Αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Από το βράδυ της Παρασκευής έχει ξεκινήσει και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του Μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα. Από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση: «Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Έντονη αντίδραση από τον Παναθηναϊκό

Πρόκειται για μία εξέλιξη που βάζει «φωτιά» στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, όσον αφορά στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, καθώς το ΟΑΚΑ αποτελεί το «σπίτι» του στους ομίλους του Europa League. Επόμενη ευρωπαϊκή εντός έδρας υποχρέωση των «πράσινων» είναι στις 26/10 απέναντι στη Ρεν, για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης, ενώ στην 6η και τελευταία αγωνιστική (14/12) υποδέχεται τη Μακάμπι Χάιφα. Αν φυσικά δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση του κεντρικού σταδίου, τότε το «τριφύλλι» θα υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλη έδρα για τις ευρωπαϊκές «μάχες» του.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον ANT1 είπε ότι «Δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά» και υπογράμμισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για τη στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».

Όπως συμπλήρωσε, προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης είπε πως «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα, όμως άλλαξε η Κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί».

«Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει άδεια στατικότητας και πυρασφάλεια», σημείωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Όπως είπε, αυτήν την περίοδο γίνονταν στο ΟΑΚΑ αγώνες τάεκβοντο και μπριτζ, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης διεξάγονται από σήμερα στο ΣΕΦ.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε όλα τα ολυμπιακά έργα που δεν αηξιοποιήησαν και σάπισαν ενώ είχαν πληρωθεί εκατομμύρια ευρώ από Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Στα «πυρά» από τον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε ότι «Μας προβληματίζει το θέμα του Παναθηναϊκού, είναι εμβληματική ομάδα και ειδοποιήσαμε ότι θα είμαστε δίπλα του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Εισιτήρια δεν κόπηκαν, όπως λέει ο Παναθηναϊκός, ο αγώνας είναι στο τέλος Οκτωβρίου. Άρα δεν υπάρχει θέμα εισιτηρίων. Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος του προβλήματος, γιατί φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ πολλά σωματεία και σύλλογοι».

Τέλος για το πότε θα ανοίξει το ΟΑΚΑ είπε: «Μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, χωρίς να δεσμευθεί σε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ:

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε χθες η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) με την οποία και ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Καμία εργασία συντήρησης από το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ δεν είχαν γίνει, από το 2004 που τοποθετήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, ούτε μία φορά εργασίες συντήρησης, κάτι για το οποίο η ΕΟΕ (στην οποία ανήκει το οικόπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2019, με δήλωση του προέδρου της, Σπύρου Καπράλου.

Το στέγαστρο στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπως και του ποδηλατοδρομίου (αλλά και της αγοράς) ήταν σχέδια του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2014, χρειάστηκε η κατακραυγή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης, για να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να αναγγελθούν εργασίες συντήρησης στο στέγαστρο.

Τον Αύγουστο του 2014 εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του στεγάστρου, το οποίο δεν είχε συντηρηθεί καθόλου στα 10 χρόνια που είχαν περάσει τότε από την κατασκευή του.

Δημοσιεύματα ανέβαζαν το κόστος του έργου σε 130 εκατομμύρια ευρώ!

Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα», ο Ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, αναφέρθηκε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικώς.

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν».

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά! Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος…», είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ουσιαστικά λέγοντας ότι από τύχη δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί ή και κάτι χειρότερο τα τελευταία χρόνια.

Τα πορίσματα των ειδικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελετητές διαπιστώνουν «δομικό» πρόβλημα, δηλαδή ζήτημα κατασκευαστικό, στα εν λόγω στέγαστρα. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι εργασίες επιταχύνθηκαν, ώστε πολλά από τα έργα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν έργα συντήρησης στις κρίσιμες αυτές υποδομές, κάτι που πήγε πίσω τα χρόνια των Μνημονίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ουσιαστική συντήρηση έγινε μια φορά στο κεντρικό στέγαστρο, το 2014, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής που εκταμιεύθηκαν και μετά τη δημοσιοποίηση το 2013 από μέρους του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού της ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φθοράς του χρόνου.

Αμέσως μετά χθεσινή τη σύσκεψη στο Μαξίμου, εκδόθηκε μια ανακοίνωση από το ΟΑΚΑ η οποία περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα. «Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», αναφέρεται συγκεκριμένα. Με απλά λόγια, οι μεταλλικές κατασκευές έχουν standards υποδέεστερα των αναγκαίων που διασφαλίζουν στατική επάρκεια. Και, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες, πλέον διαπιστώνονται κενά και στη «βάση» του έργου, που βεβαίως επιτείνονται από την πλημμελή συντήρησή του.

Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, επισημαίνει ότι η μελέτη του υπουργείου Υποδομών για το ΟΑΚΑ, που χρονολογείται από το 2019, δεν αφορά στα στέγαστρα του γηπέδου, αλλά στην ταλάντωση των κερκίδων, έπειτα από αναφορές που είχαν γίνει σε ματς ΑΕΚ-Μπάγερν Μονάχου, το 2018. Η ταλάντωση κρίθηκε απολύτως φυσιολογική, λόγω της κατασκευαστικής δομής τους.

Το στέγαστρο, δε, δεν έχει διαβρωθεί, άρα οι σκουριές που δείχνουν εξωτερικά οι κάμερες δεν είναι η ουσία του προβλήματος. Το θέμα είναι στατικό, εξ ου και επισημαίνεται, στην προαναφερθείσα έκθεση, ότι είναι δομικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης