ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Δύο νεκρές γυναίκες είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6R που σημειώθηκε στις 09.10 το πρωί της Τρίτης σε θαλάσσιο χώρο δυτικά της Λευκάδας και έγινε αισθητή σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.
Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Πόντι Βασιλικής, όταν βράχος έπεσε πάνω στο σπίτι της
Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού Διονύσης Χαλικιάς γνωστοποίησε ότι υπάρχει και δεύτερη νεκρή γυναίκα στο χωριό Αθάνι. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε την είδηση στο zougla.gr, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια 82χρονη, η οποία καταπλακώθηκε από πέτρινη μάντρα στην αυλή του σπιτιού της. Επί τόπου έσπευσαν πυροσβέστες που προχώρησαν στον απεγκλωβισμό της άτυχης γυναίκας μέσα από τα χαλάσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαλικιά, συνεργεία του δήμου βρίσκονται καθ’ οδόν για το νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο -όπως φαίνεται- επλήγη περισσότερο. Τέσσερις άνθρωποι έχουν μεταφερθεί με τραύματα στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων για την ύπαρξη ενός μόνο ασθενοφόρου σε ολόκληρη τη Λευκάδα.
Οι πρώτες φωτογραφίες από τις ζημιές στο νησί:
«Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά 24ωρα για να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για την κύρια σεισμική ακολουθία. Η περιοχή βρίσκεται βορειοδυτικά της Λευκάδας και είναι προέκταση του ρήγματος της Κεφαλλονιάς. Το 2003 στην ίδια ακριβώς περιοχή είχε γίνει σεισμός 6,4R» τόνισε.
«Πρόκειται για μία περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα που χρειάζεται παρακολούθηση» πρόσθεσε.
Ακούστε τι δήλωσε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο κ. Χουλιάρας:
» Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι παλιά ή έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα ή να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές, όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα κινείται νότιο – νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο – βορειοανατολικά, και για τον λόγο αυτόν δεν “κουνάνε” τον θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις, συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας».
Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, τονίζοντας ότι τα σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν και ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Επίσης, επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις ώρες.
O υφυπουργός Υποδομών Π. Σγουρίδης στο zougla.gr: «Όλοι οι μηχανισμοί είναι σε ετοιμότητα»
Σε δηλώσεις του στο zougla.gr, ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι ζημιές στα σπίτια είναι ελεγχόμενες. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα στις υποδομές, αλλά οι «ζημιές θα αποκατασταθούν άμεσα».
Ο κ. Σγουρίδης ενημέρωσε πως ήδη βρίσκεται στο νησί του Ιονίου κλιμάκιο του Ταμείου Αντισεισμικής Προστασίας, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται τα Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.
Ο υφυπουργός δήλωσε ακόμη ότι από αύριο ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών.
Ακούστε τις δηλώσεις του:
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στο zougla.gr: Ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές
Παράλληλα, δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές.
«Αυτήν τη στιγμή γίνεται προσπάθεια από όλες τις υπηρεσίες, την περιφερειακή ενότητα, τον δήμο, το Υπ. Υποδομών, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα προβλήματα έγκαιρα και να δοθούν οι κατευθύνσεις για την αποκατάστασή τους στον βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει άμεσα» τόνισε ο περιφερειάρχης.
Επιπλέον, ανέφερε ότι «υπάρχουν συνεργεία μηχανικών που καταγράφουν ζημιές στα δημόσια κτήρια -εάν υπάρχουν- για να δούμε τις επόμενες κινήσεις μας».
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, στη Λευκάδα σπεύδουν μεταξύ άλλων κλιμάκια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του ΙΓΜΕ από την Πρέβεζα.
Kάτοικος Λευκάδας: Μνήμες από τον σεισμό του 2003
Το zougla.gr επικοινώνησε με κάτοικο του νησιού, ο οποίος ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση είχε σχετικά μεγάλη διάρκεια και θύμιζε τον σεισμό του 2003.
«Σίγουρα είναι πιο δυνατός από αυτό που αναφέρουν οι σεισμολόγοι. Ήταν δυνατός και είχε μεγάλη διάρκεια. Το νησί έχει υποστεί ζημιές στο νότιο τμήμα, στην περιοχή του Αθανίου. Πρέπει να έχουν πάθει μεγάλες ζημιές πάνω από 10 σπίτια» σημείωσε.
Κατολισθήσεις και ζημιές σε κτήρια – Τέσσερις τραυματίες
Στην πόλη της Λευκάδας δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, ωστόσο σημαντικές καταστροφές έχουν προκληθεί σε περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού και ειδικότερα στο χωριό Αθάνι, όπου σπίτια, καταστήματα και η τοπική εκκλησία υπέστησαν σοβαρές φθορές. Παράλληλα, λίγες ζημιές έχουν σημειωθεί στο λιμάνι της Βασιλικής και στο γυμνάσιο της περιοχής.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και έκανε τους κατοίκους του νησιού να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους. Υπάλληλοι από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκάδας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το δημαρχείο του νησιού ανέφεραν ότι σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων σε Βασιλική και Αθάνι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο.
Όπως έγινε γνωστό, στο νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομιστεί τέσσερις ελαφρά τραυματίες: μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική.
Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του τοποθετείται 13 χλμ. δυτικά της Λευκάδας και 285 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.
Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή και έγινε αισθητή σε όλα τα Επτάνησα καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Αττικής.
Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Φισκάρδο Κεφαλλονιάς…
Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος στην περιοχή Εύγηρος Λευκάδας…
Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος στο χωριό Βαλσαμάτα Κεφαλληνίας…
Έντονη η σεισμική ακολουθία
Δεκάδες σεισμοί, μικρότερης έντασης, σημειώθηκαν στην περιοχή, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στις 10.33 το πρωί.
Ξύπνησαν μνήμες στην Κεφαλλονιά
Πτώσεις αντικειμένων σημειώθηκαν σε κατοικίες και επιχειρήσεις στη γειτονική Κεφαλλονιά. Κάτοικοι του νησιού βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση ξύπνησε μνήμες από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου στις 26 Ιανουαρίου 2014, όταν 6,1R ταρακούνησαν την Κεφαλλονιά.
Δείτε στο επόμενο βίντεο τι συνέβη μέσα σε διαμέρισμα του νησιού, τη στιγμή του σεισμού.
Αισθητός ο σεισμός σε Τρίκαλα και Πάτρα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του patrastimes.gr, εκκενώθηκε προληπτικά το Δικαστικό Μέγαρο Πατρών, ενώ υπήρξαν πτώσεις σοφάδων σε παλιά κτήρια. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην πόλη των Τρικάλων.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας