Η Λιν Γιου Τινγκ είναι η δεύτερη intersex αθλήτρια που συμμετέχει φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που έχει συζητηθεί έντονα τις τελευταίες μέρες, καθώς και οι δύο μποξέρ αγωνίζονται στην πυγμαχία γυναικών, κάτι που ορισμένοι θεωρούν «άδικο».
Η 28χρονη, με καταγωγή από την Ταϊβάν, νίκησε την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, μετά από τρεις γύρους, τη Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα, 22 ετών από το Ουζμπεκιστάν, και απέχει πλέον μόνο μία νίκη από ένα εγγυημένο Ολυμπιακό μετάλλιο.
Η Τουρντιμπέκοβα, όπως και η Ιταλίδα Καρίνι που αντιμετώπισε την Πέμπτη την intersex Ιμάνι Κέλιφ, κατέβηκε από το ρινγκ, όταν τέλειωσε ο αγώνας, με δάκρυα στα μάτια. Η σύγκρουση μεταξύ της 28χρονης Λιν και της Τουρντιμπέκοβα προκάλεσε επίσης διαμάχη, γιατί και η Λιν απέτυχε σε τεστ καταλληλόλητας φύλου, πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ωστόσο, τόσο η Λιν, όσο και η Κέλιφ, έχουν πάρει κανονικά άδεια από τη ΔΟΕ ώστε να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι δύο αθλήτριες είναι τρανς, καθώς φαίνεται να γεννήθηκαν, να μεγάλωσαν και να ζουν ως γυναίκες, παρά τις όποιες παραλλαγές μπορεί να παρουσιάζει το σώμα τους σε σχέση με ένα τυπικό γυναικείο σώμα.
«Η Λιν ήταν εγγεγραμμένη γυναίκα κατά τη γέννησή της», ανέφερε η δημοτική σύμβουλος της Νέας Ταϊπέι, Τσο Κουάν-Τινγκ, σε ανάρτησή της στο Facebook την Τετάρτη, εξηγώντας πως ο εθνικός αριθμός ταυτότητάς της αρχίζει με «2», τον προσδιορισμό για τις γυναίκες, ενώ οι άνδρες λαμβάνουν το «1». Ο αριθμός δεν μπορεί να τροποποιηθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση της πόλης Hsinchu.
Ποια είναι η Λιν Γιου Τινγκ – Πώς αποφάσισε να γίνει πυγμάχος
Για την 28χρονη πυγμάχο από την Ταϊβάν η απόφασή της να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα «γεννήθηκε» από την ανάγκη της να προστατέψει τη μητέρα της. Σε συνέντευξή της στο Liberty το 2013, η Γιου Τινγκ αποκάλυψε ότι ασχολήθηκε με το άθλημα στα 17 της χρόνια, για να προστατεύσει τη μητέρα της από την κακοποίηση που δεχόταν από τον πατέρα της.
Ο προπονητής της, Zeng Ziqiang, δήλωσε ότι η Λιν έμαθε πυγμαχία επειδή λυπόταν τη μητέρα της που έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού επανειλημμένα από τον σύζυγό της.
Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Νέων Γυναικών, της δόθηκε εκπαιδευτική υποτροφία ύψους 40.000 δολαρίων Ταϊβάν, τα οποία η ίδια έδωσε στη μητέρα της, για να στηρίξει την οικογένειά της. Ο πατέρας της τις είχε πια εγκαταλείψει…
Η Λιν αποκάλυψε επίσης ότι εμπνεύστηκε να ασχοληθεί με την πυγμαχία αφού παρακολούθησε κινούμενα σχέδια και βασικά το αγαπημένο της «The First Divine Fist», μια δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων στην Ταϊβάν. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού αγοριού που δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο και στη συνέχεια συναντά έναν διάσημο πυγμάχο, τον Mamoru Takamura, ο οποίος του μαθαίνει πώς να πυγμαχεί. Έτσι γίνεται πρωταθλητής.
Η Λιν δήλωσε ότι βλέποντας το εν λόγω Manga «ενδιαφέρθηκε για την πυγμαχία», αν και στην αρχή χρειάστηκε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της μητέρας της, η οποία ανησυχούσε ότι θα παρεμπόδιζε τις σπουδές της.
Αφού πήρε μέρος στο Ασιατικό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας, κερδίζοντας το χρυσό το 2017 και το 2019, πήρε μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 στο Τόκιο, όπου έχασε, στη φάση των 16. Είναι επίσης δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά πέρυσι αποκλείστηκε από τη διοργάνωση γυναικών στο Νέο Δελχί, αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας φύλου της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας. Ήρωάς της είναι ο θρυλικός Ουκρανός πυγμάχος Βασίλι Λοματσένκο, δύο φορές Ολυμπιονίκης.