Του Θοδωρή Δεσποίνη

Το νέο έτος  μπήκε άσχημα για την οικογένεια της πυγμαχίας που θρηνεί τον χαμό του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης Βασίλη Τόπαλου. Το μοιραίο έλαβε χώρα σε αγώνα προπόνησης, το λεγόμενο σπάρινγκ, και πυροδότησε πολύ κουβέντα για το κατά πόσο είναι ασφαλές το άθλημα της πυγμαχίας. O καταλληλότερος άνθρωπος να ξεδιαλύνει τα όποια σύννεφα δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Ντουμάζιο προπονητή της εθνικής ομάδας πυγμαχίας που μίλησε έξω από τα δόντια στο zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Tελικά το σπάρινγκ είναι επικίνδυνο;

«To σπάρινγκ είναι προσημείωση του αγώνα και γίνεται συνήθως πριν τους επίσημους αγώνες για να τεστάρουμε τους αθλητές μας. Πρέπει να σου πω ότι αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας των αθλητών και φυσικά δεν είναι επικίνδυνο από την στιγμή που διεξάγεται με τους κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις».

-Άρα για να είναι ασφαλές πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να έχουμε ένα ασφαλές σπάρινγκ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τρεις καθοριστικούς  παράγοντες: Την ηλικία των αθλητών, την κατηγορία βάρους τους και τέλος το αγωνιστικό τους επίπεδο. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω «ζευγαρώνουμε» τους αθλητές πιο δίκαια για να έχει το σπάρινγκ  ουσία και να κερδίσουν και οι δύο αθλητές εμπειρία. Εδώ να σημειώσω ότι στο χώρο του sparring πρέπει να βρίσκεται γιατρός, πιστοποιημένος διαιτητής από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α) και φυσικά οι προπονητές των αθλητών που θα αγωνιστούν.  Οι αθλητές πρέπει να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό στον οποίο περιλαμβάνεται κάσκα, μασέλα, σπασουάρ και γάντια μεγαλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στους αγώνες».

-Με το χέρι στην καρδιά πιστεύεις ότι η ομοσπονδία έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατέψει τον Βασίλη Τόπαλο;

«Η Ομοσπονδία έχει πρώτο μέλημά της την υγεία των αθλητών της, αλλά δυστυχώς για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχε καμία ενημέρωση ότι ο αθλητής της Εθνικής μας Ομάδας θα παραβρεθεί στο συγκεκριμένο γυμναστήριο για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Αν είχε γνώση θα έπραττε αναλόγως με βάση το πρωτόκολλο. Ενημερωθήκαμε μία ημέρα μετά το τραγικό συμβάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία η ομοσπονδία για να τιμήσει την μνήμη του αδικοχαμένου αθλητή;

«Από την μεριά  μας το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι στην μνήμη του Βασίλη θα πραγματοποιούμε κάθε χρόνο διεθνές τουρνουά με το όνομα «Βασίλης Τόπαλος», καθώς επίσης θα δίνουμε μία υποτροφία στο ΤΕΦΑΑ για έναν φοιτητή της επιλογής μας».

-Μήπως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;

«Εάν αποφασίσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας θα τα εφαρμόσουμε και εμείς, καθώς το πρωτόκολλο είναι ίδιο για όλη την παγκόσμια οικογένεια της ερασιτεχνικής πυγμαχίας».

-Στα Μ.Μ.Ε πρόσφατα ακούγεται έντονα ότι η πυγμαχία είναι επικίνδυνο άθλημα…

«Η πυγμαχία είναι ένα ασφαλέστατο σπορ. Δυστυχώς παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες μία επιθετική συμπεριφορά προς το άθλημα και πραγματικά λυπάμαι. Δεν θα πρέπει να στιγματίσουμε ένα άθλημα στο οποίο πρώτο μέλημα είναι η υγεία των αθλητών και έχει πολλά μέτρα προστασίας τους. Καθημερινά εξασκούνται χιλιάδες παιδιά ανά την υφήλιο και να μην ξεχνάμε ότι το 2022 οι Έλληνες αθλητές μάς φέρανε συνολικά δύο Παγκόσμια Μετάλλια, 15 Πανευρωπαϊκά μετάλλια και ένα μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό!»

-Σκέφτομαι ότι με αυτά που ακούν θα ανησυχούν και οι γονείς των αθλητών…

«Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τα παιδιά τους εφόσον γνωρίζουν και ελέγχουν ότι το σωματείο που πηγαίνουν το παιδί τους είναι πιστοποιημένο και ο προπονητής είναι και αυτός πιστοποιημένος από την Γ.Γ.Α. Εμείς οι προπονητές έχουμε τα παιδιά μας στην πυγμαχία και αυτή πιστεύω ότι είναι η καλύτερη απάντηση προς όλους τους συκοφάντες.  Το άθλημα της πυγμαχίας είναι το τελευταίο στην λίστα με θανάτους και τραυματισμούς, αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και πιστεύω ότι το ρινγκ είναι μία μικρογραφία της ζωής που προετοιμάζει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τον κόσμο».

-Βλέπουμε πολλά γυμναστήρια που έχουν ρινγκ, σάκους, γάντια και διδάσκουν πυγμαχία. Όλα αυτά ελέγχονται με κάποιο τρόπο;

«Δυστυχώς είναι πολλά γυμναστήρια στο χώρο και «προπονητές» χωρίς διπλώματα και άδειες. Σε αυτή την κατεύθυνση και θέλοντας να ελέγξουμε την κατάσταση έχουμε σχεδιάσει Σχολή Προπονητών Γ’ επιπέδου για να βελτιώσουμε τις γνώσεις και να πιστοποιήσουμε τους προπονητές που ασχολούνται ήδη χωρίς να έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Επίσης, τα σωματεία που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να καλλιεργήσουν το άθλημα της πυγμαχίας πλέον αναγνωρίζονται μέσω συγκεκριμένου πρωτοκόλλου από την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας με γνώμονα  πάντα να αναπτυχθεί σωστά το άθλημα ακόμα και στο πιο μικρό χωριό της Ελλάδας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης