Ένα δωρικό χοροθεατρικό δρώμενο θα αποτελέσει τον κορμό της Τελετής Έναρξης του 38ου Μαραθωνίου της Αθήνας. Η πρόβα της «Μάχης του Μαραθώνα», σε χορογραφία, σκηνοθεσία και έμπνευση της Αρτέμιδος Ιγνατίου πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο του Μαραθώνα, παρουσία της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα.
«Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόβα της ομάδας της κυρίας Ιγνατίου. Είμαι βέβαιη ότι θα παρακολουθήσουμε μια εντυπωσιακή και άρτια τελετή», τόνισε η κυρία Σακοράφα. Η Τελετή Έναρξης θα λάβει χώρα το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στις 12:30, στον Τύμβο του Μαραθώνα, και στο πλαίσιό της θα διεξαχθεί και λαμπαδηδρομία, η οποία θα εκκινήσει αμέσως μετά το δρώμενο. Η λαμπαδηδρόμοι θα καλύψουν απόσταση 5.000 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο έως την ιστορική αφετηρία της κλασικής διαδρομής.
Η βραβευμένη για το έργο της χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια των Τελετών Αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας διηύθυνε 30 επαγγελματίες ηθοποιούς και χορευτές του Χοροθεάτρου ART, οι οποίοι απέδωσαν -με έντονους συμβολισμούς- την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών.
«Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά μου που για δεύτερη φορά θα παρουσιάσω το δρώμενο της Τελετής Έναρξης του Μαραθωνίου, στο οποίο έχει προστεθεί η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου στην αφήγηση. Θα μας οδηγήσει με την ηρεμία της φωνής της στην αναπαράσταση της μάχης», τόνισε η κυρία Ιγνατίου και εξήγησε τι θα παρακολουθήσει το κοινό στην Τελετή: «Το δρώμενο εμπλουτίστηκε με πιο δυναμικές κινήσεις που δηλώνουν το αριθμητικό πλεονέκτημα των Περσών, αλλά και πόσο έξυπνα λειτούργησαν και νίκησαν οι Έλληνες. Θα τους δούμε να οπισθοχωρούν αντί να θριαμβεύουν για τη νίκη τους, καθώς έχουν πολλούς νεκρούς. Θα ακολουθήσει ένα τελετουργικό θρήνου από γυναίκες. Η κάθε μία από τις ασπίδες που αφήνουν οι γυναίκες στο χώμα αντιστοιχεί σε έναν νεκρό πολεμιστή, συμβολίζει το σώμα του. Τις αγκαλιάζουν σαν να ήταν ο πατέρας, ο αδερφός, ο σύζυγος, ο γιος τους».
«Η Μάχη του Μαραθώνα» συνεπήρε τα μέλη της ομάδας της χορογράφου, αλλά και τους επισκέπτες του μνημείου που αντιλήφθηκαν την πρόβα και την παρακολούθησαν με διακριτικότητα από απόσταση. «Μου προκάλεσαν εντύπωση τα κορίτσια που συμμετέχουν στο δρώμενο, καθώς μπήκαν βαθιά στο πνεύμα του ρόλου τους. Στα διαλείμματα παρατήρησα ότι δεν χαμογελούσαν. Τις ρώτησα τι έχουν. Είχαν επηρεαστεί από το θρήνο των γυναικών. Μετά, το τελετουργικό του θρήνου θα τις πλησιάσει μια γυναίκα με κλαδιά ελιάς, προκειμένου να τους υπενθυμίσει ότι οι Έλληνες θριάμβευσαν σε αυτή τη μάχη, ότι είναι ελεύθεροι και πρέπει να χαρούν τη νίκη τους. Θα ακολουθήσει η πορεία του ημεροδρόμου προς την Αθήνα. Εξαντλημένος θα αναφωνήσει “Νενικήκαμεν” και θα ξεψυχήσει», συμπλήρωσε η κυρία Ιγνατίου. Η υπέρβαση και η αυτοθυσία των λίγων απέναντι στους πολλούς θα αποτελεί παντοτινή πηγή έμπνευσης.
«Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι, χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν» (Λυκούργος, Κατά Λεωκράτους 109). Το επίγραμμα του λυρικού ποιητή Σιμωνίδη του Κείου θα ακουστεί -κατά την αφήγηση- από τα χείλη της ηθοποιού, Κατερίνας Λέχου. «Αμυνόμενοι υπέρ των Ελλήνων οι Αθηναίοι στον Μαραθώνα, συνέτριψαν τη δύναμη των χρυσοφόρων Περσών».
«Θα είμαι στην Τελετή λόγω της κυρίας Ιγνατίου, την οποία εκτιμώ και θαυμάζω πολύ για όσα με θέρμη έχει κάνει», είπε η κυρία Λέχου. Και επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε «ζωντανά» στον χρόνο γεγονότα όπως η ιστορική Μάχη του Μαραθώνα: «Μπορούν να συνδεθούν με το παρόν. Η μάχη λίγων Ελλήνων απέναντι στους πολυάριθμους Πέρσες μπορεί να μας εμπνεύσει σήμερα».
Η Άρτεμις Ιγνατίου τόνισε ότι στην Τελετή του 38ου Μαραθωνίου επέλεξε περισσότερους ηθοποιούς και λιγότερους χορευτές. «Οι κινήσεις μιας μάχης είναι μπρουτάλ. Οι κινήσεις των χορευτών χαρακτηρίζονται από τελειότητα. Αντιθέτως, στην αναπαράσταση πρέπει να αποδώσουμε σωστά τη σκληρότητα της μάχης».
Οι συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου
Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Ψειμάδας
Ενδυματολόγος: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Επιμέλεια Κειμένων: Κωνσταντίνα Βερυκίου
Αφήγηση: Κατερίνα Λέχου
Βοηθός Χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη
Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Νικολοπούλου
Κατασκευή πολεμικού εξοπλισμού: Σταύρος Βοσκάκης
Make up artist: Δήμητρα Σιδέρη
Πολεμιστές: Ευσταθίου Δαμιανός, Ιωάννου Πέτρος, Καραγιαννίδης Νίκος, Κορμπάκης Νίκος, Κουνέλλας Κωνσταντίνος, Λειβαθηνός Θέος, Λιοπυράκης Βαγγέλης, Μαρίνης Αργύρης, Μπαταγιάννης Άρης, Ράμιας Νεκτάριος, Σακκάς Μάριος, Σαμουρίδης Νίκος, Σίμος Γιάννης, Σπανάκης Μηνάς, Τσατσαρώνης Ηλίας, Χανικιάν Ουσίκ, Χατζηκυριάκος Γιώργος, Χατζησπύρου Ορφέας, Ψυλλάς Βασίλειος.
Γυναίκες στο τελετουργικό του θρήνου: Βουιδάσκη Κάλλια, Γκυρίνη Υρώ, Δεβετζή Κατερίνα, Κοσκινά Σοφία, Σαρλάνη Αίγλη, Λιαροπούλου Ισμήνη, Λυκοπούλου Λίνα, Πετρολέκα Γεωργία, Φονταίν Ναταλία.
Ημεροδρόμος: Ιωάννου Πέτρος.
Παρουσίαση εκδήλωσης: Αλέξης Κωστάλας.