«Κάθε μέρα εντείνουμε τις προσπάθειες και με σκληρή δουλειά και σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου μας και την αθλητική οικογένεια συνολικά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού», ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για τη στήριξη και την ταχύτερη επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ενημέρωσε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εντός του μηνός Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και στα υπόλοιπα ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο μητρώο έως τις 31.12.2020. Πρόκειται, για 1.403 σωματεία τα οποία θα λάβουν επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη 3.408 ερασιτεχνικά σωματεία έχουν λάβει το ποσό των 9.672.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται υπό επεξεργασία πρόταση για τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που θα προκύπτουν από το νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων. «Εξειδικεύουμε τη διαδικασία που προβλέφθηκε σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν.4764/2020. Στο άρθρο 79 του ν.4764 ορίζεται ο νέος τρόπος φορολογίας των τυχερών παιγνίων ανά δελτίο. Στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι ποσοστό από τον νέο αυτόν τρόπο φορολογίας θα χρησιμοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Επίσης, ενημέρωσε ότι υπό επεξεργασία βρίσκεται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, πρόταση για τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι, προκειμένου να αναλάβουν το κόστος του προληπτικού περιοδικού ελέγχου των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό στα τοπικά σωματεία. Ανάλογα με το άθλημα και την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ομάδες, θα κάνουν και συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ειδικότερα ότι εξετάζεται η διενέργεια καθολικού ελέγχου σε όλους τους αθλητές Α1’, Α2’ ερασιτεχνικών ομαδικών αθλημάτων και Γ’ Εθνικής και δειγματοληπτικού ελέγχου σε μικρότερες κατηγορίες. «Έχουμε ήδη κατατάξει τα αθλήματα σε κατηγορίες επικινδυνότητας. Οπότε, ανάλογα με το άθλημα η περιοδικότητα των τεστ θα είναι είτε στα υψηλής επικινδυνότητας αθλήματα ένα τεστ ανά εβδομάδα, στα μέσης επικινδυνότητας αθλήματα ένα ανά δεκαπέντε ημέρες και στα χαμηλής επικινδυνότητας αθλήματα ένα ανά μήνα», είπε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε ότι το εκτιμώμενο κόστος είναι 4 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού εργάζεται για την προετοιμασία και παρακολούθηση ακόμη αυστηρότερων πρωτοκόλλων για τον αθλητισμό. Στόχος είναι αυτήν την Παρασκευή να παρουσιαστούν επικαιροποιημένα στοιχεία για την ακόμη πιο ασφαλή λειτουργία του αθλητισμού, για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ανδρών Football League, ποδοσφαίρου γυναικών Α΄ Εθνικής, καλαθοσφαίρισης γυναικών Α΄ Εθνικής, καλαθοσφαίρισης ανδρών Α2΄ κατηγορίας, πετοσφαίρισης γυναικών Α΄ Εθνικής, υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1΄ κατηγορίας, χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1΄ κατηγορίας, για τη Γ΄ εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών και για την Α΄ εθνική ποδοσφαίρου σάλας ανδρών, και για τη λειτουργία και χρήση των ανοικτών κολυμβητηρίων, τόσο για τους αθλητές όσο και για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών. «Δεχτήκαμε πολλές ερωτήσεις αθλητικών παραγόντων, για την πιθανότητα τέλεσης έως το τέλος Μαρτίου των γενικών συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών με φυσική παρουσία με κατ’ εξαίρεση αδειών μετακίνησης και συνάθροισης» , είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, κ. Μαυρωτάς απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, βάσει των αρμοδιοτήτων του αλλά και της πληρέστατης εικόνας που έχει καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα, και ο οποίος απάντησε: “Εκτιμώ ως εξαιρετικά δύσκολο για τις προσεχείς εβδομάδες, να έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης από νομό σε νομό και να επιτρέπονται οι μαζικές συναθροίσεις. Άλλωστε, το γνωρίζουν όλοι ότι μαχόμαστε καθημερινά, προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική κατάσταση τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Ως εκ τούτου, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και με δεδομένο ότι υφίσταται η εναλλακτική δυνατότητα της εξ αποστάσεως συμμετοχής και ψηφοφορίας δεν συντρέχουν λόγοι χορήγησης κατ’ εξαίρεση αδειών μετακίνησης και συνάθροισης των εκλεκτόρων από όλη την Ελλάδα στους κατά τόπους χώρους διενέργειας γενικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών παράλληλα”.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία για διάταξη που στόχο έχει να στηριχθούν οι ερασιτέχνες αθλητές και θα περιληφθεί σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, φέρνουμε προς ψήφιση διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές. Τι θεσπίζει αυτή η διάταξη; Ορίζεται ότι οι αθλητές που αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Α2΄ Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών, Α΄ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου Γυναικών, Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας Πετοσφαίρισης Γυναικών, Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας Υδατοσφαίρισης Ανδρών-Γυναικών, Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας Χειροσφαίρισης Ανδρών-Γυναικών, δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες. Να διευκρινίσω για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι αυτές οι κατηγορίες που προανέφερα θεωρούνται σήμερα ερασιτεχνικές και επανεξετάζουμε να προσθέσουμε και άλλες κατηγορίες», είπε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε: «Εάν, λοιπόν, τα οικονομικά ανταλλάγματα ανέρχονται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 3.000 ευρώ, υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης του αθλητή υπό το ειδικό καθεστώς εισφοράς του 1%. Με απλά λόγια, με τη ρύθμιση αυτή οι νυν ερασιτέχνες αθλητές, κατ’ όνομα μόνο ερασιτέχνες, καθώς αυτή είναι η κύρια δραστηριότητά τους, από αυτήν ζουν τις οικογένειές τους, κατοχυρώνονται και θα μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Αν αυτή η διάταξη υπήρχε, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από την πρώτη κιόλας στιγμή».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ζήτησε άμεσα μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας.

 «Από τον περασμένο Νοέμβρη έχετε βάλει λουκέτο. Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης, για παράταση των απαγορεύσεων, μέχρι τουλάχιστον 16/3, στα πρωταθλήματα που άνοιξαν μόλις πριν από μια εβδομάδα και η αναστολή των προπονήσεων που είχαν επιτραπεί, έχουν ξεσηκώσει δικαιολογημένα εντονότατες αντιδράσεις στο χώρο του αθλητισμού, κυρίως του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των αθλητικών ομοσπονδιών» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαλυτική κατάσταση στον χώρο του αθλητισμού σημειώνοντας μάλιστα ότι ενώ σωματεία, αθλητές, γονείς, καλύπτουν από την τσέπη του τα rapid tests και τα μέσα ατομική προστασίας, δεν έχουν καμία στήριξη.

 «Ο αθλητικός κόσμος δεν ανέχεται τα ψέματα της κυβέρνησης», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προσέθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε κατηγορίες με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα» ενώ χαρακτήρισε “το μεγαλύτερο ψέμα”, ότι ο αθλητισμός είναι από τις μεγαλύτερες πηγές διασποράς του κορωνοϊού, όταν τα τεστ που έχουν γίνει, από τον Μάιο μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας, στα αθλήματα που λειτουργούν, είναι 0,04%. «Δεν μπορεί να μεταδίδεται ο ιός μόνο στις μικρές κατηγορίες, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει το πολύ χρήμα», σημείωσε με νόημα ο Μανώλης Συντυχάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί ώστε να επιστρέψει η αθλητική δραστηριότητα, στις μικρές κατηγορίες και στο ευρύτερο φάσμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με πλαίσιο στήριξης για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης