Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του εντεταλμένου ερευνητή σεισμολογίας, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Υπάρχει πρόοδος στη σεισμολογία και πολιτική προστασία στην Ελλάδα;

Ερώτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε φορά που γίνεται στη χώρα μας ένας μεγάλος σεισμός με ανθρώπινες απώλειες αλλά και τεράστιες καταστροφές, η Πολιτεία αποδεικνύεται όχι απλά ανεπαρκής, αλλά μοιάζει και να εκπλήσσεται λες και η Ελλάδα έχει τη σεισμικότητά της… Γερμανίας.

Και κάθε φορά, πάνω από τα πτώματα και τα ερείπια έρχεται να μας δώσει νέους όρκους, ότι στο μέλλον θα κάνει αυτό και το ένα και το άλλο και κάθε νέος σεισμός μάς αποδεικνύει ότι τίποτα τελικά δεν είχε αλλάξει.

Η ερώτησή μου είναι απλή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, το 2010, πόσο έτοιμη είναι η ελληνική Πολιτεία να αντιμετωπίσει (το απευχόμαστε όλοι) έναν ή περισσότερους νέους σεισμούς σε αστικές περιοχές ή πάλι θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή και θα ακούμε και υπουργικές δηλώσεις για τον «Στρατηγό Εγκέλαδο».

Επίσης, έχει αλλάξει η νομοθεσία, ώστε κάθε κατασκευαστής να είναι για πάντα υπεύθυνος για το οικοδομικό κατασκεύασμά του ή πάλι μετά από μερικά χρόνια δεν θα φέρει καμία ευθύνη, αν αυτό καταρρεύσει και πάλι θα έχουμε δικολαβικά συγχωροχάρτια;

Με λίγα λόγια, τι αλήθεια άλλαξε για την Πολιτεία από τον τελευταίο σεισμό της Πάρνηθας;

Ευχαριστώ Παύλος Κ.

Απάντηση

Δεν μπορώ να ασκήσω κριτική σε πολιτικό επίπεδο από αυτήν τη στήλη. Όμως, από τον σεισμό της Πάρνηθας, πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο στη σεισμολογία τα τελευταία 10 χρόνια.

Εργάζομαι στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μπορώ να πω ότι από τότε έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι σεισμολογικοί σταθμοί στη χώρα μας και έχει δημιουργηθεί το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο που έδωσε τη δυνατότητα στους σεισμολόγους του Αστεροσκοπείου Αθηνών και των Παν/μιων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών να έχουν άμεση πρόσβαση στα σεισμολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την άμεση παρακολούθηση και πληροφόρηση της πολιτείας.

Επίσης, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει κάνει σοβαρά βήματα με ενημερωτικές ημερίδες σε σχολεία, όπως παράλληλα κάνει και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης σε φορείς του Δημοσίου (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κτλ).

Παραμένει, όμως, προβληματικός ο τομέας των προσεισμικών ελέγχων σε κτίρια και υποδομές, γιατί και εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και κονδυλίων.

Κάποτε, είχα προτείνει τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων πολιτικών μηχανικών που θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό το τομέα, αλλά μπήκα σε «ξένα χωράφια» και το Τεχνικό Επιμελητήριο τελικά είναι αυτό που πρέπει να αναλάβει τον συντονισμό αυτού του τομέα.

Τελικά, πρέπει να επισημάνω τη συμβολή της Παιδείας και της έρευνας στον τομέα της πρόληψης αλλά όλοι ξέρουμε την απάντηση που συνήθως δίνεται από τα οικονομικά επιτελεία του Κράτους: «υπάρχει οικονομική κρίση και περιορισμένα κονδύλια»!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης