Ο τρόπος που καλείται να αντιμετωπίσει η Έμα Ραντουκάνου τη φήμη της θα πρέπει να είναι ανάλογος των ικανοτήτων της στο τένις, αν θέλει να έχει διάρκεια η πρόσφατη και «παραμυθένια» επιτυχία της.

Η 18χρονη Βρετανίδα ξάφνιασε τον κόσμο του τένις με την απίθανη πορεία της μέχρι την κατάκτηση του US Open, σημειώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον αθλητισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αθωότητά της, σε συνδυασμό με τη νεανική πληθωρικότητα και το μεταδοτικό χαμόγελό της είχαν άμεσο αντίκτυπο στους θαυμαστές της, κάνοντας τους ειδικούς στο αθλητικό μάρκετινγκ να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει μία από τις πιο εμπορικές αθλήτριες στον κόσμο.

Φυσικά, η Ραντουκάνου δεν είναι η πρώτη έφηβη που κερδίζει έναν τίτλο Grand Slam και οι εμπειρίες άλλων αθλητριών που είχαν σημειώσει ανάλογες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι η ξαφνική φήμη δεν εξελίσσεται πάντα σε… ευλογία.

«Λέω συχνά ότι προετοιμαζόμαστε για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας απώλειας, αλλά συχνά δεν προετοιμαζόμαστε για επιτυχία», δήλωσε η Ντάρια Αμπράμοβιτς, αθλητική ψυχολόγος που συνεργάζεται με την Πολωνή Ιγκα Σβίατεκ, η οποία κέρδισε το Γαλλικό Όπεν σε ηλικία 19 ετών πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μεγαλύτερη πρόκληση από ψυχολογική άποψη, είναι η προσαρμογή στη νέα αυτή πραγματικότητα… όσον αφορά τη συνεργασία, τη χορηγία, την επιχειρηματική πλευρά των πραγμάτων».

Ο θρίαμβος της Σβίατεκ στο Γαλλικό Όπεν ήταν σχεδόν το ίδιο εκπληκτικός με αυτόν της Ραντουκάνου, αλλάζοντας τη ζωή της μέσα σε μια νύχτα, αφήνοντάς την να παλεύει να προσαρμοστεί στον χώρο των διάσημων και να συμβαδίσει με τις οικονομικές απαιτήσεις και τα μέσα ενημέρωσης.

Το πιο λαμπρό παράδειγμα, πάντως, είναι αυτό της Ναόμι Οσάκα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η επόμενη κυρίαρχη στο γυναικείο τένις από τότε που αναρριχήθηκε στη μεγάλη σκηνή με τον θρίαμβό της στο US Open το 2018. Η 23χρονη αγωνίζεται πλέον με θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία θεωρεί ότι προκλήθηκαν από το τεράστιο βάρος και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, πάντως, η Κέιτι Σπέλμαν, η οποία εκπροσωπεί πολλές σημαντικές τενίστριες, όπως η Σιμόνα Χάλεπ και Πέτρα Κβίτοβα, συμβούλευσε τη Ραντουκάνου να επικεντρωθεί στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, όσον αφορά τις δεσμεύσεις που δίνει στα μέσα ενημέρωσης. Επίσης, πρότεινε την εκπαίδευση της Ραντουκάνου απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την προσθήκη ενός έμπειρου ανθρώπου στην ομάδα της Ραντουκάνου που θα βοηθήσει την έφηβη να διαχειριστεί τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

To ευτύχημα για την Ραντουκάνου είναι ότι βρίσκεται σε… καλά χέρια, καθώς μάνατζερ της είναι ο Μαξ Έισενμπαντ, ο οποίος μετέτρεψε τη Μαρία Σαράποβα στην αθλήτρια με τα υψηλότερα κέρδη μετά την κατάκτηση του Wimbledon σε ηλικία 17 ετών, χωρίς να χάσει τα… μυαλά της.

Η προσπάθεια καθιέρωσης

Το σημαντικότερο όλων, στην περίπτωση της Ραντουκάνου, είναι να αλλάξει τη στάση της στο κορτ και να είναι προετοιμασμένη για την ετοιμότητα των αντιπάλων της.

«Οι αντίπαλοι θα είναι πλέον προετοιμασμένοι για το παιχνίδι της, θα προσπαθήσουν να βρουν την αδυναμία της στο γήπεδο, δεν θα εκπλαγούν με το επίπεδο ή τις τακτικές για παράδειγμα, αυτή είναι η δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι τώρα στο τένις σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε η Αμπράμοβιτς.

Αυτό σημαίνει ότι η καθιέρωση της στο χώρο των επιτυχιών, μετά τον πρόσφατο θρίαμβο της, μπορεί να πάρει χρόνο ή ακόμη και να μην έρθει ποτέ.

Η Σβίατεκ, για παράδειγμα, έφτασε σε έναν προημιτελικό Γκραν Σλαμ μετά τον θρίαμβό της στο Roland Garros, ενώ η Γελένα Οσταπένκο δεν πλησίασε ποτέ την επιτυχία που είχε στο French Open 2017.

Η νίκη της Μπιάνκα Αντρεέσκου επί της Σερένα Γουίλιαμς στον τελικό του US Open 2019 θεωρήθηκε σεισμικό γεγονός στο γυναικείο τένις, αλλά η Καναδή δεν έχει κερδίσει τίτλο WTA έκτοτε, αν και ο τραυματισμός την κράτησε εκτός από τη σεζόν 2020.

Ακόμα και η Γουίλιαμς, η οποία θεωρείται ως η κορυφαία τενίστρια, χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να κερδίσει το δεύτερο Γκραν Σλαμ της καριέρας της, μετά το πρώτο σε ηλικία 17 ετών, στο US Open του 1999.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης