Του Θοδωρή Δεσποίνη

Η γιορτή των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, θα αρχίσει τη διαδρομή του από την Ρώμη στις 11/6 και θα την τερματίσει στο Λονδίνο στις 11/7. Μία από τις ιδιομορφίες της φετινής διοργάνωσης είναι το κοσμοπολίτικό της χρώμα: Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 12 πόλεις 12 διαφορετικών χωρών. Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση μετά την πανδημία που ταλαιπώρησε τον πλανήτη θα γίνει σε μισοάδειες εξέδρες για ευνόητους λόγους, ενώ οι αποστολές των ομάδων θα απαρτίζονται από 26 παίκτες, προφανώς για να καλυφθούν τυχόν απώλειες, λόγω covid, αλλά και ενδεχόμενων τραυματισμών. Η χρήση VAR για πρώτη φορά σε euro αλλά και η ταλαιπωρία των παικτών από το αλλοπρόσαλλο και ασφυκτικό πρόγραμμα καθιστούν τη διοργάνωση δύσκολη στο «διάβασμά» της, ακόμα και από ειδικούς. Σχηματικά λοιπόν θα μιλούσε κάποιος για φαβορί, ξέροντας ότι σε τέτοιες διοργανώσεις, μικρότερες δυνάμεις, όπως παλαιότερα η Ελλάδα και η Δανία, καιροφυλακτούν να κάνουν τη ζημιά.

Γαλλία: Το μεγάλο φαβορί

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές φαίνονται αχτύπητοι με μεγάλη  πληρότητα σε όλες τις θέσεις και έναν πετυχημένο προπονητή που ξέρει τι θέλει και πώς να το πάρει. Ακόμα και  οι απουσίες των Μαρσιάλ και Λακαζέτ στην γραμμή πυρός δεν τους πτοούν. Οι λύσεις είναι πολλές, ιδιαίτερα λόγω  της επιστροφής στους τρικολόρ του Μπενζεμά – μετά την αποπομπή του για ουκ ολίγες ατασθαλίες του, κάποια χρόνια πριν. Στο κλίμα  γενικής ευφορίας βάρεσε καμπανάκι ο Πογκμπά σε δηλώσεις του στο TF1. Ο άσσος της Γιουνάιτεντ αναγνώρισε ότι η ομάδα του είναι φόβητρο για τους αντιπάλους της, αλλά εξέφρασε ανησυχία μήπως αυτό την αγχώσει, επειδή οι φίλαθλοι έχουν τεράστιες  προσδοκίες από τους τρικολόρ. Τελειώνοντας, επισήμανε ότι ο εγωισμός σκοτώνει μια ομάδα. Προφανώς  έχει δίκιο αφού κύριος αντίπαλος των Γάλλων στο πρόσφατο παρελθόν ήταν θέματα σχέσεων και συμπεριφοράς παικτών. Ο Ντεσάν έχει ξορκίσει τους δαίμονες του παρελθόντος κάνοντας την εθνική Γαλλίας πανίσχυρη.

Γερμανία: Ποιος μπορεί να τους υποτιμήσει;

Οι Γερμανοί μπαίνουν στην μάχη με πολλά ‘’θεματάκια’’. Ο Λεβ είναι πια προπονητής υπό προθεσμία αφού μετά το τέλος της διοργάνωσης θα αφήσει τον πάγκο. Κάτι τέτοιο συνήθως κάνει τους παίκτες πιο χαλαρούς σε θέματα πειθαρχίας. Άλλωστε, τα άλλοτε ανίκητα πάντσερ την τελευταία διετία φέρνουν αποτελέσματα που ποτέ δεν θα πιστεύαμε ότι θα έφερναν, ακόμα και αν δεν βρίσκονταν σε καλή μέρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η ήττα 1-2 εντός έδρας από τα Σκόπια και η συντριβή 6-0 από την Ισπανία. Ακόμα κι έτσι και παρά την απουσία του Μάρκο Ρόις,  το ρόστερ, αλλά και η  βαριά φανέλα, τους κατατάσσει στα φαβορί. Όπλο στα χέρια του Λεβ είναι η επιστροφή μετά από 2,5 χρόνια στο κέντρο της άμυνας του έμπειρου Χούμελς. Πολύτιμες λύσεις ίσως δώσουν δύο παίκτες που έλαμψαν φέτος, είναι σε ώριμη ηλικία αλλά είχαν ασήμαντη παρουσία στην εθνική Γερμανίας στο παρελθόν: Πρόκειται για τον επιθετικό Κέβιν Βόλαντ που είχε  16 γκολ και 13 ασίστ με την Μονακό φέτος, καθώς και τον αριστερό χαφ της Αταλάντα Γκόσενς, παίκτη σταθερό και αξιόπιστο.

Αγγλία: Θα αντέξει το βάρος του φαβορί;

Πρώτη φορά μετά από χρόνια οι Άγγλοι έχουν προσδοκίες για μεγάλα πράγματα. Αθόρυβα πήραν την 4η θέση στο παγκόσμιο κύπελλο. Έφτιαξαν μια αξιόλογη ομάδα και  έχουν πάνω απ’ όλα και τη δύναμη της έδρας. Μπορούν λοιπόν  να ονειρεύονται τελικό στο θρυλικό Γουέμπλεϊ. Ο αναμορφωτής των λιονταριών Γκάρεθ Σαουθγκέιτ δήλωσε πρόσφατα ότι θα είναι αποτυχία αν η ομάδα δεν φτάσει στα ημιτελικά. Επίσης ο ίδιος  χειρίστηκε έξυπνα το θέμα που είχε προκύψει με το γονάτισμα, πριν τη σέντρα των αγώνων, κάποιων  έγχρωμων παικτών σαν διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού: «Η ομάδα είναι ενωμένη και στηρίζει ο ένας τον άλλο», δήλωσε και έσβησε γρήγορα τη φωτιά που πήγε να ανάψει χωρίς σοβαρό  λόγο. Το ρόστερ της εθνικής Αγγλίας σφύζει από ταλέντο και παρά την απουσία του ταλαντούχου Γκρίνγουντ, αν αντέξει την πίεση, μπορεί να γράψει ιστορία.

Ιταλία: Με χαμηλό προφίλ για την κορυφή

Μετά το σοκ του αποκλεισμού από το Μουντιάλ, ο Μαντσίνι έχει δημιουργήσει μια ομάδα που παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο μακριά από το αμυντικογενές μοντέλο που είχαμε συνηθίσει την σκουάντρα ατζούρα. Στην  διοργάνωση κατεβαίνει με ένα ρόστερ με πολλούς παίκτες ‘’εργάτες’’  και ένα κράμα παλιών και νέων που δένουν αρμονικά. Το μόνο αρνητικό ίσως είναι ότι στο χώρο του κέντρου δεν υπάρχει κάποιος ηγέτης, όπως στο παρελθόν, να πάρει πάνω του το παιχνίδι σε ματς που θα χρειαστούν ατομικές επινοήσεις από αυτές που θα βλέπαμε από έναν Μπάτζιο, έναν Πίρλο, Έναν Τζόλα ή έναν Ντελ Πιέρο. Ακόμα κι έτσι όμως, η εθνική Ιταλίας έχει την έγκριση του παγκόσμιου πρωταθλητή του 2006, Μαρσέλο Λίπι, που δήλωσε ότι οι παίκτες έχουν τα σωστά χαρακτηριστικά για να γίνουν πρωταγωνιστές. Ο ίδιος έπλεξε και το εγκώμιο του Μαντσίνι λέγοντας ότι του αρέσει το πνεύμα της ομάδας.

Πορτογαλία: Χωρίς άγχος για ό,τι καλύτερο

Η ομάδα του δικού μας Φερνάντο Σάντος είναι η κάτοχος του τροπαίου και δεν έχει τίποτα να αποδείξει πλέον. Έχει στο ρόστερ της έναν γαλαξία αστέρων με πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες που αγωνίζονται. Ο Σάντος, λάτρης της άμυνας, είναι ευτυχισμένος να έχει παίκτες κλάσης στα μετόπισθεν, με μπροστάρη τον Ρούμπεν Ντίαζ, παίκτη της χρονιάς στην πρέμιερ λιγκ τη σεζόν που πέρασε, με την φανέλα της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ σίτι. Στην γραμμή πυρός της ομάδας, το βαρύ πυροβολικό Κριστιάνο Ρονάλντο φάνηκε φέτος λίγο βαρύς, κουρασμένος και… γκρινιάρης. Η Πορτογαλία όμως έχει έναν ικανότατο προπονητή που έχει δείξει ότι ξέρει να τον διαχειρίζεται και να παίρνει ό,τι καλύτερο μπορεί από τον μεγάλο αυτό άσσο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Παίκτης κλειδί στην επίθεση μπορεί να αποδειχτεί ο Αντρέ Σίλβα της Αϊντραχτ Φρανγκφούρτης, με 28 γκολ σε 32 αγώνες στην Μπουντεσλίγκα που έληξε. Χωρίς πίεση και με πανέξυπνο προπονητή η εθνική Πορτογαλίας δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανένα.

Ισπανία: Προβλήματα, μα πάντα ισχυρή

Η φούριας ρόχας, βάσει ταλέντου των παικτών της και ιστορίας, θα ήταν το πρώτο φαβορί αν δεν είχε έναν προπονητή που αμφισβητείται έντονα λόγω τον επιλογών του. Άφησε εκτός εθνικής τον ηγέτη της άμυνας Σέρχιο Ράμος με τον ισχυρισμό ότι ο παίκτης δεν είναι σε φόρμα. Έφτιαξε μια εθνική χωρίς ούτε έναν παίκτη από τη Ρεάλ, για πρώτη φορά στην ιστορία! Στην Ισπανία προκάλεσε επίσης έκπληξη η μη κλήση στην εθνική του Ιάγκο Άσπας του έμπειρου επιθετικού της Θέλτα που είχε 14 γκολ και 13 ασίστ στο πρωτάθλημα. Σε όλα αυτά προστέθηκε και το χτύπημα του covid στον Μπούσκετς που χάνει την πρεμιέρα του Euro. Βέβαια, εντός γηπέδου, η Ισπανία μπορεί να ξεδιπλώσει τόσο ταλέντο που να υπερνικήσει κάθε εξωαγωνιστικό πρόβλημα.

Όπως και να ’χει, για ένα μήνα οι πιστοί της στρογγυλής θεάς θα απολαύσουν τη μαγεία της. Αυτή που σε μερικά λεπτά της ώρας μπορεί να κάνει σκόνη τόνους αναλύσεων που έχουν γίνει στον… καναπέ από ένα πληκτρολόγιο και δεν έχουν πάντα σχέση με τις μάχες που δίνονται στο χορτάρι.