Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική φορά και μάλιστα με ρεκόρ αγώνων (8.52μ.)! Το τρομερό παιδί των Γρεβενών, μετά το χρυσό στο Βερολίνο το 2018, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Μόναχο και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του μήκους που κατακτά δύο σερί χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό ανοικτού και δεύτερος στον ελληνικό στίβο, αφού μόνο η Κατερίνα Στεφανίδη είχε κατακτήσει μέχρι σήμερα δύο διαδοχικά χρυσά στα Ευρωπαϊκά ανοικτού του 2016 και του 2018.

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο έδειξε από νωρίς, στον τελικό του μήκους, πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση για να… πετάξει στα 8.52, στο 4ο άλμα του κάνοντας ρεκόρ αγώνων!

Ο «ιπτάμενος» Τεντόγλου χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου, αφού προηγήθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης (16/8) αυτό της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35 χιλιόμετρα βάδην.

Αν και στα προκριματικά, δεν ένιωθε καλά και δεν έπιασε τις επιδόσεις που μπορούσε, στον τελικό ο Μίλτος Τεντόγλου… δεν άφησε περιθώρια για αμφισβήτηση. Μετά το άκυρο πρώτο άλμα του, επέστρεψε δυναμικά στο δεύτερο. Αν και πάτησε αρκετά πίσω στη βαλβίδα έκανε επίδοση 8.23μ. για ν’ ανεβεί στην πρώτη θέση. Και στην 3η προσπάθειά του φάνηκε πως «καθάρισε» το χρυσό μετάλλιο καθώς… πέταξε στα 8.35.

Όμως, φύλαγε το καλύτερο… για την 4η προσπάθειά του. Με άλμα στα 8.52, οκτώ εκατοστά κάτω από το ατομικό ρεκόρ του (8.60μ.) σε ανοικτό στίβο, ασημένιος στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον «έγραψε» με χρυσά γράμματα το όνομά του στον νικητή του αγωνίσματος του άλματος εις μήκος του και στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Τεντόγλου σταμάτησε μετά την 4η προσπάθεια, καθώς δεν ένιωθε απειλή πλέον για το χρυσό μετάλλιο.  

 

Αν και αρχικά οι διοργανωτές είχαν στη δεύτερη θέση τον Βρετανό Τζέικομπ Φίντσαμ Ντιουκς με 8.06 καλύτερη επίδοση στην 5η του προσπάθεια, εν τέλει αυτή ακυρώθηκε με αποτέλεσμα να μείνει στην 5η θέση με καλύτερη επίδοση τα 7.97. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε με 8.06 ο Σουηδός Τομπίας Μόντλερ (αρχικά ήταν χάλκινος) και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γάλλος Ζιλ Πομερί με επίσης 8.06 (είχε δεύτερη καλύτερη επίδοση ο Σουηδός).

 

 

 

 

 

Η τελική κατάταξη του τελικού

1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.52 Χρυσό

2. Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8.06 Ασημένιο

3. Ζιλ Πομερί (Γαλλία) 8.06 Χάλκινο

4. Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία) 7.98

5. Τζέικομπ Φίντσαμ Ντιουκς (Μ. Βρετανία) 7.97

6. Χένρικ Φλάτνες (Νορβηγία) 7.83

7. Έκτορ Σάντος (Ισπανία) 7.82

8. Μάρκο Τσέκο (Κροατία) 7.77

9. Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία) 7.66

10. Ρέινολντ Μπάνιγκο (Μ. Βρεταναία) 7.66

11. Λάζαρ Άνιτς (Σερβία) 7.37

-. Ίνγκαρ Κίπλεσουντ (Νορβηγία) –

Τεντόγλου: «Έχω στο μυαλό μου τα… εννέα μέτρα»

Ο Μίλτος Τεντόγλου εμφανίστηκε ήρεμος μετά το άλμα του στα 8.52 που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. «Έκανα αυτό που πίστευα ότι μπορώ,» δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής ενώ όταν του ανέφεραν πως έκανε ρεκόρ αγώνων βελτιώνοντας την επίδοση στα 8,47 μ. του Γερμανού Ρέιφ από το 2010, ο Τεντόγλου ρώτησε: «Μπορεί ο αθλητής του ρεκόρ του οποίου κατέρριψα να ήταν εδώ, λέτε να ήταν εδώ; Ήταν απίστευτο, ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, πραγματικά δεν υπάρχει κενή θέση». Μετά το δεύτερο διαδοχικό του χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου, ο Τεντόνγλου τόλμησε να θέσει τον νέο στόχο του:

«Θεωρώ ότι κάθε άλτης του μήκους πρέπει να έχει στο μυαλό του τα εννέα μέτρα, εννοείται ότι το έχω κι εγώ στο δικό μου. Πολύ δύσκολο, θέλω μισό μέτρο ακόμα, θα προσπαθώ πάντα να το πλησιάσω». Για να πει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, καθώς είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο φετινό Παγκόσμιο στο Όρεγκον: «Του χρόνου είναι το Παγκόσμιο και δεν θέλω να μου ξεφύγει. Και δεν θα μου ξεφύγει!».

Αναλυτικά, ο 24χρονος «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Μίλτος Τεντόγλου δήλωσε:

«Ήταν πάρα πολύ καλός ο αγώνας για εμένα. Έκανα αυτό που ονειρευόμουν, αυτό που πίστευα ότι μπορώ. Μεγάλο άλμα, ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει. Μπορεί ο αθλητής το ρεκόρ του οποίου κατέρριψα να ήταν εδώ, λέτε να ήταν εδώ; Ήταν απίστευτο, ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, πραγματικά δεν υπάρχει κενή θέση.

Η κερκίδα στο μήκος ήταν γεμάτη από την οικογένειά μου, φίλους μου, από την εθνική ομάδα, τους ευχαριστώ πολύ, έκαναν φοβερή κερκίδα. Είπα πριν από τον αγώνα στα παιδιά της ομάδας ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, θα κερδίσω. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Μπορείς να ρυθμίσεις το άκυρο, παρά να πατήσεις πίσω. Από εκεί και πέρα έκανα ένα safe άλμα, στο 8μ.52 είχα άπνοια και λέω “εδώ είμαστε”. Έπρεπε να το εξασφαλίσω, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να βγει κόντρα αέρας, να βγει κρύο, έπρεπε να είμαι safe.

Ακόμη κι αν χάνω μερικούς αγώνες δεν έχει σημασία, γιατί είμαι σταθερά στο βάθρο, ακόμη και στα Diamond League, όλοι χάνουμε. Υπάρχει πολλή πίεση, είναι αρκετά δύσκολο αλλά το παλεύω και στους αγώνες μεταλλίου το γουστάρω πολύ. Σκεφτείτε ότι το πρώτο μου άλμα στον προκριματικό ήταν ένα μέτρο κάτω. Τώρα είχα σιγουριά με την φόρα μου, την έχω δουλέψει τόσο πολύ στο μυαλό μου που δεν μπορούσε να πάει κάτι λάθος. Έλεγα ok, αν έχει καλές συνθήκες, θα είμαι ok.

Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω, ό,τι καλύτερο μπορώ. Του χρόνου είναι το Παγκόσμιο και δεν θέλω να μου ξεφύγει. Και δεν θα μου ξεφύγει. Είμαι πολύ χαρούμενος, χρυσό μετάλλιο, ρεκόρ αγώνα, μεγάλη επίδοση. Αυτό ψάχνω σε κάθε διοργάνωση. Μπορούσα και στο Παγκόσμιο, αλλά είναι δύσκολο, εντάξει. Ήμουν δεύτερος, ok.

Θεωρώ ότι κάθε άλτης του μήκους πρέπει να έχει στο μυαλό του τα εννέα μέτρα, εννοείται ότι το έχω κι εγώ στο δικό μου. Πολύ δύσκολο, θέλω μισό μέτρο ακόμα, θα προσπαθώ πάντα να το πλησιάσω».