ΕΡΩΤΗΣΗ

Αξιότιμε κύριε Χουλιάρα, διαβάζοντας κάποια ερωτήματα σχετικά με τους σεισμούς θα ήθελα να παρατηρήσω αλλά και να ρωτήσω τα εξής: Έχω την αίσθηση από παρατηρήσεις αλλά και δηλώσεις επιστημόνων, μετά τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που συντάραξε το λεκανοπέδιο, στις 7-9-1999, πως το ρήγμα της Πάρνηθας έχει επανάληψη κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως μάλιστα (γνώμη μου αυτό),για αυτό να έχει τόσο μακρά μετασεισμική περίοδο αφού το τελευταίο μετασεισμό που αισθανθήκαμε στη Αθήνα, ήταν στις 18-2-2008.

Θα ήθελα ακόμη να τονίσω και σχετικά με την συμπεριφορά των ζώων όσον αφόρα τον ερχομό κάποιας δόνησης, πως πριν από τον σεισμό της Πάρνηθας η σκυλίτσα μου δεν έκλαιγε, όμως αρνιόταν πεισματικά να μπει στην πολυκατοικία όποτε την έβγαζα βόλτα.

Έκλαιγε μόνον την ήμερα που έγινε ο σεισμός και από το πρωί εκείνης της ημέρας είχε κρυφτεί μέσα στην εντοιχισμένη ντουλάπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, κάτι που παρατήρησα ήταν πως αρκετή ώρα πριν τον σεισμό, όλα τα περιστέρια (και έχουμε αρκετά εδώ), είχαν κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Εκείνο που μάλλον με απασχολεί είναι μια ενδεχόμενη σεισμική δόνηση από το ρήγμα των Αλκυονίδων που “έδωσε” τον σεισμό των 6,7 ρίχτερ τον Φεβρουάριο του 1981.

Ο αείμνηστος καθηγητής Δρακοπούλος, σε μια συνέντευξη του τότε, είχε αναφέρει πως: “Tις αλκυονίδες θα αρχίσουμε να τις ξανασυζητάμε σε 40 χρόνια περίπου”.

Ισχύει αυτό;

Σας ευχαριστώ και ελπίζω σε απάντηση σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χρόνια σας πολλά!

Σας ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις σας, όμως επισημαίνουμε όπως έχουμε απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις, ότι οι χρόνοι επανάληψης σεισμού δεν αποτελούν κανόνα, όμως είναι ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιεί η πολιτεία για την κατάρτιση του αντισεισμικού κανονισμού της χώρας μας.

Οι ενόργανες σεισμολογικές παρατηρήσεις από το 1911, όταν ξεκίνησε η λειτουργία των σεισμολογικών σταθμών στην Ελλάδα είναι περιορισμένες και δεν μπορούμε να μιλήσουμε βάσει αυτών για περιοδικότητες της τάξης των 40 ετών, όπως ισχυρίζεστε για το ρήγμα των Αλκυονίδων.

Όμως είναι σημαντικό ότι από την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού το 1981 η απώλεια μεγάλων σεισμικών γεγονότων στην περιοχή δείχνει συσσώρευση ενέργειας και η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου έτους στην ευρύτερη περιοχή των Αλκυονίδων καλό θα ήταν να δώσει έναυσμα για προσεισμικούς ελέγχους σε κτίρια και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας, που ούτως η άλλως πρέπει να λαμβάνονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης