Ερώτηση
Κύριε Χουλιάρα, θα μπορούσατε να μας δώσετε μια λογική εξήγηση για τους συνεχόμενους σεισμούς που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Ναυπάκτου και ποιο από τα ρήγματα είναι σε διέγερση και έχουμε τόσους σεισμούς μετρίου μεγέθους στην περιοχή μας;
Ο κόσμος εδώ είναι ανάστατος, καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση περί του γεγονότος!
Φιλικά Δημήτρης
Απάντηση
Η σεισμική διέγερση στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου άρχισε στις 18 Ιανουαρίου με τον ισχυρό σεισμό με τοπικό μέγεθος 5.2 Ρίχτερ και λίγες μέρες αργότερα στις 22 Ιανουαρίου είχαμε έναν εξίσου ισχυρό σεισμό με τοπικό μέγεθος 5.1 Ρίχτερ.
Αυτοί οι «δίδυμοι» σεισμοί είχαν επίκεντρα ανατολικά της Ναυπάκτου, κοντά στο Ευπάλιο και εκατοντάδες μικρότεροι σεισμοί ακολούθησαν τις πρώτες δέκα ημέρες, όπως φαίνεται από τον χάρτη σεισμικότητας του εργαστηρίου σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και πρόσφατα σημειώνεται μια μετανάστευση αυτής της ασθενούς σεισμικότητάς προς τα βορειοανατολικά.
Σας παρουσιάζω τον χάρτη σεισμικότητας της τελευταίας εβδομάδας του Ευρωπαϊκού σεισμολογικού κέντρου και όπως φαίνεται τα επίκεντρα βρίσκονται βόρεια της Ναυπάκτου.
Από το παρελθόν γνωρίζουμε ότι η περιοχή της Ναυπάκτου χαρακτηρίζεται από πλούσια σεισμική δραστηριότητα για αρκετούς μήνες όταν διεγείρεται και έχει δώσει τους εξής ισχυρούς σεισμούς:
1. 551 μ. χ 6.6R
2. 1703 – 6.1 R
3. 1714 – 6.3 R
4. 1756 – 6.8 R
5. 1769 – 6.8R
6. 1831 – 6.0R
7. 1909 – 6.2R
8. 1917 – 6.0R
Σας υπενθυμίζω όμως πως τα μεγέθη αυτών των ιστορικών σεισμών είναι επιφανειακά και αυτά είναι κατά 0,5 μονάδες της κλίμακας Ρίχτερ μεγαλύτερα από τα τοπικά μεγέθη που δίνονται στις σημερινές ανακοινώσεις των σεισμών από το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Γεράσιμος Χουλιάρας