Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού
Το μη κερδοσκοπικού σωματείο, Safe Water Sports, το μεσημέρι της Δευτέρας παρουσίασε τις δράσεις του στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τονίζοντας πως ο κύριος στόχος του είναι η ασφάλεια και η αποφυγή ατυχημάτων στη θάλασσα.
Το παρών στην ενημέρωση έδωσαν εμβληματικές παρουσίες από τον χώρο των αθλημάτων οι οποίοι έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το υγρό στοιχείο και συμμετέχουν με κάθε τρόπο στο έργο του σωματείου.
Το Safe Water Sports ιδρύθηκε από τον Παναγιώτη – Μιχαήλ Πασχαλάκη μετά από τον θάνατο του 10χρονου τότε γιου του και στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και ασφάλεια στο νερό αλλά και τα θαλάσσια σπορ.
Ενεργά του μέλη είναι πολλοί αθλητές αλλά και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου.
Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα βρέθηκαν οι Ολυμπιονίκες μας Νίκο Κακλαμανάκη, Αγγελική Καραπατάκη, Σοφία Παπαδοπούλου και τα ντουέτα συγχρονισμένης κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη – Εβελίνα Παπάζογλου και Αθανασία Τσόλα – Σοφία Μαλκογεώργου. Λόγω υποχρεώσεων του ο Ολυμπιονίκης, Σπύρος Γιαννιώτης, δεν μπόρεσε να δώσει το παρών αλλά το μήνυμά του προς όλων παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένο.
Η ενημερωτική εκστρατεία του Safe Water Sports για το 2017 έχει την υποστήριξη των φίλων του Οργανισμού, Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδας Καρύδη και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη που συμμετέχουν στο νέο video του.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε στην ενίσχυση του με κάθε τρόπο και τόνισε πως ήδη με τις δράσεις που πραγματοποιούνται έχουν ενημερωθεί 20.000 μαθητές το 2016, ενώ το 2017 στόχος είναι ο αριθμός να φτάσει τους 30.000 και το 2018 τους 50.000.
Διεμήνυσε δε πως τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα τα οποία έχουν σημειωθεί θα πρέπει να μας κάνουν να είμαστε πιο προσεκτικοί για να μην θρηνήσουμε ακόμα περισσότερα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως θα σημειωθούν αλλαγές μόνο αν οι μαχητές της ζωής συνεχίσουν τις προσπάθειες που καταβάλουν.
Ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης του οποίου το όνομα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη θάλασσα τόνισε πως ασφάλεια κατά την άποψή του σημαίνει να σέβεται τον χώρο στον οποίο αγωνίζεται.
Παράλληλα, εξήγησε:
«Στη θάλασσα δεν επιβραβεύεται ο καλύτερος αλλά ο σοφότερος. Εκεί είμαστε όλοι τόσο δυνατοί όσο ο πιο αδύναμος κρίκος μας».
Ο αργυρός αθλητής του Ρίο, Σπύρος Γιαννιώτης, μπορεί να βρίσκεται στα Τρίκαλα αλλά δημοσιεύθηκε το βιντεοσκοπημένο μήνυμά όπου εξηγεί τι σημαίνει για αυτόν η θάλασσα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αγγελική Καραπατάκη, η οποία συμμετείχε με το εθνόσημο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που διεξήχθησαν στην Αθήνα με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών που κατέκτησε τη δεύτερη θέση, και χαρακτήρισε «σπουδαίο» το ότι βάζει το λιθαράκι του στην σπουδαία προσπάθεια του Safe Water Sports.
Η χάλκινη στο Πεκίνο ιστιοπλόος, Σοφία Παπαδοπούλου, εστίασε στον σεβασμό τον πρέπει να δείχνουν όχι μόνο οι αθλητές αλλά και όλοι στη θάλασσα ζητώντας να αναπτυχθεί η αθλητική παιδεία ακόμη περισσότερο.
Από την πλευρά του ο διεθνής υδατοσφαιριστής και αρχηγός της ομάδας υδατοσφαίρισης, Χρήστος Αφρουδάκης, ανέδειξε τη δουλειά που πραγματοποιείται από το σωματείο ξεπερνά τα ελληνικά δεδομένα και στόχος όλων είναι να διδαχθεί στα νέα παιδιά η ασφάλεια.
Η εκπρόσωπος των κοριτσιών της συγχρονισμένης κολύμβησης, Ευαγγελία Πλατανιώτη, χαρακτήρισε την εκστρατεία που πραγματοποιείται «δώρο» προς τη χώρα μας και υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο η Ελλάδα να μην έχει αθλητική παιδεία».
Το Safe Water Sports έχει τη δική του εφαρμογή στην οποία ο κάθε χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για όλες τις ασφαλείς παραλίες της χώρας μας αλλά και όλες τις εγκαταστάσεις water sports πληρούν τις προδιαγραφές. Παράλληλα, όμως, η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους μέσω του gps σε περίπτωση ατυχήματος ενώ υπάρχει η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών (σε περίπτωση καταγγελίας ή ατυχήματος) και να ανέβει απευθείας μαζί με σχόλιο.