Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) ανακοίνωσε ότι διαβίβασε την επιστολή που έστειλε η ομοσπονδία αντισφαίρισης του Αζερμπαϊτζάν, η οποία απαίτησε ενέργειες κατά του Κάρεν Κατσάνοφ, επειδή ο Ρώσος, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Στέφανο Τσιτσιπά στα ημιτελικά του Australian Open, έστειλε μηνύματα υποστήριξης στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Grand Slam της Μελβούρνης.
Η ομοσπονδία αντισφαίρισης του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από την ITF να λάβει μέτρα κατά του Κατσάνοφ, ο οποίος έγραψε το μήνυμα «Αρτσάχ μείνε δυνατή!» σε τηλεοπτική κάμερα μετά από δύο αγώνες του, εξηγώντας αργότερα ότι το είχε κάνει από σεβασμό για τις αρμενικές ρίζες του.
Ο εθνοτικά αρμενικός θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γνωστός από τους αυτονομιστές ως Δημοκρατία της Αρτσάχ, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την αρμενική υποστήριξη μετά από μια αιματηρή σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε έναν δεύτερο πόλεμο στην περιοχή, κερδίζοντας με επιτυχία μέρος της επικράτειας που ελέγχεται από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία.
Οι αρχές του τένις του Αζερμπαϊτζάν έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην ITF απαιτώντας σκληρά μέτρα «για να τιμωρηθεί» ο Κατσάνοφ και να τον αποτρέψουν από το να κάνει παρόμοιες «απαράδεκτες προκλήσεις» σε τουρνουά τένις.
«Η ITF έλαβε μια επιστολή από την ομοσπονδία αντισφαίρισης του Αζερμπαϊτζάν, την οποία διαβιβάσαμε στις αρμόδιες αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ITF.
«Οι κανόνες για τη συμπεριφορά των παικτών σε ένα τουρνουά Grand Slam διέπονται από το εγχειρίδιο κανόνων Grand Slam».
Ο Κατσάνοφ είπε ότι δεν είχε προειδοποιηθεί να μην γράψει παρόμοια μηνύματα στην τηλεοπτική κάμερα μετά από μελλοντικούς αγώνες:
«Το λέω πολλές φορές. Έχω αρμενικές ρίζες», είπε στους δημοσιογράφους στο Melbourne Park μετά τη σημερινή νίκη του στα προημιτελικά.
«Από την πλευρά του πατέρα μου, από την πλευρά του παππού μου, ακόμα και από την πλευρά της μαμάς μου, είμαι μισός Αρμένιος. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να πάω πιο βαθιά από αυτό, και ήθελα απλώς να δείξω δύναμη και υποστήριξη στους ανθρώπους μου. Αυτό είναι», τόνισε.
Το Australian Open έλαβε θέση σε πολιτικό ζήτημα κατά τη διάρκεια αυτού του τουρνουά, απαγορεύοντας τις ρωσικές σημαίες μετά την ανάρτηση μιας σε ένα γήπεδο όπου έπαιζε ένας Ουκρανός παίκτης.
Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι παίκτες αποκλείστηκαν από το Wimbledon πέρυσι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά μπορούν να αγωνιστούν ως μεμονωμένοι αθλητές χωρίς χαρακτηριστικά της χώρας στο Australian Open.