Για λαϊκισμό και αναποτελεσματικότητα κατηγορεί τον Γιώργο Βασιλειάδη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας στη συνέντευξη που παραχώρησε ο προκάτοχός του στην ΕΡΑ. Σε δήλωσή του, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι βρήκε μία «ακέφαλη» Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, επειδή ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού δεν είχε ορίσει αντικαταστάτη του παραιτηθέντος προέδρου της, και ότι ήταν «… άκρως κατεπείγουσες οι προθεσμίες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τόσων μηνών αδράνειας». Προσθέτει επίσης ότι αντικαταστάθηκαν μόνο δύο από τα 14 μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά) της ΕΕΑ, ενώ τα υπόλοιπα που είχαν οριστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους.
Η δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη έχει ως εξής:
«Προσπαθεί ανεπιτυχώς να κρυφτεί πίσω από τον δικό του λαϊκισμό και την αναποτελεσματικότητά του ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας για λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας. Εφόσον πίστευε τόσο πολύ στον νόμο του πέρσι τον Μάρτιο, όπως υποστήριξε ραδιοφωνικά, όφειλε να επισπεύσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη “νέα Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού” κι όχι να μεταθέσει –βολικά- την εκκρεμότητά του στους επόμενους.
Παραλάβαμε μια ΕΕΑ ακέφαλη, καθώς ο πρόεδρός της, Στέφανος Στεφανόπουλος, είχε παραιτηθεί από τις 22/05/2019 και ο κ. Βασιλειάδης δεν όριζε αντικαταστάτη του, με συνέπεια η Επιτροπή να μην λειτουργεί.
Με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 522/5-8-19) στις 5/8/2019 ορίστηκε Πρόεδρος ο κ. Νικόλαος Τζουλάκης. Στη συγκεκριμένη θέση προβλέπεται η αμισθί τοποθέτηση πρώην δικαστικού.
Μάλιστα, ήταν πλέον άκρως κατεπείγουσες οι προθεσμίες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τόσων μηνών αδράνειας, αλλά και την έκδοση αδειών για όλες τις ομάδες που θα μετείχαν στα κάθε λογής επαγγελματικά πρωταθλήματα, καθώς αυτά θα ξεκινούσαν.
Είναι, προφανές, επίσης, ότι εφόσον εκκίνησε η αγωνιστική σεζόν 2019-2020, την οποία διανύουμε, δεν θα ήταν συνετό να τεθεί θέμα εφαρμογής του 4603/2019 σε ό,τι αφορά στη «νέα ΕΕΑ», καθώς θα διαταρασσόταν η εύρυθμη λειτουργία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που διεξάγονται. Κατάλληλη περίοδος για τέτοιες αλλαγές είναι μόνο προς το τέλος της αγωνιστικής σεζόν.
Να υπογραμμιστεί, επιπλέον, πως η αντικατάσταση των δύο εκ των συνολικά 14 μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (επτά τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά, τα οποία είχαν οριστεί επί Βασιλειάδη και Κοντονή και παραμένουν κανονικά) έγινε κατόπιν παραιτήσεών τους, καθότι επί μακρό χρονικό διάστημα δεν είχαν συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Το τακτικό μέλος, Γεώργιος Τριανταφυλλάκης και το αναπληρωματικό μέλος Δημήτριος Αυγητίδης, υπέβαλαν εγγράφως τις παραιτήσεις τους στις 15/11/2019, λόγω «εξαιρετικού φόρτου εργασίας». Αντικαταστάθηκαν, αντιστοίχως, (αμισθί) από το τακτικό μέλος, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαο Φαραντούρη και το αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αριστέα Σινανιώτη με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ. ΥΟΔΔ 1071/17-12-2019) στις 17/12/2019.
Η αντικατάστασή τους έγινε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 77 παρ. 4 του 2725/1999, ο οποίος ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του καθηγητή ΑΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο του Εμπορικού Δικαίου».
Ο υφυπουργός αθλητισμού απάντησε σε όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει πως «τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει:
«Σύμφωνα με όσα αναφέρει η πλευρά του Λευτέρη Αυγενάκη, ο Νόμος Βασιλειάδη δεν εφαρμόζεται, γιατί δεν έχει συσταθεί με ΠΔ το ΝΠΔΔ που προβλέπει και μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 77 του ν. 2725/1999. Επίσης, δίνονται απαντήσεις αναφορικά με την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης που χειρίστηκε η ΕΕΑ.
Η ΕΕΑ είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή με Πρόεδρο δικαστικό που κρίνει με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της μετά την καταγγελία και την έρευνα που διενεργεί και ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ!
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τοποθέτησε αρχικά τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κο Τζουλάκη, αφού είχε παραιτηθεί ο προηγούμενος. Για τη θέση του Προέδρου προβλέπεται να είναι πρώην δικαστής, άμισθος.
Αργότερα, κατόπιν παραίτησης ενός μέλους, ορίστηκε τακτικό μέλος (άμισθο) ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά κος Νικόλαος Φαραντούρης, στο γνωστικό αντικείμενο του εμπορικού δικαίου.
Τα υπόλοιπα 5 από τα 7 μέλη της επιτροπής είναι από την «εποχή Βασιλειάδη – Κοντονή»!
Η ΕΕΑ βάσει της νομοθεσίας (που επίσης είχαν ψηφίσει οι κ.κ. Κοντονής – Βασιλειάδης ) έχει την αρμοδιότητα να έρευνα και να εισηγείται.
Ο Υφυπουργός δεν έχει καμία ανάμιξη στη λειτουργία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής!
Την όποια απόφαση καλείται, εν συνεχεία, να την πάρει η Σούπερ Λίγκα, μετά από εισήγηση της ΕΠΟ. Τα όσα γράφονται ότι ελήφθη απόφαση δεν είναι ακριβή.
Η επιτροπή δεν επιβάλλει ποινές. Δεν αποφασίζει. Εισηγείται στα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ.
Ο Υφυπουργός ούτε δημιουργεί, ούτε συγκαλύπτει περιπτώσεις.
Καταλαβαίνουμε ότι πάντα θα υπάρχουν ομάδες που αισθάνονται αδικημένες, γι’ αυτό πρέπει να στηριζόμαστε στα γεγονότα και τα τεκμήρια και να κρίνουμε με βάση αυτά».