Το άθλημα που «χτυπήθηκε» περισσότερο από το ναυάγιο και την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, ήταν η ιστιοπλοΐα. Το άθλημα που έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας στην Ελλάδα, ταλαιπωρείται όσο κανένα άλλο από τη ρύπανση, με πολλούς ομίλους να αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους ή να μεταφέρουν τις αγωνιστικές τους ομάδες σε μέρη που θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις προπονήσεις τους.

Ένας από τους πιο ιστορικούς ιστιοπλοϊκούς ομίλους της Αττικής, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιά (ΙΟΠ), με έδρα το Μικρολίμανο, έμοιαζε αβοήθητος τις πρώτες ημέρες του ναυτικού ατυχήματος. Ωστόσο οι άνθρωποι του δεν το βάζουν κάτω. Με συντονισμένες ενέργειες και με τη βοήθεια των ίδιων των αθλητών, βρίσκουν λύσεις, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η ιστιοπλοΐα ήταν και παραμένει ζωντανή, έτοιμη να βγάλει νέους πρωταθλητές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και προπονητής Ιστιοπλοΐας, Άκης Τσαρούχης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνοντας την εικόνα που υπάρχει αυτή στο άθλημα. Αναφέρθηκε στις λύσεις που κλήθηκε να δώσει ο όμιλος προκειμένου οι μικροί αθλητές να μην στερηθούν το υγρό στοιχείο, ενώ ευχήθηκε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καθαρισμού ώστε να σταματήσει να φοβάται ο κόσμος και να επιστρέψει στη θάλασσα αφού σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει ν` αφήσουμε την οικολογική αυτή καταστροφή να εξελιχτεί και σε αθλητική».

«Όσοι ασχολούνται με το χώρο της ιστιοπλοΐας, γνωρίζουν πως για τις αγωνιστικές ομάδες κάθε ώρα προπόνησης που χάνεται αναπληρώνεται πολύ δύσκολα. Ανεξάρτητα αν ο αθλητής ιστιοπλόος βρίσκεται επάνω σε σκάφος, υπάρχει επαφή με το υγρό στοιχείο και κατά συνέπεια και με την όποια ρύπανση. Το πετρέλαιο δεν είναι τοξικό ή μολυσμένο αλλά σίγουρα ο αθλητής δεν μπορεί να είναι συγκεντρωμένος στην προπόνησή του σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Παράλληλα, τα σκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης ταλαιπωρούνται με τις πίσσες και τους καθαρισμούς και έτσι η μετακόμιση μέχρι να τελειώσει η απάντησλη του πετρελαίου από το ναυάγιο, να ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί και να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς στον Σαρωνικό, κρίθηκε αναγκαία», είπε ο κ. Τσαρούχης αναφερόμενος στην υποχρεωτική… μετακόμιση των αγωνιστικών σκαφών από το Μικρολίμανο σε θάλασσες που δεν έχουν μολυνθεί (Πόρτο Ράφτη κ.α.).

Σχετικά με τις ακαδημίες ιστιοπλοΐας και τα φυτώρια για νέους ιστιοπλόους που συντηρούν πολλοί όμιλοι είπε πως «εκεί, οι απαιτήσεις είναι σημαντικά μικρότερες και έτσι και ο κίνδυνος έκθεσης στην πετρελαιοκηλίδα εξίσου μικρός. Για παράδειγμα, εκεί που μια προπόνηση αθλητικών ομάδων μπορεί να διαρκέσει και πέντε ώρες, το μάθημα των ακαδημιών είναι συνήθως δίωρο. Η κατεύθυνση που έδωσα στην ομάδα μου από τη πρώτη στιγμή της τραγωδίας σαν διευθυντής εκπαίδευσης του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, ήταν ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφήσουμε την οικολογική αυτή καταστροφή να εξελιχτεί και σε αθλητική. Σε μια χώρα που η ιστιοπλοΐα θα έπρεπε να κατέχει την ίδια θέση που έχει το σκι σε μια ορεινή χώρα της κεντρικής Ευρώπης, η ναυτική εκπαίδευση δεν πρέπει να σταματήσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άκης Τσαρούχης καθησυχάζει τους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν από τη συγκεκριμένη μόλυνση:

«Το sailing spot, είναι η πλατφόρμα εκπαίδευσης του ομίλου για παιδιά από 4 ετών μέχρι και ενήλικες. Από τις πρώτες μέρες μετά το ατύχημα είχαμε μαθητές μας ή γονείς να ρωτούν τι θα γίνει με τα μαθήματα, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε με λογική σε όλα. Για παράδειγμα ότι οι μαθητές είναι επάνω στα σκάφη και όχι μέσα στη θάλασσα, η έκθεση τους στο υγρό στοιχείο -και άρα η πιθανότητα να λερωθούν με πίσσα ή πετρέλαιο- είναι ελάχιστη, το πετρέλαιο όσο δυσάρεστη και αν είναι η επαφή μαζί του δεν είναι κάτι τοξικό ή μολυσμένο, κλπ.», είπε ο Τσαρούχης, ο οποίος εκτός από εκπαιδευτής, διαθέτει και αθλητικές περγαμηνές σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Σχετικά με τις λύσεις που κλήθηκε να δώσει ο σύλλογος προκειμένου να μην σταματήσει η επαφή των μικρών παιδιών με το υγρό στοιχείο και ως εκ τούτου να συνεχιστούν οι προπονήσεις αλλά και η εκπαίδευση, είπε:

«Πρώτο μας μέλημα είναι η εκπαίδευση στην ιστιοπλοΐα να είναι για όλους μια ευχάριστη εμπειρία. Έτσι, πέρα από λογικές απαντήσεις σε μαθητές και γονείς μαθητών, αναπροσαρμόσαμε το πρόγραμμά μας ώστε να μπορούμε να κάνουμε μάθημα και να βγαίνει ένα θετικό εκπαιδευτικό πρόσημο, ακόμα και από αυτά τα πρώτα δύσκολα Σαββατοκύριακα μετά την καταστροφή. Οργανώσαμε προπονήσεις μέσα σε μαρίνες που έχουν φράγμα στην είσοδό τους και άρα προστατεύονται, μεταφέραμε σκάφη για παιδιά και κάναμε μάθημα μέσα σε πισίνες και οργανώσαμε μάθημα, σε συνεργασία με τη Samsung που είναι τεχνολογικός μας συνεργάτης με μηχανήματα εικονικής πραγματικότητας ώστε να ?προπονηθούμε? στη στεριά».

Όμως και η εφευρετικότητα έχει κι ένα όριο. Για τον ιστορικό σύλλογο μπορεί να είναι αυτό; Μπορεί άραγε να υπάρξει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα της ναυτικής τραγωδίας;

«Σαν όμιλος έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο εφευρετικότητας και καινοτομίας και περιμένουμε να τελειώσουν όλες οι διαδικασίες ώστε ο κόσμος να σταματήσει να φοβάται και να γυρίσει στη θάλασσα. Ο Σαρωνικός είναι ένας υπέροχος στίβος που ζηλεύουν όλοι οι ξένοι που έρχονται να τρέξουν αγώνες εδώ. Ένα από τα πλεονεκτήματα του, είναι η φυσική του ικανότητα να καθαρίζει παρά τις πολλές οχλήσεις που δέχεται από τη πόλη μας σε αυτό το τομέα. Εμείς ήμασταν και θα είμαστε εκεί να διδάσκουμε το άθλημα που αγαπάμε. Και θα βρίσκουμε τρόπους να το κάνουμε, ότι και να γίνεται σεβόμενοι πάντα την ασφάλεια και την ευχαρίστηση που θέλουμε να παίρνει ο μαθητής μας από τη διαδικασία αυτή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης