Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό εγκαινίασε μια τεράστια «δεξαμενή αποθήκευσης» βάθους 30 μέτρων στο μέγεθος 12 Ολυμπιακών πισίνων, που θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων ρύπανσης στον Σηκουάνα, καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και θα καταστήσει το ποτάμι κατάλληλο για κολύμβηση.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι μέχρι το 2025 ο Σηκουάνας να έχει λουόμενους, με τους Αγώνες του Παρισιού να ενισχύουν αυτόν τον στόχο, παρόλο που ορισμένοι αγώνες ακυρώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι καθώς δεν τηρήθηκαν τα πρότυπα υγείας μετά από σπάνιες έντονες βροχοπτώσεις και πρόβλημα αποχέτευσης.

Η πόλη έχει κατασκευάσει μια αποθηκευτική δεξαμενή ικανή να χωρέσει 46.000 κυβικά μέτρα λυμάτων για να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους ρύπανσης στον Σηκουάνα. Θα ξεκινήσει να λειτουργεί πριν από το τέλος του μήνα.

«Είναι ένα παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Θυμήσου όταν ήσουν 10 ετών, καθόσουν δίπλα σε μια λίμνη και ήθελες να κάνεις μια βουτιά», είπε η Ινταλγκό.

«Στο Παρίσι, το όνειρό μας ήταν να κάνουμε μπάνιο στο ποτάμι όπως έκαναν οι Παριζιάνοι πριν από 100 χρόνια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν τεράστια ώθηση σε αυτό το έργο».

Το νερό θα εξετάζεται καθημερινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα είναι ασφαλές για το τρίαθλο και την ανοιχτή κολύμβηση στον Σηκουάνα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 26 Ιουλίου.

Μόλις συλλεχθεί η βροχή θα μεταφέρεται μέσω μιας σήραγγας κάτω από το σιδηροδρομικό σταθμό σε μια μονάδα επεξεργασίας. Όταν το νερό πληροί τα απαιτούμενα υγειονομικά κριτήρια θα χύνεται στο Σηκουάνα.

Ο πρώην δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Σιράκ το 1988 υποσχέθηκε ότι θα κολυμπούσε στον Σηκουάνα «παρουσία μαρτύρων».

Η σημερινή δήμαρχος Αν Ινταλγκό πρόκειται να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, αν και οποιαδήποτε ατυχία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα θεωρηθεί ως οπισθοδρόμηση.

«Είναι μια φανταστική κληρονομιά για τους Παριζιάνους», δήλωσε ο Τόνι Εστανγκέ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024.

«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από τη λεκάνη (με τους Ολυμπιακούς Αγώνες), αλλά το κάναμε για να βελτιωθεί δραματικά το περιβάλλον και η ποιότητα του νερού».