Πυροτεχνήματα φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Τόκιο την Κυριακή, καθώς η Ιαπωνία ετοιμαζόταν να σβήσει την Ολυμπιακή φλόγα της με την Τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι διεξήχθησαν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία Covid-19.

Ο ουρανός φωτίστηκε από λευκά και χρυσά πυροτεχνήματα, τα οποία εκτοξεύτηκαν πάνω από το σχεδόν άδειο Ολυμπιακό Στάδιο, τονίζοντας και πάλι την περίεργη αυτή κατάσταση, δηλαδή την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Τελετή Λήξης το «παρών» έδωσαν λίγοι αθλητές και αθλήτριες, αφού, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν από το Ολυμπιακό Χωριό αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους.

Ο Γιάννης Φουντούλης ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο αρχηγός της αργυρής ομάδας πόλο μπήκε πρώτος στο στάδιο, ενώ στην πορεία της εκδήλωσης εισήχθη και η υπόλοιπη ελληνική αποστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν αρχικά σκοπό να δείξουν την ανάκαμψη της Ιαπωνίας από έναν καταστροφικό σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση που προκλήθηκε το 2011. Αφού αναβλήθηκαν για ένα χρόνο, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι θα διεξαχθούν ως σύμβολο του θριάμβου του κόσμου επί της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

 

 

Όμως, χωρίς θεατές και με τις μεταλλάξεις της COVID-19 να «αναζωπυρώνονται», οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κατάφεραν να θριαμβεύσουν, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να επωμιστεί το βάρος της οικονομικής ζημιάς από τη διοργάνωση. Περίπου εκατό διαδηλωτές που κρατούσαν πανό, στα οποία έγραφαν «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σκοτώνουν τους φτωχούς» και «Δεν χρειαζόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», έκαναν την εμφάνισή τους υπό την επιτήρηση της αστυνομίας έξω από το Ολυμπιακό στάδιο.

Ο θυμός του κοινού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό έχουν βλάψει πολύ την πολιτική φήμη του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες ήταν αντίθετοι στη διεξαγωγή των Αγώνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κατά την διάρκεια της τελετής παραδόθηκε η Ολυμπιακή Σημαία στη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, από την Κυβερνήτη του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, μέσω του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, o οποίος εν συνεχεία κήρυξε τη λήξη της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη:

«Κηρύσσω το τέλος των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ την νεολαία της υφηλίου, να συγκεντρωθεί στο Παρίσι της Γαλλίας, σε τρία χρόνια, για να γιορτάσει τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες», επισήμανε.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης