Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου, Χάρης Παπαϊωάννου, ο οποίος ανακοίνωσε την διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη αιρετού διοικητικού συμβουλίου, στις 15 Νοεμβρίου. «Είμαστε πέρα από κόμματα, πέρα από ιδεολογίες, πέρα από οποιαδήποτε φυλετική διάκριση,» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης που παρέθεσε ο Σύλλογος των Ολυμπιονικών την Τετάρτη (27/9, 13:00), στην αίθουσα ρυθμικής γυμναστικής, στην Κυψέλη. Δίπλα του στο πάνελ, ο Α΄ αντιπρόεδρος και εμβληματική φιγούρα του ελληνικού μπάσκετ, Βασίλης Γκούμας, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανιδιοτελή αγάπη των παλαιών αθλητών προς το σύλλογό τους, τον Πανελλήνιο, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό λόγο που αυτοί συσπειρώθηκαν και διεκδίκησαν την προσωρινή διοίκηση του συλλόγου. Η ταμίας του συλλόγου, Έλενα Σκόπα, έδωσε στη δημοσιότητα νούμερα για τα χρέη που βρήκε η προσωρινή διοίκηση από παρελθούσες διοικήσεις και στοιχεία της κακοδιαχείρισης, ενώ ανέλυσα όσα έχει πράξει το Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα. Στόχος της συνέντευξης Τύπου ήταν η ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια, με τους τρεις ομιλητές να δίνουν απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στα «κατηγορώ» που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου των Ολυμπιονικών, Χάρης Παπαϊωάννου, πήρε πρώτος το λόγο ανακοινώνοντας: «Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ. Σκοπός αυτής της συνέντευξης Τύπου είναι να ρίξουμε φως σε όλα τα θέματα που αφορούν τον Πανελλήνιο. Παράλληλα, θέλω να σας ανακοινώσω ότι την περασμένη Δευτέρα πήραμε απόφαση να γίνουν εκλογές στις 15 Νοεμβρίου. Ο Πανελλήνιος δεν μπορεί να έχει άλλο προσωρινές διοικήσεις. Πρέπει να εκλεγεί μία διοίκηση με στόχο να βγάλει το σύλλογο από την παρακμή».
Ο Βασίλης Γκούμας υπενθύμισε: «Αυτός ο Σύλλογος έχει ιστορία 130 ετών. Έχει περάσει από πολέμους, κατοχές, χούντες και όλα όσα έχει ζήσει η χώρα μας σε αυτό το διάστημα. Επιβίωσε με έναν τρόπο και κατάφερνε να βγάζει αθλητές. Υπήρχαν περίοδοι που πέρασε μεγάλες δόξες. Υπήρχαν όμως και άλλες που πέρασε από την παρακμή, αλλά πάντα στηριζόταν στις δικές του δυνάμεις». Ο Γκούμας πρόσθεσε: «Από εδώ βγήκαν σπουδαίοι αθλητές. Μετά την αποχώρηση του Κυριακού ο σύλλογος βρέθηκε σε μία δίνη. Είχαν κλείσει το σύλλογο με λουκέτα και ήθελαν να τον μετατρέψουν σε πάρκο. Το προσωπικό ήταν απλήρωτο για δέκα μήνες. Πριν από δέκα χρόνια αποφασίσαμε να κάνουμε μία διοίκηση παλιών αθλητών. Η μόνη πηγή χρημάτων ήταν από τις ακαδημίες. Υπήρχαν απαιτήσεις και αγωγές. Το διάστημα αυτό δεν τακτοποιήθηκαν. Είχαμε τεράστιο χρέος στη ΕΥΔΑΠ πάνω από 3,5 εκατομμύρια και μας δέσμευε τους λογαριασμούς. Όταν έγιναν έλεγχοι από το ΣΔΟΕ δεχτήκαμε πρόστιμο 9 εκατομμυρίων ευρώ για παρατυπίες που είχαν γίνει. Πολλοί από εμάς διαφωνήσαμε με τη διοίκηση Ζερβουδάκη γιατί δεν υπήρχε διαφάνεια. Αντί οι πληρωμές να γίνονται από τον ταμία γίνονταν από τον ίδιο. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ελέγξουμε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο σύλλογος. Τα 3,5 εκατομμύρια χρέος στην ΕΥΔΑΠ το πήγαμε στο 1. Σε ό,τι αφορά το θέμα των προπονητών έχω να πω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν δέχτηκαν τις προτάσεις που έγιναν. Προσλάβαμε έντεκα γυμναστές που ήταν άνεργοι και αυτοί μας έκαναν αγωγές. Σταματήσαμε τη διαρροή του χρήματος. Δεν μπορεί να είσαι έξι χρόνια διοίκηση και να μην έχεις μειώσει το χρέος. Να τους δίνεις μαύρη εργασία».
Η ταμίας, Έλενα Σκόπα, επισήμανε: «Ο Πανελλήνιος είχε αιρετή διοίκηση, η οποία παραιτήθηκε σε μία νύκτα η προηγούμενη διοίκηση. Το Ιούλιο του 2016 αναδείχτηκε διοίκηση μέσα από εκλογές και τον Δεκέμβριο παραιτήθηκε. Στη συνέχεια η ίδια να γίνει προσωρινή διοίκηση. Εμείς από την πλευρά μας είχαμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη στο διοικητικό συμβούλιο τις παρατυπίες που διαπιστώναμε. Όπως για παράδειγμα το βιβλίο μελών με αλλοιώσεις. Όταν λέω αλλοιώσεις μιλάμε για ονόματα σβησμένα με μπλάνκο. Υπήρξαν πολλές παρατυπίες και στο κομμάτι των πληρωμών, οι οποίες δεν γίνονταν μέσα από τον ταμία κατ’ εντολή του κ. Ζερβουδάκη και χρησιμοποιούνταν ο προσωπικός του λογαριασμός. Πολλές φορές έχουμε ζητήσει από τον κύριο Ζερβουδάκη να μας φέρει στοιχεία ο κ. Ζερβουδάκης, όλο λέει ότι θα μας τα φέρει και δεν μας τα φέρνει. Όταν αναλάβαμε απευθυνθήκαμε σε λογιστικό γραφείο, σε ορκωτούς λογιστές και σε όλους όσους έπρεπε για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για τον σύλλογο. Θα σας αναφέρω δύο στοιχεία χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, τα πορίσματα που κατατέθηκαν για το βιβλίο των μελών και την έκθεση των ορκωτών λογιστών. Το πόρισμα αναφέρει ότι υπάρχουν 42 νοθευμένες καταχωρήσεις στο βιβλίο των μελών οι οποίες αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των όσων ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Την ίδια ώρα η έκθεση ορκωτών λογιστών αναφέρει ότι από το σύνολο των εσόδων οι 805 χιλιάδες ευρώ δεν είχαν τα ανάλογα παραστατικά. Όλο αυτό μας έκανε να καταλάβουμε γιατί ήθελαν να παραμείνουν».
Στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, που ακολούθησαν ο πρόεδρος, Χάρης Παπαϊωάννου, τόνισε ως προς το που θα βρεθούν κεφτά: «Από αυτά που έχουμε διαπιστώσει το να βρούμε τα χρήματα δεν είναι δύσκολο. Με οικονομία καταφέραμε ήδη και μαζέψαμε τα έξοδα. Είμαστε στο κέντρο της Αθήνας, έχουμε ιδιόκτητα στρέμματα. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της διοίκησης Κυριακού. Είναι και οι επόμενες διοικήσεις.
Είχαν βάλει ένα ρούχο ρακένδυτο ρούχο στον Πανελλήνιο και τον περιέφεραν σαν ζητιάνο. Δίνουμε στον Πανελλήνιο τη θέση που του αξίζει. Υπάρχει δυνατότητα να ακμάσουμε πάλι».
Για τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν και εάν μπορεί να βρεθεί λύση ο πρόεδρος του Πανελληνίου, Χάρης Παπαϊωάννου, απάντησε: «Δεν δεχόμαστε καμία συνεργασία με ανθρώπους που τα έργα τους υπάρχουν δικαστικές έρευνες. Αν οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει κάτι ευχαρίστως. Με όποιον θέλει οι εργαζόμενοι να έχουν συμβάσεις και να υπάρχει μία διαύγεια στο σύλλογο ευχαρίστως να συνεργαστούμε. Ο σκοπός μας είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός υψηλού επιπέδου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε πρότυπα. Με το που αναλάβαμε είχαμε μία πολεμική άνευ προηγουμένου ακόμη και σε επίπεδο Ομοσπονδιών. Ο Πανελλήνιος είναι πάντα στη διάθεση των Ομοσπονδιών. Διοργανώνουμε αγώνες σε όλα τα αθλήματα».
Σχετικά με κατηγορίες για επίδειξη ρατσιστικών συμπεριφορών, ο πρόεδρος του Πανελληνίου απάντησε: «Ο ρατσισμός έχει ονοματεπώνυμο. Πρέπει να υπάρχουν καταγγελίες. Η Κυψέλη έχει 500.000 κατοίκους όπου οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες. Αν έρθετε ένα Σαββατοκύριακο εδώ θα δείτε παιδιά τέτοιων οικογενειών. Υπάρχουν χιλιάδες ευχαριστήρια γράμματα για την προσφορά του συλλόγου σε αυτά τα παιδιά. Όποιος το αμφισβητεί όλα τα ευχαριστήρια είναι στη διάθεσή του».
Για τα χρέη που παρέλαβε η προσωρινή διοίκηση η Έλενα Σκόπα τόνισε: «Το φορολογικό χρέος δεν έχει οριστεί ακόμη. Είναι σε διαπραγματεύσεις και δεν ξέρουμε σε τι ποσό θα καταλογιστεί. Αυτό που μας ανακοινώθηκε είναι στα 9,6 εκατομμύρια ευρώ. Προσκομίζουμε ότι στοιχείο βρίσκουμε και ελπίζουμε να μειωθεί. Για πάνω από 20 χρόνια ο Σύλλογος δεν ξέρω γιατί δεν πλήρωνε νερό. Αποφασίσαμε να διαπραγματευτούμε το ποσό».
Για το εάν έχουν αυξηθεί τα χρέη από το τέλος της διοίκησης του κ. Κυριακού και στις επόμενες, η Έλενα Σκόπα εξήγησε: «Τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τις εισφορές έχουν αυξηθεί. Φυσικά, υπάρχουν και οι προσαυξήσεις. Υπήρξε υπεξαίρεση εισφορών εργαζομένων. Αυτό παίρνει προσαυξήσεις. Υπάρχει πρόστιμο φορολογικό για τη χρήση των 5Χ5».
Για το τμήμα χάντμπολ και το γεγονός ότι έπεσε το μπάτζετ ο Χάρης Παπαϊωάννου είπε: «Ασχολήθηκα πολύ με το χάντμπολ. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το χάντμπολ είχε ένα μπάτζετ στις 80.000 ευρώ το χρόνο, μαζί με τα ταξίδια. Τα έσοδα των ακαδημιών ήταν 8.000. Πήραμε δύο χρονιές το πρωτάθλημα εφήβων, αλλά οι παίκτες ήταν από την Αναγέννηση. Οι προπονητές δύο χρόνια ήταν απλήρωτοι στις υποδομές. Από τα 17 παιδιά που έφυγαν οι περισσότεροι ανήκαν σε άλλους συλλόγους. Πήραμε δύο ξένους παίκτες. Έχουμε δυναμώσει την εφηβική μας ομάδα. Βάζοντας τον Νίκο Σαμαρά υπεύθυνο των ακαδημιών προσδοκάμε την γιγάντωσή τους. Σε ό,τι αφορά την ανδρική ομάδα περιμένουμε δύο παίκτες. Υπάρχει και ο Δεκέμβριος».
Για τις κατηγορίες πως υπήρξαν απολύσεις προπονητών, η ταμίας του Συλλόγου είπε: «Δεν έγιναν απολύσεις. Όταν αναλάβαμε τον Φεβρουάριο διαπιστώσαμε ότι ο σύλλογος φαινόταν σαν να έχει τρεις προπονητές. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι προπονητές του Πανελληνίου ήταν πολλοί περισσότεροι. Προσπαθήσαμε να βάλουμε μία τάξη. Δεν μπορούσε να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Με τη νέα χρονιά αρχίσαμε να επικοινωνούμε με όλους τους προπονητές. Ξεκίνησε η διαδικασία των προσλήψεων των νέων προπονητών. Κάποιοι δεν επιθυμούσαν να έχουν σύμβαση αορίστου χρονου. Τους έστειλε η γραμματεία e-mail, ενημερώθηκαν από τους εφόρους και τους ζήτησαν να έρθουν. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν και κάποιοι όχι. Αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν δεν μπορούσαν να έρχονται και να προπονούν στον Πανελλήνιο. Αυτοί οι προπονητές είχαν προσληφθεί με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου και εμείς θέλαμε να τους κάνουμε αορίστου χρόνου. Τους ζητήσαμε να έρθουν. Όλοι κλήθηκαν από το σύλλογο. Επίσης όπως καταλαβαίνετε όταν τον Φεβρουάριο ο σύλλογος είχε τρεις προπονητές πως μπορούμε να απολύσουμε κάποιον».
Για το εάν υπήρξε τραμπουκισμός, ο πρόεδρος Χάρης Παπαϊωάννου είπε: «Ο τραμπουκισμός και οι προσβολές έχουν ονοματεπώνυμο. Ας μας αναφέρουν ποιος το έκανε και θα τον διώξουμε άμεσα. Να μας δώσουν ένα όνομα να φύγει αύριο. Ίσα ίσα εμείς δεχτήκαμε ανώνυμα τηλέφωνα. Είμαι κατά της βίας, κατά των εκβιασμών και κατά της παραβατικής συμπεριφοράς».
Σε συνέχεια όταν του αναφέρθηκε το όνομα προπονήτριας, η οποία κατήγγειλε ότι της ζήτησε να μην προχωρά σε δημόσιες καταγγελίες κατά του συλλόγου ο πρόεδρος του Πανελληνίου τόνισε: «Δεν έχω καν το τηλέφωνο της συγκεκριμένης προπονήτριας. Δεν έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Τη βία όμως τι την προσδιορίζει;»
Για την επόμενη ημέρα του συλλόγου ο πρόεδρος του Πανελληνίου, Χάρης Παπαϊωάννου, είπε: «Το ζητούμενο είναι ποιοι έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν. Θα γίνουν εκλογές θα συσταθεί σε σώμα η νέα διοίκηση και ελπίζουμε να ενεργοποιηθούν περισσότερα μέλη. Εμείς τους ανθρώπους που έχουν εντιμότητα τους θέλουμε δίπλα μας. Δεν μπορώ να συνηθίσω να ζω σε ένα βούρκο και το αυτονόητο να το παίρνω ως επίτευγμα. Όσοι άνθρωποι μπορούν να συστρατευθούν είμαι μαζί τους».
Σε ερώτηση για το εάν έχει κατατεθεί υπόμνημα στο υφυπουργείο Αθλητισμού και στη ΓΓΑ, ο πρόεδρος απάντησε: «Έχει κατατεθεί το υπόμνημα και με αρκετά συνημμένα. Έγινε σε ένα κλίμα συνεργασίας η συνάντηση που είχαμε με την αθλητική ηγεσία. Είδαν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα του Πανελληνίου».
Για το θέμα της τοποθέτησης καμερών η κ. Σκόπα τόνισε: «Σχετικά με την τοποθέτηση των καμερών πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Καταγράφονται οι είσοδοι όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στείλαμε υλικό στην Αρχή προστασίας δεδομένων του πολίτη για να εγκριθεί. Υπάρχουν παραβιάσεις όσο ήταν κλειστός ο σύλλογος. Έσπασαν τζάμια. Εδώ το καλοκαίρι έρχονται 3.000 παιδιά στο καμπ. Οι γονείς δεν δικαιούνται να ξέρουν ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν;».
Για το τι γίνεται με το τμήμα μπάσκετ, ο Βασίλης Γκούμας επισήμανε: «Περιμένουμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 5 Οκτωβρίου».
Ως επίλογο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου, Χάρης Παπαϊωάννου, δήλωσε: «Θέλω να μάθει όλος ο κόσμος ότι είμαστε πρώτα απ΄ όλα Πανελλήνιοι. Αγαπάμε το σύλλογό μας, αγαπάμε τα παιδιά, αγαπάμε τον κόσμο. Η προσφορά είναι πολύ σημαντική. Θέλω να επισημάνω ότι είμαστε πέρα από κόμματα, πέρα από ιδεολογίες, πέρα από οποιαδήποτε φυλετική διάκριση. Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους σας πως έχουμε κάνει πράγματα, αλλά δεν τα διατυμπανίζουμε. Δεν είμαστε άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την εταιρική εικόνα τους. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να μαθαίνετε τι γίνεται, να ακούτε και τη δική μας πλευρά. Δώστε μας αυτή την ευκαιρία στην τόσο λάσπη που έχουμε δεχτεί τόσο καιρό να απαντήσουμε».