Ερώτηση
Καλησπέρα
Παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα, όπως εμφανίζεται στο site του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/maps/recent.html), έχω παρατηρήσει δύο πράγματα που μου κινούν το ενδιαφέρον.
Δεν έχει σημειωθεί ισχυρή σεισμική δόνηση (άνω των 6 R) στη χώρα από τα μέσα του 2009. Αυτή ήταν και η μοναδική για ολόκληρο το 2009. Ουσιαστικά, μετά την έξαρση του πρώτου 6μηνου του 2008, από τις 17/07/08, έχει γίνει μόνο ένας σεισμός στις 06/07/09 μεγέθους 6,2 R. Επιπλέον, το πιο σημαντικό γεγονός μετά από αυτό του Ιουλίου 2009, είναι ο σεισμός 5.7R τον 11/2009.
Λαμβάνοντας υπ ‘ όψιν τις αναφορές περί συσσωρεύσεων ενέργειας, θα μπορούσε αυτή η «ησυχία» ισχυρών σεισμικών γεγονότων να θεωρηθεί «ύποπτη» για το διάστημα που διανύουμε;
Απάντηση
Η παρατήρησή σας σχετικά με τη γενικότερη σεισμική ησυχία όλου του ελληνικού χώρου το τελευταίο καιρό θα πρέπει να εκτιμηθεί σε μικρότερη κλίμακα, ώστε να μπορέσετε να δείτε τη συμπεριφορά συγκεκριμένων ρηγμάτων ή σεισμοτεκτονικών τμημάτων.
Η έρευνα σχετικά με τη θεωρία της σεισμικής ησυχίας και των σεισμικών κενών ξεκίνησε το 1965 από τον Fetotov και, με λίγα και απλά λόγια, μας λέει ότι η πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού σε συγκεκριμένο τμήμα της λιθοσφαιρικής πλάκας γίνεται μεγαλύτερη, όσο μεγαλύτερο γίνεται το χρονικό διάστημα από τον προηγούμενο σεισμό σε αυτό το τμήμα.
Από μελέτες σε συγκεκριμένα ρήγματα προκύπτει ότι πολλά από αυτά που έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα να σπάσουν έχουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να σπάσουν στο άμεσο μέλλον.
Άλλοι ερευνητές, μελετώντας μεγαλύτερα τμήματα ή περιοχές, έχουν επίσης διαπιστώσει και το αντίθετο, δηλαδή αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης ισχυρού σεισμού, όταν έχει προηγηθεί ισχυρός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτές οι μελέτες χρησιμοποιούν σεισμικούς καταλόγους αρκετών δεκάδων χρόνων, για να καθορίσουν τον ρυθμό σεισμικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές ή ρήγματα, και αυτό είναι ένας δείκτης των τάσεων που ασκούνται εκεί.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Γεράσιμος Χουλιάρας