Ο Τεό Λοράντος δεν είναι άνθρωπος που φοβάται τις προκλήσεις. Το έχει αποδείξει στο παρελθόν, το επιβεβαίωσε και τώρα, αποδεχόμενος την πρόταση της ΚΟΕ να αναλάβει την εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών, μόλις ένα μήνα πριν το κρισιμότερο ραντεβού της τετραετίας, το προ-ολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης (8-15 Μαρτίου). Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός ξεκίνησε ήδη δουλειά με 16 παίκτριες και δηλώνει απόλυτα προσηλωμένος στο μεγάλο στόχο, την επιστροφή της εθνικής γυναικών μετά από 12 χρόνια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Δεν κοιτάμε το παρελθόν, συγκεντρωνόμαστε μπροστά», είναι το σύνθημά του, ενώ εκφράζει την πίστη του στις δυνατότητες των αθλητριών και στη δική του δυνατότητα να αλλάξει πράγματα στην ομάδα, έστω και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, κατά τη σημερινή media day της εθνικής, ο Λοράντος αποκάλυψε ότι χρειάστηκε μόλις λίγες ώρες, από τη στιγμή που του έγινε η πρόταση από τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, για να πει το «ναι». «Δεν αισθάνομαι άνθρωπος ειδικών αποστολών», υπογράμμισε, αν και παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της συνεργασίας, αφού -καταρχήν τουλάχιστον- έχει αναλάβει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αποκλειστικά για το προ-ολυμπιακό τουρνουά. «Εγώ ανέλαβα την αποστολή να πάω την ομάδα μέχρι το προ-ολυμπιακό, από κει και πέρα θα αποφασίσουν άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο είναι ένας στόχος που αφορά όλη την ελληνική υδατοσφαίριση. Είμαι εδώ για να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και θεωρώ ότι έχω τις δυνατότητες. Υπάρχει μία ομάδα με πολύ σπουδαίες αθλήτριες, με μεγάλες ικανότητες και νομίζω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο μας», δήλωσε αρχικά ο 49χρονος τεχνικός και συνέχισε: «Ο προπονητής είναι τόσο καλός, όσο καλοί είναι οι παίκτες. Θεωρώ ότι οι παίκτριες είναι καλές, έχουν κάνει προεργασία στους συλλόγους τους και πιστεύω ότι κι εγώ μπορώ να τις βοηθήσω αρκετά. Η επιτυχία με την αποτυχία είναι πολύ κοντά. Δεν κοιτάω το παρελθόν, δεν με ενδιαφέρει τι έγινε πριν 5-6 ημέρες. Έχουμε συγκεντρωθεί μπροστά».

Αναφερόμενος στην ψυχοφθόρο διαδικασία του προ-ολυμπιακού τουρνουά, όπου ουσιαστικά ένα παιχνίδι (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ημιτελικός απέναντι σε Ολλανδία ή Ιταλία) κρίνει τη δουλειά μιας ολόκληρης τετραετίας, ο Λοράντος τόνισε: «Έχω περάσει σαν παίκτης τη διαδικασία του προ-ολυμπιακού τουρνουά και πιστεύω ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση. Δεν με ενδιαφέρει η κλήρωση, δεν με ενδιαφέρουν οι άλλες ομάδες, κοιτάμε τη δική μας ομάδα. Μιλάμε για δουλειά 20 ημερών, να προετοιμαστούμε πνευματικά και σωματικά ώστε να είμαστε έτοιμοι. Οι παίκτριες είναι σπουδαίες, το διαπιστώνω και μέσα στο νερό και δεν το λέω για να τους τονώσω την ψυχολογία. Δεν είχα ξανασυνεργαστεί μαζί τους, αν και κάποιες τις ξέρω από πολύ μικρές, θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχει διαφορά αν μιλάμε για αθλητές ή αθλήτριες».

Η εθνική γυναικών στις δύο τελευταίες μεγαλες διοργανώσεις (το Παγκόσμιο της Γκουανγκζού και το Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης) έδειξε να έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες παραδοσιακές δυνάμεις του γυναικείου πόλο. Πέρα από το (υπαρκτό) ψυχολογικό ζήτημα, υπάρχει και το καθαρά αγωνιστικό, για το οποίο ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής αρκέστηκε να πει ότι «… θεωρώ ότι μπορώ να αλλάξω αρκετά πράγματα και τα κορίτσια έχουν τις δυνατότητες να τα αφομοιώσουν, όλα όμως θα φανούν μέσα στο νερό».

Σε ερώτηση για το πώς θα τιθασεύσει ο ίδιος τον (συχνά) εκρηκτικό χαρακτήρα του, ο Τεό Λοράντος απάντησε γελώντας: «Είναι το αδύναμό μου σημείο. Καλούμαι να το διαχειριστώ και πιάνω τον εαυτό μου πολλές φορές να είμαι αρκετά… μαλθακός», για να προσθέσει πιο σοβαρά: «Δεν έχει να κάνει, οι αθλήτριες είναι 100% επαγγελματίες και συμπεριφέρονται έτσι».

Ο 49χρονος τεχνικός δήλωσε ακόμη ότι έχει συνεχή επαφή με τον προκάτοχό του, Γιώργο Μορφέση, αλλά και συνεργασία με τους σωματειακούς προπονητές των αθλητριών. «Οι συνεργασίες είναι κάτι βασικό, χωρίς συνεργασία δεν μπορείς να πετύχεις κάτι», τόνισε και πρόσθεσε με έμφαση: «Ο στόχος είναι ένας και δεν θα επικαλεστώ καμία δικαιολογία, έτσι είναι ο χαρακτήρας μου».

Όσο για την προσαρμογή του σε μία γυναικεία ομάδα, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα είχε δουλέψει μόνο με άνδρες, ο Λοράντος επισήμανε: «Ακούω και βλέπω τις αθλήτριες χωρίς να με καταλαβαίνουν. Είναι κανόνας γενικότερα, ότι για να μείνεις στις επάλξεις πρέπει να μη χάσεις το σφυγμό της νεολαίας. Αν χάσεις το σφυγμό, έχεις χάσει το παιχνίδι, γιατί τα πράγματα εξελίσσονται και πράγματα που παλιότερα θεωρούνταν δεδομένα, πλέον δεν είναι. Έχουν αλλάξει οι εποχές και οι συμπεριφορές, όποιος είναι έξυπνος το αντιλαμβάνεται και δεν πάει κόντρα. Δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε τους κοινωνικούς παράγοντες».

Σχετικά με την προετοιμασία της εθνικής ως την Τεργέστη, ο Τεό Λοράντος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να έρθει στην Αθήνα για κοινές προπονήσεις το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κίνας, ενώ έχουν προγραμματιστεί και δύο φιλικά με τη Ρωσία, μία ημέρα πριν την επίσημη αναμέτρηση των δύο ομάδων (25/2) για τα προκριματικά του World League επί ρωσικού εδάφους.

Στο τεχνικό επιτελείο εντάχθηκαν, ως συνεργάτιδες του Τεό Λοράντου, δύο αθλήτριες που έχουν γράψει ιστορία με το εθνόσημο στο σκουφάκι. Η πρώην αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Αντιγόνη Ρουμπέση, υπογράμμισε στις δηλώσεις της: «Ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέραν του να πραγματοποιήσουμε ένα στόχο, καθώς η γυναικεία ομάδα δεν έχει καταφέρει να λάβει μέρος στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό και όλη μας την ψυχή για να πάνε όλα καλά. Δεν κοιτάμε τίποτα άλλο πέρα από το στόχο μας».

Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης της Αθήνας και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στη Σανγκάη, είχε κλείσει την καριέρα της στην εθνική με δάκρυα στα μάτια, μετα την ήττα στα πέναλτι από τη Ρωσία στο προ-ολυμπιακό τουρνουά του 2016 και τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Τώρα, επιστρέφει από άλλο πόστο, αλλά και πάλι σε μία αντίστοιχη διοργάνωση. «Το είχα σκεφτεί κι εγώ αυτό», απαντά στη σχετική επισήμανση και προσθέτει: «Ήθελα να κλείσω την πορεία μου σαν αθλήτρια με μία Ολυμπιάδα, αλλά γιατί να μην το κάνω σαν βοηθός προπονητή».

Η Φιλιώ Μανωλιουδάκη αποχώρησε από την ενεργό δράση στο τέλος της περσινής σεζόν και τώρα επιστρέφει στις… επάλξεις και στην εθνική ομάδα, από την οποία είχε σταματήσει μετά το Παγκόσμιο του 2017. «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε όλοι θετική σκέψη και είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Σίγουρα στην Τεργέστη θα αντιμετωπίσουμε καλές ομάδες, έτσι είναι τα προ-ολυμπιακά τουρνουά, πάντα κάποια καλή ομάδα θα μείνει απ΄έξω. Εμείς θέλουμε να είμαστε συγκεντρωμένες και να κοιτάμε το στόχο μας, να μην παρεκκλίνουμε από άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και να μείνουμε σε αυτό που έχουμε μάθει να κάνουμε: να δουλεύουμε και να κοιτάμε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε», δήλωσε η επί σειρά ετών διεθνής αθλήτρια, που υπογράμμισε ότι έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες, «σε μεγάλο ποσοστό», να… σκοτώσει την παίκτρια μέσα της. «Κι εγώ πολλές φορές παραξενεύομαι με τον εαυτό μου, αλλά ναι, είμαι σε καλό δρόμο», κατέληξε η τέως αρχηγός του Ολυμπιακού.