Φιλόδοξο πρόγραμμα αμερικανικού πανεπιστημίου αξιοποιεί την… ανεξάντλητη δυναμική των χρηστών του διαδικτύου προκειμένου να επιτύχει την πρόβλεψη των σεισμών παγκοσμίως, έως και 20 κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου!

Το «Δίκτυο Εντοπισμού Σεισμών» (quake-catcher network) αποτελεί μια συλλογική ερευνητική προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη του μεγαλύτερου παγκοσμίως (και δωρεάν) δικτύου καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας, μέσω της χρήσης των αισθητήρων κίνησης που υπάρχουν στους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο! Όπερ σημαίνει, ότι όλοι οι χρήστες που βρίσκονται online μπορούν να συνεισφέρουν απλά κατεβάζοντας το κατάλληλο λογισμικό, το οποίο παραμένει ενεργοποιημένο για όση ώρα ο υπολογιστής βρίσκεται σε χρήση, μετατρέποντας έτσι τον υπολογιστή τους σε έναν οικιακό σεισμογράφο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τη βοήθειά σας, το Δίκτυο Εντοπισμού Σεισμών μπορεί να συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση των σεισμών καθώς και στην έγκαιρη προειδοποίηση», επισημαίνουν οι δημιουργοί του, Ελίζαμπεθ Κόχραν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και Τζέσε Λόρενς από αυτό του Στάνφορντ. 

Πώς λειτουργεί

Τα περισσότερα λάπτοπ διαθέτουν ευαίσθητους αισθητήρες κίνησης, που χρησιμοποιούνται για την προστασία των σκληρών τους δίσκων σε περίπτωση που ο φορητός υπολογιστής κουνηθεί απότομα. Αυτή ακριβώς η λειτουργία μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δίκτυο, αφού οι συνδεδεμένοι υπολογιστές «εντοπίζουν» αυτές τις δονήσεις που προμηνύουν σεισμό και στέλνουν τις πληροφορίες «ταχύτερα και καλύτερα από οποτεδήποτε άλλοτε», όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του. Πρόκειται για το λιγότερο ακριβό σεισμικό δίκτυο, αφού βασίζεται σε εθελοντές που απλά έχουν εγκαταστήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και το αφήνουν να «τρέχει» για όση ώρα ο υπολογιστής τους είναι συνδεδεμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνδεδεμένα λάπτοπ σε περίπτωση που «εντοπίσουν» έντονη δραστηριότητα, στέλνουν τα δεδομένα στα κεντρικά γραφεία του Δικτύου –σε περίπτωση που το Δίκτυο λάβει έναν συγκεκριμένο αριθμό από τέτοια σήματα από την ίδια περιοχή, τότε προφανώς πρόκειται για σεισμική δραστηριότητα και όχι για τυχαίο «κούνημα» του υπολογιστή.

Ενδεικτικά, τα λάπτοπ που διαθέτουν αυτόν τον ανιχνευτή κίνησης είναι τα Macintosh που κατασκευάστηκαν μετά το 2005, τα Thinkpad μετά το 2003, τα HP και τα Acer μετά το 2007.

Τι γίνεται όμως με τους επιτραπέζιους υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνότερα; Η QCN έχει αναπτύξει μια συσκευή εντοπισμού της κίνησης που συνδέεται με τη θύρα USB στους υπολογιστές, προσφέροντας μάλιστα πιο έγκυρα δεδομένα από αυτά των λάπτοπ, αφού συνήθως οι επιτραπέζιοι υπολογιστές παραμένουν σταθεροί και είναι λιγότερο ευάλωτοι στις κινήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι συσκευές αυτές πρέπει να έχουν προσανατολισμό προς τον Βορρά, προκειμένου το σύστημα να εντοπίζει με ακρίβεια τις θέσεις τους.
 
Έτσι, τα δεδομένα που επεξεργάζονται ταχύτατα μπορούν να προειδοποιήσουν για τον σεισμό τις γειτονικές περιοχές έως και 20 δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωσή του, χρόνος αρκετός σε ορισμένες περιπτώσεις για να κάνει τη διαφορά μεταξύ της… σωτηρίας και της τραγωδίας.

Δείτε το βίντεο.

/bestof/!2010/090310/Quake-Catche.flv

Στις επιτυχίες του προγράμματος, που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, συγκαταλέγονται ο εντοπισμός ενός σεισμού πέρυσι τον Μάιο στη Γερμανία, όταν και ο υπολογιστής ενός χρήστη που βρισκόταν 10 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού έντασης 4,5 Ρίχτερ καθώς και ο έγκαιρος εντοπισμός ενός παρόμοιου σεισμού πέρυσι τον Απρίλιο στην Καλιφόρνια, ενώ πιο πρόσφατα (10 Φεβρουαρίου) εντοπίστηκε από χρήστη πάλι ένας σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην Πολιτεία του Ιλινόϊς.

Συνεισφέρετε κι εσείς στο δίκτυο έγκαιρης πρόγνωσης των σεισμών κατεβάζοντας το κατάλληλο λογισμικό από εδώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης