Με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα ξεκίνησε η τελετή λήξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Περίπου 90.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τη “Φωλιά του Πουλιού” για να παρακολουθήσουν την τρίωρη αποχαιρετιστήρια γιορτή.

Τα πυροτεχνήματα, που ξεπήδησαν από 18 διαφορετικά σημεία του Πεκίνου, συγκέντρωσαν τα βλέμματα, όπως και στην τελετή έναρξης πριν 16 ημέρες. Εκατοντάδες χορευτές παρουσίασαν μια εντυπωσιακή παράσταση, την οποία συμπλήρωσαν 200 τυμπανιστές, ντυμένοι στα χρώματα της Κίνας.

Στη συνέχεια 60 πολύχρωμες κινούμενες ρόδες δημιούργησαν ένα τεράστιο κύκλο μήκους 2008 μέτρων, συμβολίζοντας την “Φωλιά του Πουλιού”. Τέλος οι ιπτάμενοι ακροβάτες με την κίνησή τους συμβόλισαν το ολυμπιακό πνεύμα “πιο ψηλά, πιο γρήγορα, πιο δυνατά”.

Ακολούθησε η είσοδος των σημαιοφόρων με την Πηγή Δεβετζή να μπαίνει πρώτη στο στάδιο, κρατώντας την ελληνική σημαία, ενώ στη συνέχεια όλες οι αποστολές των χωρών γέμισαν κυκλικά το στάδιο.   

Ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας παιάνισε την ώρα που η σημαία της χώρας που γέννησε τους Αγώνες υψωνόταν στο στάδιο του Πεκίνου.

Αν και πριν την έναρξη των Αγώνων στις 8 Αυγούστου, πολλοί ήταν καχύποπτοι για την επιτυχή διεξαγωγή τους, το Πεκίνο, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, “έβγαλε” τους πάντες “ασπροπρόσωπους” και κατάφερε να διοργανώσει ίσως, για πολλούς, τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες των τελευταίων ετών.  

Στο αγωνιστικό κομμάτι μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν ο υπερ-κολυμβητής Μάικλ Φελπς και ο “άνεμος” από τη Τζαμάικα Ουσέιν Μπολτ, οι οποίοι διεκδικούν και τον τίτλο του καλύτερου αθλητή των Αγώνων. Ο συλλέκτης μεταλλίων Μάικλ Φελπς μάζεψε οκτώ στο Πεκίνο, ξεπέρασε το ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς, που κρατούσε από το 1972 και τους Αγώνες του Μονάχου, ενώ παράλληλα κατέρριψε επτά παγκόσμια ρεκόρ. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ από την άλλη, κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 100, τα 200 και τη σκυταλοδρομία των 4Χ100 μέτρων, πετυχαίνοντας ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ.

Από εκεί και πέρα, ρόλο πρωταγωνίστριας σε επίπεδο γυναικών πήρε η Γέλενα Ισινμπάγεβα. Ο “θηλυκός Μπούμπκα” κατέκτησε με την άνεση και τον αέρα που την διακρίνει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, ανεβάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.05 μέτρα. Σε ομαδικό επίπεδο, η επιστροφή της ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ στην κορυφή μετά από δύο Ολυμπιάδες, δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη, ενώ στο ποδόσφαιρο η Αργεντινή κατάφερε να υπερασπίσει το χρυσό που κατέκτησε στην Αθήνα.

Τέσσερα μετάλλια η ελληνική συγκομιδή

Σε ό,τι αφορά την ελληνική παρουσία η συγκομιδή μεταλλίων ήταν φτωχότερη σε σχέση με τα 6 χρυσά, τα 6 αργυρά και τα 4 χάλκινα του 2004. Τα τέσσερα μετάλλια (2 αργυρά και 2 χάλκινα) ήρθαν από αθλητές με διάρκεια και συνεχείς διακρίσεις στα αγωνίσματά τους. Δύο χάλκινα πήραν, στα Yngling της ιστιοπλοΐας το πλήρωμα των Μπεκατώρου, Κραβαριώτη, Παπαδοπούλου και στο μήκος η Πηγή Δεβετζή, η οποία θα είναι και η σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή λήξης. Τα δύο αργυρά κατέκτησαν οι Πολύμερος και Μούγιος στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στο ταεκβοντό.

Την ίδια στιγμή, τεράστια είναι τα ερωτήματα για τους μεγάλους Έλληνες αθλητές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΔΟΕ και της ΙΑΑF και αποπέμφθηκαν με το στίγμα του ντόπινγκ.

Το σύστημα των “Αθανάτων”, των χορηγών και οι μεγάλες σκοπιμότητες φαίνεται ότι έδωσαν και τις προδιαγραφές για το όριο της Ελλάδας. Έτσι, τα τέσσερα μετάλλια αποτελούν ελεημοσύνη από εκείνους που κρίνουν τις τύχες του παγκόσμιου αθλητισμού.

Με την τελετή λήξης, το Πεκίνο δίνει τη σκυτάλη στο Λονδίνο, για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Ένα μεγάλο κόκκινο διώροφο λεωφορείο, βγήκε στη σκηνή και ακολούθησαν ποδηλάτες και επαγγελματίες χορευτές από το βασιλικό μπαλέτο του Λονδίνου. Ξαφνικά το λεωφορείο μετατράπηκε σε μουσική σκηνή, από την οποία ξεπήδησε η Λιόνα  Λιούις και ο θρύλος των Led Zeppelin, Τζίμι Πέιτζ, οι οποίοι έδωσαν μια ροκ νότα στην τελετή. Τέλος, εμφανίστηκε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος έριξε ένα μακρινό σουτ σε μία μπάλα ποδοσφαίρου που κατέληξε στο κινεζικό κοινό.

Η Ολυμπιακή φλόγα έσβησε και οι 29οι Αγώνες πέρασαν στην ιστορία!

Τι λένε τα διεθνή μέσα

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, χαρακτήρισε την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου εκπληκτική με «φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα να δίνουν το έναυσμα, ενώ μία εξαιρετικά χορογραφημένη παράσταση με τύμπανα θύμισε την τελετή έναρξης».

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, αφού επαίνεσε την εκπληκτική τελετή, αναφέρει ότι η Κίνα «επένδυσε πάνω από 40 δις δολάρια για τους Αγώνες, πράγμα το οποίο αποδεικνύει την μεγάλη οικονομική της ανάπτυξη», ενώ σχολιάζει ότι «αντίθετα με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (της Αθήνας), εδώ το «χρήμα έρρεε»».     

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, επικεντρώνεται στην παράδοση της σκυτάλης στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. «Η Κίνα έδωσε τη σκυτάλη στο Λονδίνο, σε μία εντυπωσιακή τελετή λήξης στο Πεκίνο μετά από τους πιο πετυχημένους Αγώνες του αιώνα».