να μιλήσει στους δημοσιογράφους κατά της διάρκεια του τουρνουά. Και όταν αρνήθηκε της έβαλαν πρόστιμο 15.000 δολαρίων και την προειδοποίησαν ότι η συμπεριφορά της θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στον αποκλεισμό από τα άλλα Grand Slam.
H 23χρονη Οσάκα, που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα 4 Grand Slam και το ετήσιο εισόδημα της οποίας υπολογίζεται στα 27 εκατ. δολάρια, δεν θεωρείται μόνο μια ισχυρή προσωπικότητα, αλλά και αντισυμβατική. Στην αρχή της καριέρας της οι δημοσιογράφοι δεν έκρυβαν τη χαρά τους για τις συχνά περίεργες και αντισυμβατικές απαντήσεις της στις υποχρεωτικές συνεντεύξεις τύπου. Το κύμα κατανόησης και αλληλεγγύης ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ακόμα και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, νούμερο ένα στον κόσμο, αποκάλεσε θαρραλέα τη Γιαπωνέζα τενίστρια.
«Να επιστρέψει πιο δυνατή»
«Μπορώ να την κατανοήσω πολύ καλά» δήλωσε στο τηλεοπτικό πρακτορείο APTN. «Βρέθηκα κι εγώ πολλές φορές στη λάθος πλευρά στην καριέρα μου με τα ΜΜΕ. Ξέρω τα συναισθήματα. Τη στηρίζω. Ήταν πολύ γενναίο αυτό που έκανε. Λυπάμαι που θα πρέπει να περάσει τώρα δύσκολες στιγμές και θα υποφέρει ψυχικά. Δεν της μίλησα, αλλά φαίνεται ότι αγωνίζεται. Της εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω να αναρρώσει. Είναι μια πολύ σημαντική τενίστρια. Χρειάζεται όμως τώρα χρόνο για να σκεφτεί και να δυναμώσει. Και το σέβομαι απόλυτα. Ελπίζω να επιστρέψει πιο δυνατή». Μηνύματα αλληλεγγύης δέχεται ο Οσάκα από παντού. Οι οργανωτές των 4 Grand Slam υποσχέθηκαν να της δώσουν βοήθεια και να της συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο. Δεσμεύτηκαν μάλιστα ότι θα βελτιώσουν τις συνθήκες για έναν αθλητή για να μη συμβεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Οσάκα γίνεται το επίκεντρο ενδιαφέροντος. Πέρυσι προκάλεσε θόρυβο ότι δεν πήγε σε ημιτελικό τουρνουά τένις στη Ν. Υόρκη για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία εναντίον Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Εκείνη την ημέρα ακυρώθηκαν όλα τα ματς. Στο US Open πάλι στη Ν. Υόρκη η Οσάκα φορούσε σε κάθε παιχνίδι μαύρες μάσκες με τα ονόματα των θυμάτων. Οι άνθρωποι που την ξέρουν γνωρίζουν ότι τα λεγόμενά της έχουν ειδικό βάρος. Οι θαυμαστές της λυπούνται που θα πρέπει τώρα να δώσει άλλη μια μάχη, όχι στα γήπεδα του τένις, αλλά αυτή τη φορά με το τέρας της κατάθλιψης.