Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:30 του Σαββάτου (21/12) στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, πολύ κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Θέρμου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 18,4 χιλιόμετρα. Ο δυνατός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νομό, ιδιαιτέρως δε στο Αγρίνιο, που ταρακουνήθηκε προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους κατοίκους, ενώ έγινε αισθητός και στην Πάτρα.

Η «Ζούγκλα», επικοινώνησε, με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλη Καραστάθη, ο οποίος επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει ακριβής εκτίμηση οπότε θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες, ενώ ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός, έχει άμεση σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή το 2007 και ότι δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις. Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες για να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και να κάνουμε μετά νεότερες ανακοινώσεις. Δεν είναι δυνατόν να πούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό με μια μόνο δόνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ζούγκλα», επικοινώνησε και με τον Καθηγητή Σεισμολογίας και Εφ. Γεωφυσικής, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο σεισμό στην περιοχή, που είχε επίκεντρο στο ίδιο σημείο με αυτούς του 2007 και δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία.

«Ο σεισμός αυτός έγινε στο ίδιο σημείο με την ακολουθία σεισμών του 2007, που είχε δημιουργήσει τότε αναστάτωση. Είναι συνηθισμένοι οι σεισμοί στην περιοχή αυτή συμβαίνει τουλάχιστον ένας κάθε εβδομάδα. Δεν χρειάζεται ανησυχία, ούτε πανικός. Ακόμη είναι νωρίς πάντως για να αξιολογηθεί εκτενέστερα».

Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκαν δύο μετασεισμοί, με ένταση 2,7 και 1,7 ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, ωστόσο συνεργεία του Δήμου Θέρμου ξεκίνησαν τους ελέγχους. Μόνο πτώσεις βράχων και πέτρες σημειώθηκαν στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της περιοχής. Συγκεκριμένα στην περιοχή της  Παλιοβούνας, παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων. Αυτό σημαίνει, ότι η διέλευση των οχημάτων, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή από τους οδηγούς. Άλλωστε για τον λόγο αυτόν επιστρατεύθηκε μηχάνημα έργου προκειμένου να τα απομακρύνει και να δώσει με ασφάλεια την κυκλοφορία των οχημάτων. Πτώσεις βράχων σημειώθηκαν και στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της Κλόκοβας, κοντά στο Αντίρριο και ήδη επιχειρούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του δρόμου.

Ζημιές σε σούπερ μάρκετ στο Αγρίνιο – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε σε κατάστημα τοπικής αλυσίδας super marker στο Αγρίνιο ο μεγάλος σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αιτωλοακαρνανία το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το agriniopress o σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία προκάλεσε ζημιές στο εν λόγω σούπερ μάρκετ, καθώς τμήματα του ταβανιού του καταστήματος αποκολλήθηκαν και έπεσαν στο έδαφος.

Επίσης, αρκετά εμπορεύματα έπεσαν από τα ράφια στο έδαφος λόγω της έντασης και της διάρκειας της σεισμικής δόνησης. Ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, υπαλλήλων ή πελατών.

Δείτε τα βίντεο από τη στιγμή του σεισμού

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με την υπάλληλο του καταστήματος να τρέχει πανικόβλητη…

Δείτε  χαρακτηριστικές εικόνες

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμου, Σπ. Κωνσταντάρας

«Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους του Θέρμου, αλλά και γειτονικών κοινοτήτων, η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ανέφερε στο ΑΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας και συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί πολλές πτώσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει το Θέρμο με την Ναύπακτο, αλλά και σε ορεινές περιοχές. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτήρια από την σεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα προβλήματα έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, λόγω της πτώσης βράχων. Καταγράφηκε ένα όρυγμα, εξ αιτίας της πτώσης βράχου που άνοιξε στα δύο, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ανάληψης – Πούλιανης – γέφυρας Μπανιά, που οδηγεί προς την Ναύπακτο, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» επισήμανε ακόμη ο δήμαρχος.

Παράλληλα ο δήμαρχος Θέρμου σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα τονίζει:

«Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους κινούνται στο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Θέρμου εξαιτίας της πτώσης βράχων συνεπεία του σεισμού. Κανένας οδηγός να μην μπει στον δημοτικό δρόμο Πούλιανη Αναλήψεως -Γέφυρα Μπανιά γιατί έχει ανοίξει περισσότερο το όρυγμα στον βράχο και υπάρχει επικινδυνότητα. Ο δρόμος Ναύπακτος -Θέρμο καθαρίζεται αυτή την ώρα με μηχανήματα της Περιφέρειας. Συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή και περιορισμό της κίνησης οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο. Ειδοποιήστε για κάθε θέμα που παρουσιάστηκε ή θα παρουσιαστεί τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Απόστολο Σπυρόπουλο ή τον δήμαρχο. Δήμος Θέρμου , Περιφέρεια και τοπικές Αρχές είμαστε σε επιφυλακή».

Ευθ. Σώκος: «Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της»

«Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της, αφού και τον Απρίλιο του 2007 είχαμε μία ακολουθία από σεισμούς, με το ίδιο περίπου μέγεθος με την σημερινή δόνηση, που διήρκεσε για δύο με τρεις μήνες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος, με αφορμή την σημερινή δόνηση.

Όπως πρόσθεσε, «ο σεισμός προκλήθηκε από ένα ρήγμα, που είναι βόρειο, βορειοδυτικό, στην ανατολική άκρη της λίμνης» και συνέχισε: «Έχει κάνει κάποιους μετασεισμούς, όχι πολλούς ακόμη, αλλά περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σημερινός σεισμός είναι ο κύριος, είπε: «Δεδομένης της ακολουθίας που είχαμε το 2007, όπου είχαν καταγραφεί τρεις – τέσσερις σεισμοί, μεγέθους κοντά στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, είναι λίγο παρακινδυνευμένο να κάνουμε τώρα εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου».

Επίσης, ο Ευθύμιος Σώκος ανέφερε ότι «στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα, τα οποία είναι σημαντικά και δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθούν», συμπληρώνοντας ότι «το 2007 δεν είχαν ενεργοποιηθεί».

«Το συγκεκριμένο ρήγμα, το βόρειο, βορειοδυτικό, δεν πρέπει να έχει αρκετό δυναμικό, με δεδομένο ότι το από 2007 που είχε προκαλέσει τους σεισμούς, έχουν περάσει λίγα χρόνια, περίπου 17, τα οποία δεν είναι πολλά, όποτε εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη. Εκτιμώ ότι η πιο μεγάλη ανησυχία μας είναι αν ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο», επισήμανε σχετικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης