Το blog του Παρατηρητηρίου Σεισμών ανανεώθηκε και καθημερινά οι αναγνώστες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας zougla.gr μπορούν άμεσα να ενημερώνονται, να παρακολουθούν διαδραστικούς χάρτες και σεισμογράφους ανά περιοχή και να παραθέτουν τις ερωτήσεις τους, όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Μ’ ένα κλικ, ο κάθε χρήστης, μέσω της ειδικής φόρμας του «Παρατηρητηρίου», «Επικοινωνήστε μαζί μας», αποστέλει την ερώτησή του και η επιστημονική ομάδα του Δρ. Γ. Χουλιάρα, Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας Ε.Α.Α, θα απαντά στους πολίτες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: Interactive: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα

Ερώτηση

Πολλά λέγονται για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι μετά τον σεισμό της Κρήτης το περασμένο Φθινόπωρο του 2013, ξεκίνησε μία σειρά σεισμών κυκλικά σε όλη την Ελλάδα, τη Φθιώτιδα τη Κεφαλονιά τη Βόλβη τη Σαμοθράκη και το Λεωνίδιο. Τώρα και στο Ρίο-Αντίρριο.

Είναι αλήθεια επίσης πως κάθε φορά βάση των παρατηρήσεων από παλιές χρονιές, ότι κάθε φορά που έχουμε τόσους πολλούς σεισμούς ένας από αυτούς χτυπάει και στη στεριά. Μάλλον όμως τη γλιτώνουμε, καθώς όλα τα ρήγματα που δίνουν πολύ ισχυρούς σεισμούς είναι στη θάλασσα, πέραν της Κεφαλονιάς και της Φθιώτιδας. Τυχεροί λοιπόν. Ας λάβουμε μέτρα όμως διότι ξέρω κτήρια στη Θεσσαλονίκη που είναι κόκκινα και λάδωσαν να τα κάνουν κίτρινα ώστε να μη κατεδαφιστούν το 1978. Γι’αυτό τι πρέπει να γίνει;

Ευχαριστώ Νίκος

Απάντηση

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να καταγράφονται καθημερινά πολλά μικρά και ασθενή σεισμικά γεγονότα, των οποίων τα μεγέθη κυμαίνονται από 0,8 έως 2,5 Richter σε διάσπαρτη χωρική κατανομή του Ελληνικού χώρου περιοχών που εδρεύουν σεισμικές ζώνες ρηγμάτων. Η εκδήλωση των περισσότερων σεισμών είναι αποτέλεσμα της παρουσίας ρηξιγενών ζωνών (ρήγματα) τα οποία δημιουργούνται από την παραμόρφωση του Ελληνικού χώρου λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών (σύγκλιση της Ευρασιατικής πλάκας με την Αφρικανική).

Η συχνότητα και το μέγεθος των σεισμικών γεγονότων καθορίζει την σεισμικότητα μιας περιοχής και γι αυτό το λόγο η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη στον κόσμο. Η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα παρουσιάζει χρονικά παράθυρα (από μήνα έως έτη) με ιδιαίτερα αυξημένες διάσπαρτες σεισμικές εκδηλώσεις σημαντικών μεγεθών (σεισμικές εξάρσεις μεγέθους Μ>5 Richter). Αντίστοιχη χρονική περίοδος, σημαντικής σεισμικής έξαρσης στον Ελληνικό χώρο είναι και αυτή που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο (βλ. εικόνα). Στον χάρτη απεικονίζονται οι σεισμοί μεγέθους Μ>5.0 που εκδηλώθηκαν το χρονικό διάστημα 1/9/2013 έως 24/9/2014.

Ωστόσο, απαραίτητο είναι να τηρούνται όλοι οι κανονισμοί των αρμόδιων φορέων, τακτικοί έλεγχοι των κτισμάτων κυρίως για τις περιοχές που έχουν σοβαρά πληγεί προκειμένου να προστατευόμαστε από το φυσικό φαινόμενο που λέγεται σεισμός. Έχοντας γερά οικοδομικά κτίσματα προστατεύουμε την ζωή μας.

Με εκτίμηση

Δρ. Γ. Χουλιάρας
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας Ε.Α.Α